Hevder kontrakt på 200 millioner ble avlyst på grunn av «kalde føtter»

Anbudskonkurransen ble avlyst rett før kontrakten skulle signeres. Det statseide, portugisiske selskapet som ble utropt som vinner av anbudet, mener Nedre Romerike Avløpsselskap har brutt loven.

Nedre Romerike Avløpsselskap skal bruke rundt 800 millioner kroner på å bygge et anlegg for å lage biogass av avløpsslam.

Nedre Romerike Avløpsselskap
 • Anders Fjellberg (Stavanger Aftenblad)
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Det portugisiske selskapet Efacec, der staten Portugal er majoritetseier, har klaget inn Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Selskapet ble i desember 2020 utropt til vinner av en kontrakt på over 200 millioner kroner fra NRA, for å bygge et biogassanlegg på Lillestrøm. Like over nyttår, da kontrakten skulle undertegnes, valgte NRA å diskvalifisere Efacec. Anbudskonkurransen ble avlyst.

Les også

Presidentdatter i korrupsjonsskandale fikk grønt lys i biogass-anbud på Romerike

Efacec ble diskvalifisert fordi NRA vurderte at selskapet ikke lenger oppfylte kravene til økonomisk soliditet. Efacec reagerte sterkt på diskvalifiseringen, og hevder i klagen til KOFA at diskvalifiseringen av Efacec var «urettmessig», og at avlysningen av anbudskonkurransen var ulovlig.

Thomes Trømborg, daglig leder i NRA, avviser påstandene fra Efacec. I en e-post til E24 skriver han at NRA har fulgt anskaffelsesregelverket og avventer vurderingen fra KOFA.

Thomes Trømborg, daglig leder i NRA, til venstre. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak.

Odin Jæger

Det var Romerikes Blad som først omtalte Efacecs klage til KOFA.

Avgjørelsen fra KOFA vil kun være rådgivende, ikke rettslig bindende. Efacec har tidligere sagt til E24 at de vurderer alle tilgjengelige rettslige skritt mot NRA.

Var eid av korrupsjonsanklaget presidentdatter

Saken om biogassanbudet har fått stor oppmerksomhet i portugisiske medier. Også portugisiske myndigheter har involvert seg i saken, og uttrykt bekymring overfor det norske utenriksdepartementet, for hvordan saken kan påvirke Efacecs omdømme.

Saken har tatt en flere vendinger de siste månedene:

 • Like før jul ble Efacec utropt som vinner av kontrakten. E24 skrev da at det norske selskapet Cambi, som ikke nådde opp i anbudskonkurransen, klaget på avgjørelsen og mente Efacec skulle være diskvalifisert.
 • Begrunnelsen for klagen var at Efacec, under store deler av anbudsprosessen, var kontrollert av Isabel dos Santos. Dos Santos er en angolansk-russisk forretningskvinne, siktet for hvitvasking og underslag, kjent som Afrikas rikeste kvinne og datter av Angolas tidligere president. Dos Santos avviser anklagene.
 • NRA forsvarte avgjørelsen og sa i en pressemelding at alt var klart for å signere kontrakten. Kontrakten skulle undertegnes på nyåret 2021.
 • Da NRA skulle kvalitetssikre tilbudet fra Efacec på før kontraktsinngåelsen, konkluderte de med at en økonomisk krise i Efacec, utløst av korrupsjonsanklagene mot Isabel Dos Santos, gjorde at Efacec ikke var solid nok økonomisk til å få kontrakten. Krisen i Efacec hadde da vært offentlig kjent i over et halvt år.
 • Etter at Efacec var avvist var det bare et tilbud igjen i anbudskonkurransen, og konkurransen ble avlyst i begynnelsen av februar 2021.

Isabel dos Santos, som er siktet for hvitvasking og underslag, var den største eieren i Efacec frem til juli 2020. Anklagene mot dos Santos utløste en økonomisk krise for Efacec, som førte til at Portugal grep inn og nasjonaliserte selskapet.

Miguel Riopa / AFP

– Kalde føtter

I klagen fra Efacec til kommer det fram at selskapet mener at NRA ikke hadde anledning til å gjøre om på beslutningen om å gi kontrakten til Efacec. De argumenterer for at det ikke er hold i påstanden om at Efacec ikke har tilstrekkelig økonomisk soliditet.

Efacec mener også at NRA var godt kjent med den økonomiske situasjonen i Efacec gjennom store deler av 2020, men at spørsmål om å avvise selskapet aldri ble tatt opp av NRA.

Klagen viser blant annet til at E24 i desember 2020 stilte spørsmål om NRAs vurdering av Efacecs siste årsrapport, der den økonomiske krisen i selskapet er beskrevet.

NRA svarte da at de var «like trygge på at Efacec vil klare å levere i henhold til kontrakt som det NRA ville vært for de øvrige tilbyderne i denne anbudskonkurransen».

Efacec mener dette tilsier at NRA på det tidspunktet var godt kjent med den økonomiske situasjonen i Efacec, og fortsatt mente selskapet var tilstrekkelig solid.

De hevder NRA fikk «kalde føtter», og avviste Efacec for å «avverge» klagen fra Cambi – som handlet om korrupsjonsanklagene mot Efacecs tidligere eier Isabel dos Santos.

Vi i E24 er avhengige av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post anders.fjellberg@schibsted.com og eirik.elvevold@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4799367068 og +4748098064.

Fikk nye eksterne vurderinger

NRA har foreløpig ikke sendt inn et tilsvar til klagen, men dokumenter E24 har fått innsyn i viser at NRA gjennomførte en ny vurdering av Efacecs økonomi ved hjelp av eksterne konsulenter i begynnelsen av januar. E24 stilte flere spørsmål til NRA om Efacecs økonomi i romjulen.

Ifølge NRA er det standard prosedyre å gjøre en gjennomgang av oppdatert økonomisk informasjon, før store kontrakter blir inngått.

Advokat Christina Paludan Melson i Haavind representerer Efacec.

Advokatfirmaet Haavind

De nye vurderingene var knusende, og konklusjonen var at Efacec ikke oppfylte kravene til økonomisk soliditet.

Det er ikke kjent når en ny anbudskonkurranse skal avholdes eller i hvilken form, eller om avlysningen vil føre til forsinkelser eller at prosjektet blir dyrere.

Christina Paludan Melson i advokatfirmaet Haavind representerer Efacec og står som avsender av klagen. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Efacec har ikke besvart E24s henvendelse om klagen.

Les også

Portugal ringte Norge umiddelbart etter avvist biogasstilbud – er «veldig bekymret»

Les også

Anbudsdrama på Romerike: Trakk i nødbremsen et halvår etter krise ble kjent

Les også

Privat selskap avviste presidentdatter: – En viktig årsak var daværende eierforhold

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA)
 2. Biogass
 3. Cambi
 4. Lillestrøm

Flere artikler

 1. Millionkontrakt skulle signeres «rett over nyttår». Nå avlyses konkurransen

 2. Innrømmer regelbrudd i anbudsdrama på Romerike

 3. Anbudsdrama på Romerike: Trakk i nødbremsen et halvår etter krise ble kjent

 4. Ville at Portugal skulle garantere for norsk kloakk-klimaprosjekt

 5. St1 vil bygge fyllestasjoner for biogass: – Veldig spennende