Enova blar opp 71 millioner til CO2-frie gipsplater: Skifter ut LNG med strøm

Saint-Gobain Byggevarer får statlig støtte til verdens første CO₂-frie gipsplatefabrikk i Fredrikstad, som skifter ut flytende naturgass med strøm.

Administrerende direktør Lars Gaustad i Glava er fornøyd med tildelingen på 71 millioner kroner fra Enova, som gjør det mulig å skifte ut LNG med strøm på fabrikken som produserer Gyproc gipsplater. Prosjektet er totalt på rundt 250 millioner kroner.
Publisert:

Merkevaren Gyproc er en del av Glava-familien, som også inkluderer merkene Weber og Glava Isolasjon.

Gyprocs gipsplatefabrikk som nå får støtte ligger på industriområdet Øra i Fredrikstad, har 70 ansatte og omsatte for 338 millioner kroner i fjor.

Nå deler Enova ut 71,2 millioner kroner til å skifte ut flytende naturgass (LNG) med strøm i prosessen.

– Dette er et prosjekt til rundt 250 millioner kroner. Vi er veldig fornøyde med at Enova er med oss på dette, det har vært utløsende for prosjektet, sier administrerende direktør Lars Gaustad i Glava til E24.

– Det betyr at vi kan realisere et særdeles viktig prosjekt. Vi får redusert CO2-avtrykket vårt med 23.000 tonn i året. Det er viktig for oss, og det er også viktig for byggebransjen som helhet, sier han.

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad.
Les også

Rotevatn med ny marsjordre til Enova: Skal satse tyngre på klima

Vil modne ny teknologi

I dag bruker produsenter av gipsplater som regel naturgass i prosessen med kalsinering og tørking av gipsplater, men Gyproc vil bruke elektriske varmeelementer.

Dette er ifølge Enova med på å utvikle ny teknologi som trengs for at industrien skal kunne kutte sine utslipp.

«Enova har derfor stor oppmerksomhet rettet mot nettopp det å modne teknologier på dette feltet. I 2018 Enova støttet for eksempel Rockwool i et innovativt prosjekt der de faser ut naturgass til fordel for elektrisitet ved sitt anlegg i Moss», skriver Enova i en melding.

For å skifte fra LNG til strøm må selskapet gjøre om på produksjonsmetodene.

– Det er to hovedprosesser i gipsproduksjon som krever mye energi. Det ene er kalsinering, hvor du tar ut vann fra gipsråstoffet. Da bruker vi LNG. Og så tilsetter vi vann for å kunne forme platene, sier Gaustad.

– Da må platene tørkes, og der bruker vi også LNG. For å kunne ta i bruk strøm må vi gjøre om på hele prosessen, og også gjøre om på oppskriften på blandingen vi bruker til å lage gipsplater, sier han.

Les også

Enova senker støttesatsen for kjøp av elvarebil

Kan gi globale endringer

Enova understreker at elektrifiseringen i Fredrikstad vil gi viktig erfaring og kan danne grunnlag for elektrifisering også av selskapets andre fabrikker.

– Det kan det. Det at vi lærer hvordan vi kan bruke elektrisitet i tunge industriprosesser er viktig læring for oss, sier Gaustad.

– Vi er først ute i verden med å bruke strøm i produksjonen av gipsplater. Vi har én gipsfabrikk i Norge, men konsernet har 70 fabrikker rundt omkring i verden, sier han.

Saint-Gobain-konsernet har planer om å kutte CO2-utslippene sine med 20 prosent innen 2025 og bli karbonnøytralt innen 2050.

«Med en CO2-fri produksjon og estimert forbedring i energieffektiviteten på 32 prosent per kvadratmeter produsert gipsplate sammenlignet med dagens teknologi, baner prosjektet veien for mer klimavennlig gipsplateproduksjon på verdensbasis», skriver Enova.

Les også

Enova gir 142 millioner til Freyr-pilotanlegg

Bruker gass og fyringsolje

Saint Gobain-konsernet utreder bruk av tilsvarende teknologi på fabrikker i Canada og ved Gyprocs fabrikk i Sverige.

Ifølge Enova kan utslippsfri produksjon av gipsplater påvirke markedet slik at også konkurrentene vil søke å redusere sine klimautslipp.

Det kan også være mulig å ta i bruk strøm til å erstatte fossil energi i produksjonen av andre produkter i Saint Gobain-konsernet, påpeker Enova.

Blant annet har Saint Gobain og Glava glassullfabrikker i Askim og Stjørdal der gass brukes til herding av glassullprodukter. Ved sandtørkeanlegget i Borge brukes fyringsolje til å tørke sand til mørtelproduksjon.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier at regjeringen ønsker å støtte aktører som tør å ta risiko for å utvikle en mer klimavennlig næring.

– Gyprocs prosjekt vil bli en pilot for mer klimavennlig gipsplateproduksjon på verdensbasis. Slike initiativ trenger vi flere av, sier Rotevatn.

Les også

Rotevatn vurderer nytt klimaverktøy

Les også

Får Enova-millioner til bulkskip

Les også

Enova gir 38 millioner til hydrogenprosjekter: – Kan bli et veiskille

Les også

219 millioner fra Enova til hydrogenskip: – Akkurat den typen prosjekter vi ønsker

Les også

Organisasjoner mener Enova ikke gir nok støtte til folk flest

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet