Det grønne skiftet

Nysnø, Equinor og Yara inn i hydrogenfond

Equinor og Yaras venturefond og Nysnø Klimainvesteringer går inn i et fond drevet av britiske AP Ventures, som investerer i hydrogenselskaper.

Illustrasjonsbilde av fylling av en hydrogenbil.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nysnø går sammen med Equinor Ventures og Yara Ventures inn i fondet AP Ventures Fund II, som investerer i hydrogenselskaper.

Målet er å bidra til å utvikle hydrogenselskaper og få fart på markedet, ifølge en melding. Venturefondet AP Ventures har blant annet tidligere vært eier i brenselcelleselskapet Ballard.

I dag har dette fondet blant annet eierskap i selskaper som norske Zeg Power, som utvikler gassbasert hydrogen (blått hydrogen), norske Hystar som produserer grønt hydrogen med elektrolyse (PEM) samt Plug Power og Altergy.

Et venturefond investerer i selskaper i en tidlig fase av kommersialiseringen. Slike fond selger seg som regel ut når selskapet anses som mer modent.

Noen av de andre investorene i AP Ventures er Anglo-American Platinum, Implats, Mirai Creation Fund, Mitsubishi Corporation, Pavilion Capital, Plastic Omnium, the Public Investment Corporation og Sumitomo Corporation.

AP Ventures ble opprinnelig startet for å støtte opp om utviklingen av selskaper som utvikler patenterbare løsninger som tar i bruk platinametaller, som Anglo-American produserer.

Investeringsdirektør i Nysnø Eivind Olsen. På skjermen: oppe til venstre Gareth Burns som leder Equinor Ventures, nedenfor leder Erkki Aaltonen i Yara Growth Ventures. Til høyre Kevin Eggers (oppe) og Andrew Hinkly, som er grunnleggere og partnere i AP Ventures.
Les også

Innlegg: Den grønne omstillingen krever en ny farge. La oss begynne å snakke om rød hydrogen!

Vil også satse i Norge

Norge pekes ut som et strategisk satsingsområde for det aktuelle AP Ventures-fondet, ifølge meldingen fra Nysnø, Equinor og Yara.

Norge har solid tilgang på kraft som kan brukes til å produsere grønt hydrogen, og vil ha både fangst- og lagringsløsninger for CO₂ når det ambisiøse Langskip-prosjektet til rundt 25 milliarder kroner er klart til bruk.

Da kan norske aktører også levere blått hydrogen, som er produsert gjennom reformering av naturgass kombinert med CO₂-fangst.

Les også

Yara-sjefen trenger støtte til grønn ammoniakk i Porsgrunn: – Vi snakker om et stort prosjekt

Yara satser på hydrogen

Det aktuelle fondet skal investere i alt fra produksjon av hydrogen til transport, lagring og bruk.

– AP Ventures mobiliserer mer privatkapital til å bygge opp økosystem for hydrogen globalt, og det gir norske selskaper tilgang til et større globalt marked, sier Eivind Olsen, investeringsdirektør i Nysnø Klimainvesteringer, i en melding.

Yara satser nå tungt på hydrogen både i Nederland og Australia, og har planer om å skifte ut naturgass med hydrogen på ammoniakkanlegget i Porsgrunn. Dette kan kutte 800.000 tonn CO₂-utslipp i året.

Yaras ventureselskap sier det ønsker å bidra til nye forretningsmuligheter innen gjødsel, skipsfart og kraftkrevende industri.

– Å investere i oppstartsselskaper som kan drive innovasjon i en verdikjede for ren hydrogen er et satsingsområde for oss, sier leder for Yara Growth Ventures, Erkki Aaltonen, ifølge meldingen.

Les også

No er dei eit skritt nærmare hydrogenfabrikk på Mongstad

Equinor vil bygge hydrogenfabrikk

Også Equinor har flere hydrogenprosjekter på gang. Blant annet er selskapet med på planene om å bygge en fabrikk for produksjon av flytende hydrogen på Mongstad, sammen med BKK og Air Liquide.

Equinor skal også lage hydrogen av gass og bygge et større hydrogenkraftverk i Humber-regionen i Storbritannia.

– Investeringen i AP Ventures vil styrke våre muligheter til å utforske og få dypere innsikt i hydrogenløsninger som vil kunne ha en rolle i energiomleggingen, sier Gareth Burns, leder av Equinor Ventures.

Equinor Ventures er investert i en rekke selskaper innen ulike teknologier, inkludert batterier, hydrogen, CO₂-fangst og mye annet.

Noen av de seneste investeringene selskapet har meldt om er i det Stavanger-baserte battericelleselskapet Beyonder, Trondheimsbaserte Scout Drone Inspection AS og Texas-baserte Syzygy Plasmonics.

Les også

SSE og Equinor vil bygge to britiske kraftverk

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Hydrogen
 3. Equinor
 4. Nysnø
 5. Plug Power
 6. Yara
 7. Nysnø Klimainvesteringer

Flere artikler

 1. Regjeringen dobler hydrogensatsingen: Lover 100 nye millioner

 2. Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

 3. Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

 4. Ser lys fremtid for hydrogen i Norge: – Kan få en eksportverdi på 100 milliarder kroner

 5. Får støtte til hydrogen og CO₂-rensing: – Jeg syns britene er tøffe