Elkem vil bygge pilotanlegg for biokarbon i Canada

Med støtte fra kanadiske myndigheter skal industrikonsernet Elkem nå starte byggingen av et pilotanlegg i Quebec. Der skal man teste hvordan de kan erstatte fossilt med trebasert kull i ulike industriprosesser.

Illustrasjonsbilde
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

I en melding tirsdag kveld annonserer Elkem at de nå har besluttet å bygge et pilotanlegg for biokarbon i Quebec i Canada.

Meldingen kommer kort tid etter at det ble klart at Elkem ønsker å bygge en ny fabrikk i milliardklassen i Porsgrunn som skal produsere batterimaterialer som kan brukes i elektriske kjøretøy. Der skal endelig investeringsbeslutning tas neste år.

Byggingen av pilotanlegget i Canada skal imidlertid starte nå i høst. Anlegget skal koste 180 millioner kroner og skal plasseres ved siden av Elkems eksisterende fabrikkanlegg i området, der de produserer ferrosilisium.

Av de 180 millionene tar Elkem 60 millioner av regningen. Resten dekkes av støtte fra den kanadiske regjeringen, myndighetene i Quebec og byen Saguenay.

Målet er å teste ut teknologien og basert på erfaringene vil «Elkem vurdere grunnlaget» for et fullskala anlegg.

Planen er å bruke resirkulert bark, sagflis og annet trevirke fra sagbruk i Canada og bruke det i produksjon av silisium og ferrosisliiusm.

Elkem skriver også at de ser et potensialet i å bruke biokull som erstatning for koks fra fossilt kull. Kull brukes som reduksjonsmiddel i produksjonen av stål, som betyr at det bidrar med å ta ut oksygen fra andre materialer i kjemiske prosesser.

– Elkem er et av verdens ledende selskaper innen miljøvennlig produksjon av metaller og materialer, og vi tror at bærekraftig produksjon i økende grad vil bli et konkurransefortrinn hos våre kunder, sier konsernsjef Michael Koenig i Elkem i meldingen.

Les også

Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

I bruk i Norge

I 2019 nådde Elkems fabrikk i Paraguay milepælen om 100 prosent bruk av biokarbon i sin produksjon av ferrosilisium, ifølge selskapet.

I produksjonen i Norge bruker selskapet snaue 20 prosent biokarbon i dag og har et mål om å komme opp til 40 prosent i 2030.

– Studier har vist at biokarbon faktisk kan være en enda bedre innsatsfaktor i produksjonen enn fossilt kull, og samtidig redusere karbonavtrykket, sier Jean Villeneuve, leder for biokarbon-enheten i Elkem og fortsetter:

– Det gjenstår fortsatt utfordringer med å gjøre biokarbon konkurransedyktig i stor skala, inkludert hvordan man optimaliserer kvaliteten, hvordan man tilpasser ovner for biokarbon, hvordan man sikrer råvarer på en bærekraftig måte og hvordan man minimerer miljøeffekten av transport

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

  1. Elkem
  2. Canada
  3. Stålproduksjon
  4. Kull

Flere artikler

  1. Elkem tapte 74 millioner i tredje kvartal

  2. Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

  3. Elkems batteriprosjekt kan få en prislapp på fire milliarder

  4. Fra coronakrise til industriboom for Elkem: – Ser høy etterspørsel i alle industrier

  5. Elkem vil kutte klimautslippene med nær en million tonn på ti år