Med bakgrunn fra oljebransjen vil de bekjempe styrtregn og flom

Oppstartsselskapet vil gjøre klimautfordringer til forretning.

Jonas Aas Torland og Helge Jørgensen er begge utdannet geologer. Nå har de startet et nytt selskap som utvikler klimateknologi.

Ørjan Deisz
 • Marie Misund Bringslid (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

Klimaendringene vil fører til mer intense nedbørsperioder, ekstremvær og flom, ifølge FNs klimapanel.

Konsekvensene av dette kan være enorme skader og store kostnader, dersom det ikke håndteres på riktig måte.

Det vil gründerne i oppstartsselskapet 7Analytics gjøre noe med. De har utviklet verktøyet Flomkuben, som bruker avansert modellering og kunstig intelligens til å beregne overflatevann i byplanlegging.

– Målet med Flomkuben er å redusere risiko for oversvømmelser og dermed spare samfunnet for milliarder av kroner i året, sier gründer Jonas Aas Torland.

Han mener en forutsetning for bærekraftig byplanlegging er at myndighetene kommer med tydeligere krav om å ha med denne typen beregninger i alle typer byggeplaner.

Skader har økt på grunn av ekstremvær

Hele syv av ti kommuner har opplevd ekstreme værhendelser de siste ti årene.

Seniorforsker Marit Klemetsen ved Cicero Senter for klimaforskning sier det er vanskelig å anslå hvor mye skader som følge av ekstremvær kan komme til å koste.

Hun viser til en utredning som anslår at kostnadene ved skader fra overvann alene vil kunne øke til opp mot 40 milliarder kroner innen de neste 40 årene, dersom ikke forebyggende tiltak iverksettes.

– Overvannskader har økt dramatisk de siste årene på grunn av ekstremvær og fortetting i byene, forklarer Klemetsen.

Startet opp midt i pandemien

Selskapet så dagens lys for mindre enn et år siden, men 7Analytics har allerede sikret viktige samarbeidsavtaler med Bergen kommune og Stormgeo i Sør- og Nord-Amerika.

Mens koronapandemien herjet, sa gründer og daglig leder Helge Jørgensen opp sin faste jobb som arealplanlegger for å satse på ideen om å gjøre klimautfordringer til business.

Over tid hadde ideen om bedre arbeidsverktøy til byplanlegging, kvernet i hodet.

Jørgensen har også bakgrunn fra oljebransjen og har dratt med seg flere tidligere kolleger fra det bergenske oljeselskapet Rocksource i nysatsingen.

– I oljebransjen er man vant til å håndtere veldig store datasett og gjøre grundige beregninger, hvor selv den minste feil, som kanskje fører til at du borer en tørr brønn, kan bli veldig dyr. Den avanserte måten å tenke og gjøre analyser på, er helt klart overførbar til håndtering av vann oppå bakken, sier han.

Forretningsmodellen til det ferske selskapet baserer seg på klimatilpasning. Det innebærer å iverksette tiltak for å hindre eller redusere skader av klimaendringer, ifølge Miljødirektoratet. Det kan også bety å utnytte mulighetene som klimaendringene innebærer, slik gründerne i 7Analytics gjør.

Tett samarbeid med kommunen

– Målgruppen vår er både kommuner, utbyggere og konsulenter. Egentlig alle aktører som ser behovet for å ta med overflatevann inn i planleggingen. Det blir stadig viktigere, sier Torland.

7Analytics har fått tre millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. I dag holder de til i Startuplabs lokaler i Solheimsviken i Bergen. Nå skal de utvide med flere ansatte. På kort sikt skal også teknologien tas i bruk internasjonalt.

– Overvann er ikke bare et problem i Norge og på Vestlandet. I mange deler av verden fører det til store ødeleggelser, og i verste fall kan det føre til at liv går tapt. Men med riktig planlegging kan vi ruste byene våre mot klimaendringene og bruke vannet som en ressurs, sier Jørgensen.

Samarbeidsavtalen mellom Bergen kommune og 7Analytics er en del av et prosjekt i kommunen for å fremme offentlig-privat samarbeid om innovasjon. Det innebærer at kommunen dekker en større andel av utviklingskostnadene til selskapet.

Målet er at gründerselskapet skal bidra til å løse reelle utfordringer som kommunen har, forklarer Vidar Aarhus, som er rådgiver i næringsseksjonen i Bergen kommune. Teknologien til 7Analytics utvikles nå i samarbeid med vann- og avløpsetaten som er pilotkunde i kommunen.

– Vi trenger mer offentlig-privat samarbeid for å løse store utfordringer som kommunen har og samtidig bidra til næringsutvikling. Det er også en stor fordel for selskapene at de får redusert risiko og mulighet til å få Bergen kommune som første kunde og referanse. Det gir store muligheter for videre skalering og vekst, sier han.

Les på E24+

Finansbransjen har vokst kraftig. Nå er det bærekraftsstudentene folk vil ha.

Les også

Europa kjøpte flere elbiler enn Kina i fjor: IEA venter kraftig elbilvekst

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Byplanlegging
 2. Klimaendringer
 3. Klimaforskning
 4. FNs klimapanel
 5. Ekstremvær
 6. Byutvikling
 7. Rocksource

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flere bransjer skriker etter kompetanse på bærekraft. Studenten Ingvild (27) har allerede sikret seg jobb.

 2. Equinor støtter italienske 3D-printgründere: – Her går vi fra grav til vugge

 3. Verdens øyne er rettet mot Svalbard

 4. I oljebyen er Milla (11) den eneste som streiker for klimaet

 5. Overtrekk på kunnskapskontoen