Nytt fra børsselskapene

Kongsberg Maritime vant stor kontrakt innen amerikansk havvind

Kongsberg Gruppens maritime arm har vunnet en stor kontrakt innen det voksende segmentet for installasjonsfartøy til havvind.

Illustrasjonsbilde av installasjonsfartøy for havvind.

Kongsberg Gruppen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Maritime, en del av Kongsberg Gruppen, har nå sikret seg en kontrakt på 40 millioner dollar (338 millioner kroner) med det amerikanske verftet Keppel AmFels.

Verftet bygger et installasjonsfartøy for bruk til havvindanlegg for kunden Dominion Energy og skal leveres mot slutten av 2023.

Dette er det første installasjonsfartøyet som bygges etter kravene for fornybar offshore energiproduksjon i den amerikanske Jones Act-loven, ifølge en pressemelding fra Kongsberg Gruppen.

Jones Act regulerer innenriks skipsfart i USA, og stiller blant annet krav til amerikansk eierskap, bemanning og innhold ved trafikk mellom amerikanske havner.

– Kongsberg Maritime bidrar med årelang erfaring og fremtidsrettet teknologi til konstruksjonen av det første amerikanske fartøyet godkjent i henhold til Jones Act, avgjørende for å ivareta vindsatsingens vekst i USA, sier Mark D. Mitchell, Dominion Energys direktør for prosjektgjennomføring, i meldingen.

Les også

Kongsberg Gruppen øker resultatene i fjerde kvartal: Varsler nytt ekstrautbytte

Vindmøller til havs

Kongsberg Gruppen skriver i meldingen at de skal levere en «omfattende teknologiløsning» til skipet.

Det blir leveranse av fremdriftssystemet, dekksmaskineri, elektro og automasjon. Den inkluderer også en integrert løsning for bevegelseskontroll, styring av fremdrift og dynamisk posisjonering.

Dynamisk posisjonering gjør det mulig for mannskapet å «låse» skipets posisjon et gitt sted uten oppankring. Det er skipets egne systemer som sørger for å motveie vind og bølger.

– De skreddersydde løsningene vi kan levere til installasjonsfartøy av denne typen demonstrerer hvor stor vekt vi legger på miljøteknologi som bidrar til bærekraftig drift, sier Egil Haugsdal, administrerende direktør i Kongsberg Maritime.

– Det er dessuten en glede å være en nøkkelleverandør til det første WTIV-fartøyet som bygges i henhold til Jones Act. Det viser at Kongsberg Maritime er godt posisjonert for denne type prosjekter i det amerikanske markedet.

Les også

Ser grønn fremtid for maritim sektor: – Men vi trenger tiltak

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Kongsberg Gruppen
 3. Kongsberg Maritime
 4. Kongsberg
 5. Havvind

Flere artikler

 1. Vurderer å børsnotere Kongsberg Digital: – Etterspørselen etter løsningene er økende

 2. Milliardrekord for Kongsberg Gruppen: Skipsredere avgjør om 30-milliardersmålet nås

 3. Ser grønn fremtid for maritim sektor: – Men vi trenger tiltak

 4. Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig

 5. Fredriksen-rederi inngår faste kontrakter for fire skip: – Åpner opp for voksende utbytter