Tina Bru varsler grønt skatteskifte

Olje- og energiminister Tina Bru (H) besøkte Metcentre på Karmøy tirsdag. I anledning besøket lanserte hun også Høyres valgløfter til industrien.

To flytende havturbiner er under testing i havet utenfor Karmøy, men flere er på vei. Litt lengre ut i havet ligger Utsira Nord, hvor Equinor bygger verdens største offshore flytende vindanlegg. Turbinen Hywind ble testet nettopp her bak olje- og energiminister Tina Bru.
 • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
 • Kristine M. Stensland (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Blant løftene er fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital, flere havvind-områder og økt satsing på karbonfangst og lagring (CCS).

I tillegg til dette varslet statsråden et grønt skatteskifte. Dette betyr en fortsatt økning av CO₂-avgiften samtidig som andre avgifter skal reduseres.

Ministeren virker å ha blitt inspirert av besøket til testsenteret på Karmøy. Som en del av industri-løftene signaliserer hun også støtte til flere slike etableringer.

Samtidig som Bru legger frem sine egne løfter før valgkampen kommer også kritikk mot opposisjonen. Hun kritiserer Arbeiderpartiets kraftpakke. Statsråden hevder at deres løsninger allerede er en del av regjeringens energimelding. Deres løsninger er dårligere

Verdens største flytende havvindpark skal neste år stå klar i Nordsjøen. Da skal Hywind Tampen forsyne olje- og gassfeltene Snorre og Gullfaks med strøm. På denne måten kutter man de årlige CO₂-utslippene fra feltene med 200.000 tonn. Høyre har fått smaken på havvind.

Nå vil statsråden åpne for flere havvindområder i tillegg til Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Aftenbladet/E24 har tidligere skrevet om ministerens mål om flere havvind-turbiner. Hun ønsker at nye konsesjoner skal utannonseres første kvartal 2022.

På Utsira Nord blir det mulig å søke om statlig støtte til utbyggingen av flytende turbiner.

– Det er her vi mener vi har de største muligheten til å utvikle ny industri, skape nye jobber og ta en stor andel av et globalt marked i vekst, sa Bru til Aftenbladet/E24 i juni.

Aftenbladet/E24 har tidligere skrevet om at Senterpartiet i en eventuell ny rødgrønn regjering vil forsøke å reforhandle EØS-avtalen. Hos Høyre har pipen en annen lyd. Partiet garanterer at avtalen vil bestå om de får fortsette i regjering.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Tina Bru
 2. Karmøy
 3. Havvind
 4. EØS
 5. Hywind

Flere artikler

 1. Agder Energi vil bygga flytande havvind

 2. Betalt innhold

  Tina Bru-refs til MDGs havvind-plan: Kan bety 4–5 nye turbiner hver uke fram til 2030

 3. Betalt innhold

  Ny rapport: Havvind utanfor Bergen kan gje billigare kraft på heile Vestlandet

 4. Nordiske hamner samarbeider for å bli best på havvind

 5. SV trur hurtigspor for havvind kan gje 200 nye turbinar