Solceller på et rekkehus i Oslo.

Hva har Venstre og Sveinung Rotevatn imot enøk og solenergi?

Resten av Europa satser på grønn omstilling, men i Norge svekkes markedet for klimatiltak som solenergi, varmepumper og enøk. Godt hjulpet av Venstre i regjering.

  • Truls Gulowsen, Jon Evang, Linda Ørstavik Öberg, Tore Strandskog, Rolf Iver Mytting Hagemoen, Jøns Sjøgren og Hilde Widerøe Wibe
    Henholdsvis Leder i Naturvernforbundet, fagansvarlig energi i Zero, Energipolitisk rådgiver i Huseierne, dir. næringspolitikk i Nelfo – en landsforening i NHO, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening adm.dir. i Byggevareindustriens Forening og daglig leder i Norske Trevarer.
Publisert: Publisert:
Dette er et leserinnlegg
Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kroniker og debattinnlegg til E24 her.

Energieffektivisering er det viktigste, beste og mest miljøvennlige tiltaket for å begrense global oppvarming til godt under to grader, ifølge det internasjonale energibyrået IEA.

Etter at de kom i regjering, har Venstre bidratt til å gjøre det enda vanskeligere for norske husholdninger og andre aktører å bidra i det grønne skiftet ved å investere i smarte styringssystemer, varmepumper, solceller, etterisolering og mer energieffektive vinduer. Regjeringen har:

  • Svekket Enovas støtteordninger til husholdningene
  • Fjernet støtteprogrammer for energieffektivisering i yrkesbygg og boligblokker
  • Fjernet mål om energieffektivisering i avtalen med Enova
  • Vedtatt ny nettleie med høyere fastledd som svekker lønnsomheten for enøk og solenergi

Kutter i støtten til varmepumper og sol den 1. juli

Enova vil den 1. juli gjennomføre nye kutt i støtte til populære energitiltak som varmepumper og solenergi for husholdninger. I første halvår av 2021 har Enova bare betalt ut 62 millioner kr til husholdningene, som hvert år betaler inn 400 millioner kr til Enova. Etter at Sveinung Rotevatn ble klima- og miljøminister, har Enova nedprioritert husholdningene og energieffektivisering. Utfordringen med varmepumper, solenergi og energieffektivisering er at kostnadene kommer i forkant, mens gevinsten hentes ut over lang tid etterpå. Erfaringen viser at mange husholdninger trenger en liten dytt for å gjennomføre slike gode tiltak.

Uforståelig prioritering

Når Rotevatn ikke vil satse på energieffektivisering hos 2,5 millioner husholdninger og i yrkesbygg, mister Norge tilgang til store mengder fornybar og konfliktfri strøm. Strøm som er helt avgjørende for å gjennomføre et grønt skifte og kutte klimagassutslipp. Dette er en helt uforståelig prioritering av Rotevatn, når Norge skal erstatte over 100 TWh fossil energibruk innenfor transport og industri, og samtidig legge til rette for å etablere ny klimavennlig industri. 

Det virker ikke som at Rotevatn forstår at vi trenger energieffektivisering for å kutte klimagassutslippene raskt og mye. Hadde han forstått det, ville han ikke fjernet mål om energieffektivisering fra avtalen med Enova. Han ville da også sørget for at husholdningene fikk utbetalt like mye i støtte til energitiltak som de betaler inn til Enova gjennom nettleien.

Norges krisepakke var svart, mens EU satser grønt

Regjeringen grep heller ikke sjansen til å styrke satsingen på varmepumper, solenergi og energieffektivisering da alle korona-milliardene skulle fordeles. Der EU brukte sine krisepakker til grønn omstilling av økonomien, satset Norge svart og fossilt. EU vil energioppgradere 35 millioner bygninger innen 2030, og på veien skape 160 000 nye grønne arbeidsplasser.

Hvorfor vil ikke Venstre satse på de viktigste, beste og mest miljøvennlige tiltakene som til og med ville bidratt til grønne arbeidsplasser?

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om