Det grønne skiftet

Oslo Børs’ nye ESG-indeks: – Dette er ikke en «grønn» indeks

Selskaper med store karbonutslipp er en del av den nye ESG-indeksen på Oslo Børs. – Dette er en indeks der man ikke vil finne helgrønne selskaper, sier sjef for bærekraftige investeringer.

– Vi mener det er veldig fornuftig at det kommer en slik indeks, forteller Sigrid Wilter Slørstad, sjef for bærekraftige investeringer i Nordea.
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Den nye ESG-indeksen på Oslo Børs ble lansert i forrige uke.

Ifølge Børsens nettsider inneholder indeksen 40 selskaper som «demonstrerer best miljø-, samfunns- og selskapsstyringspraksis» blant selskapene.

Med andre ord – en samling av de 40 største selskapene i Norge som scorer best på ESG.

– Jeg vil poengtere at dette ikke er en «grønn» indeks, men en ESG-indeks der man ikke vil finne helgrønne selskaper, understreker Nordeas sjef for bærekraftig investering, Sigrid Wilter Slørstad.

Les på E24+

Børsens nye ESG-indeks er ikke indeksen for den helgrønne investor (+)

Karbonverstinger på topp

Blant tungvekterne i indeksen finner man oppdrettsselskapet Mowi, gjødselprodusent Yara, Telenor, DNB og aluminiumsprodusenten Norsk Hydro.

Yaras gjødselaktivitet bidro til over 75 millioner tonn med karbonutslipp i 2021 alene. Dette er mer enn Norges totale utslipp på 49,3 millioner tonn i fjor.

Sjef for bærekraftige investeringer i Nordea, Sigrid Wilter Slørstad.

Mowi og Norsk Hydro hadde et karbonutslipp på henholdsvis 2,1 og 11,3 millioner tonn i fjor.

– Absolutte utslipp i seg selv er ikke nødvendigvis et godt mål på hvordan et selskap jobber med bærekraft, og sier heller ingenting om selskapets målsettinger knyttet til utslippskutt i fremtiden og troverdigheten av disse, poengterer Slørstad.

– Dette er selskaper som er vurdert på grunnlag av hvordan de tar et bærekraftig hensyn ved å blant annet gjøre endringer i forretningsmodellen, som igjen kan gi større effekter på sikt.

Av de fem selskapene som har blitt vektet tyngst i den nye indeksen er det kun DNB som har en lav ESG-risiko, ifølge data fra Sustainalytics.

Les også

FNs klimapanel: Rødt kort til utslippslandene

– Ikke overrasket

Slørstad påpeker at i tillegg til å stille konkrete klimakriterier, har selskapene blitt vurdert på hvor gode de er til å jobbe med bærekraft i en «bred kontekst», samt hvordan de håndterer og reduserer bærekraftsrisiko.

– Fordi jeg kjenner kriteriene, er jeg er ikke overrasket over innholdet, sier hun.

– Jeg tenker den vil være med på å øke fokuset på minimumsstandarden for blant annet sosiale forhold, selskapsstyring, og hvordan selskapene rapporterer om eget arbeid innen bærekraft.

Les også

Flere universiteter forpliktet seg til å være Equinors heiagjeng

Den nye ESG-indeksen har blitt lansert i to ulike versjoner, en som inkluderer alle de 40 selskapene, samt en versjon som ekskluderer fossile selskaper.

– Vi har selv satt konkrete klimamål og investerer ikke i fossile selskaper som ikke er i tråd med Parisavtalen. Derfor er ikke selskaper som Equinor og Aker BP med på den strengeste versjonen av indeksen, sier Slørstad.

Kiran Aziz er sjef for ansvarlige investeringer i KLP.

– Viktig med en helhetlig tilnærming

– Alle initiativ som er med på å synliggjøre selskaper som har en tydelig ESG-profil, er i utgangspunktet positivt, skriver sjefen for bærekraftige investeringer i KLP, Kiran Aziz, i en epost til E24.

Hun mener at bærekraftig finans er et innsatsområde for mange investorer, og at selskaper som demonstrerer gode praksiser på ESG er et viktig bidrag.

– Det er viktig å huske at store børsnoterte selskaper kan ha kritikkverdige forhold selv når de er innenfor sånne indekser, slik at det er viktig med en helhetlig tilnærming, påpeker Aziz.

– Det er mange institusjonelle investorer som har forpliktet seg til UN Global Compact-prinsippene i flere år nå slik at dette screeningskriteriet er ganske allment kjent.

Les også

Norge først ut: Blir partner i Bidens klimaallianse

Les også

Frykter ustabil energipolitikk: Ber om bredt forlik

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Bærekraft
 3. Oslo Børs
 4. ESG-indeksen

Flere artikler

 1. Tesla fjernet fra ESG-indeks: KLP vil ikke gjøre det samme

 2. Betalt innhold

  Børsens nye ESG-indeks er ikke indeksen for den helgrønne investor

 3. Betalt innhold

  ESG-indekser: Veiledende eller villedende?

 4. IEA venter ny rekord i installasjonen av fornybar energi i 2022

 5. Norge først ut: Blir partner i Bidens klimaallianse