Det grønne skiftet

Miljøorganisasjon vant klimasak i nederlandsk høyesterett: – Eventyrlige nyheter

Miljøorganisasjonen Urgenda vant klimarettssaken i Høyesterett i Nederland, og landet må kutte klimautslippene sine med 25 prosent. – Eventyrlige nyheter, sier Frode Pleym i Greenpeace Norge.

VANT SAKEN: Fredag avgjorde nederlandsk Høyesterett at staten har tapt klimarettssaken. Dermed kan Urgenda-leder Marjan Minnesma glede seg.

Urgenda
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Fredag kom avgjørelsen på klimasaken i Nederland fra landets høyeste domstol.

Den bekreftet miljøorganisasjonen Urgendas seier i de to første rettsinstansene, og gjør at regjeringen umiddelbart må kutte sine klimautslipp.

Saken var anlagt av Urgenda og 886 nederlandske innbyggere som mente at staten har ansvar for å kutte utslippene umiddelbart. Dommen slår fast at staten har et ansvar for å beskytte sine innbyggere fra klimaendringene.

– Dette er eventyrlige nyheter, og utrolig viktig for klimakampen, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Før avgjørelsen skrev Urgendas leder Marjan Minnesma i en artikkel i Nature at saken har inspirert andre aktører til å gå til lignende saker mot stater, selskaper og investorer, som et nytt verktøy i kampen for å stanse skadelige klimaendringer.

«Vår endelige seier i Høyesterett i Haag i Nederland 20. desember er en passende slutt på et år som er et vannskille for sivil handling mot global oppvarming», skriver Minnesma i artikkelen i Nature, som er oppdatert etter at Urgenda vant saken i Høyesterett.

Må kutte 25 prosent

Ifølge avisen NL Times må Nederland kutte sine utslipp med 25 prosent fra 1990-nivå etter avgjørelsen. Så langt ligger utslippene i Nederland ligger an til å falle med mellom 19 og 23 prosent i 2020 fra 1990, skriver Dutch News.

Nederlands miljømyndighet PBL har tidligere sagt at et mål om å kutte 25 prosent innen 2020 er «ute av rekkevidde», ifølge NL Times.

Forskningsinstitusjonen CE Delft har sagt at det kan være mulig å kutte 25 prosent hvis Nederland stenger tre relativt nye kullkraftverk innen 2020, ifølge NL Times. Hvis disse erstattes med gasskraftverk med halvparten så mye utslipp så vil utslippene i landet kunne falle med rundt ni millioner tonn, ifølge avisen.

Les også

Klimarettssaken i Oslo er ikke unik: – En bølge av søksmål

Håper på seier i norsk klimasak

Avgjørelsen fra Nederlands Høyesterett gir håp til Greenpeace og Natur og Ungdom om at de kan vinne frem i sin klimarettssak mot norske myndigheter for å få avvist 23. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Dommen i den norske saken skal komme i januar.

– Det er flott å se at Høyesterett anerkjenner ansvaret vestlige land som Nederland har for verdens klima. Nå håper vi denne dommen kan stå som et godt eksempel også for Norge, når resultatet kommer i det norske klimasøksmålet, legger Pleym til.

Natur og Ungdom håper seieren for Urgenda vil inspirere klimaaktivister verden over.

– Det er fantastisk, og helt essensielt, at en stat ser ansvaret den har for innbyggerne sine. Etter ett år med skolestreiker og klar tale fra mennesker over hele verden, skulle dette utfallet bare mangle, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Urgenda / Chantal Bekker

– I frontlinjen

Da Urgenda vant frem i ankesaken i 2018 sa lederen for organisasjonen at det var et klart signal til myndighetene.

– Vår seier i dag bekrefter at den nederlandske regjeringen skulle ha fokusert sine krefter på å handle mot klimaendringer, og ikke kjempe en sak som har gitt så mye håp og inspirasjon rundt om i verden, sa Urgenda-direktør Marjan Minnesma den gang.

Spesialrapporten fra IPCC (FNs klimapanel, journ.anm.) fremhever at vi må kutte utslipp med mye mer hast. Den nederlandske regjeringen vet at som et lavtliggende land er vi i frontlinjen for klimaendringer. Våre egne myndighetsorganer konkluderte nylig med at i det verste scenarioet kan havnivået stige med 2,5 til 3 meter mot slutten av århundret, sa hun.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Klima
 3. Greenpeace
 4. Natur og Ungdom
 5. Høyesterett
 6. Nederland

Flere artikler

 1. Staten frikjent i klimasøksmålet: – Vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen

 2. Vattenfall stenger nederlandsk kullkraft: – Ser ingen fremtid for kull

 3. Ingen «Thunberg-effekt» i lagmannsretten: Leteboring i Barentshavet bryter ikke med Grunnloven

 4. Tar klimasøksmålet til Menneskerettighetsdomstolen

 5. Klimasøksmålet er berammet i Høyesterett: Setter av syv dager i november