Det grønne skiftet

Krever samme solcelleregler for næring som borettslag

Solkraftbransjen ønsker at næringsaktører skal få samme regler som borettslag, slik at det blir mer lønnsomt å bygge solcelleanlegg i fabrikkområder med flere bygninger.

Orkla Foods vurderer å bygge solceller på taket av flere bygg i Fredrikstad, men er usikker på økonomien i prosjektet. Solenergiklyngen mener at næringsaktører burde få samme regler som borettslag, og slippe elavgift og nettleie når strøm skal deles mellom flere bygninger.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Solkraftbransjen er blant dem som håper på endringer når olje- og energiminister Tina Bru (H) fredag legger frem en stortingsmelding om norske energiressurser og langsiktig verdiskaping.

Det er knyttet stor spenning til hva regjeringen vil si om ulike energikilder og løsninger, fra solkraft til vindkraft på land og til havs, hydrogen, CO₂-rensing, olje og gass og overgangen til et mindre fossilavhengig samfunn.

Solbransjens organisasjon Solenergiklyngen krever at næringsaktører får samme gunstige regelendring som det borettslagene fikk i årets reviderte nasjonalbudsjett.

Borettslag skal nå få kunne sende strøm fra taket til leilighetene uten å måtte betale full elavgift og nettleie. Får næringsaktører et lignende fritak, vil det bli mer gunstig å bygge solkraftverk på én bygning og dele strøm på flere målere i bygget, og med nabobygningen.

Daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen.

– Vi synes det er fint at borettslag skal få kunne dele strøm mellom de ulike enhetene uten å betale elavgift og nettleien, men den samme regelendringen bør gjelde også for aktører innen næringsbygg, sier daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen til E24.

– Det er det samme reglene som hindrer utbygginger på kjøpesentre hvor det er forskjellige leietakere, eller hos bønder som har en låve hvor de vil ha strøm på taket, men trenger strøm også i andre bygg, eller for næringsaktører som har flere bygninger og ønsker å ta i bruk solceller, sier hun.

Les også

Nytt veikart om solkraft: – Kan bygge ut mye mer

Orkla Foods vil ha solceller

Orkla-selskapet Stabburet er blant dem som vurderer solceller, og som gjerne hadde ønsket mer gunstige regler.

Selskapet eier flere industribygg i Fredrikstad, og ønsker å bygge ut solceller sammen med leverandøren Solcellespesialisten.

– Vi hadde håpet på samme regler som for borettslag. Det ville gjort denne typen prosjekter mer lønnsomme, sier produksjonstrainee Oda Kristine Sneen Fjeldsæter i Stabburet til E24.

– Vi skal bygge et nytt fryselager, og da kom vi på at det kunne vært fint med solceller på taket. Fryselageret trenger jo mest energi når sola skinner på sommeren. Men da tenkte vi også at vi samtidig kunne legge solceller på noen av de andre takene våre, sier hun.

Siden strømmen må produseres på taket av én bygning, men skal brukes i en annen, må den så vidt innom strømnettet. Da må Stabburet ut med full elavgift og nettleie, selv om de produserer sin egen strøm.

– Vi har ikke fått noe pristilbud enda, så det er litt tidlig å si om dette blir lønnsomt. Men dagens regler hvor vi må betale nettleie og elavgift hvis strømmen går fra én bygning til en annen, det kan potensielt være med på å ødelegge businesscaset, sier Fjeldsæter.

Les også

NVE legger frem ny veileder: Forventer søknader om solkraftverk

Borettslagene får dele strøm

Borettslag hadde tidligere samme problem, men nå skal reglene endres. I revidert nasjonalbudsjett foreslo regjeringen at borettslag skal slippe å betale elavgift og nettleie for egenprodusert strøm fra solceller.

Borettslagene har forskjellige målepunkter for hver leilighet, og har derfor måttet betale nettleie og elavgift for egenprodusert strøm. Strømmen fra taket må så vidt må innom kraftnettet før den går ut igjen til hver enkelt leilighet.

Mange næringseiendommer har store takflater som egner seg for solkraft, men lønnsomheten kan være en utfordring for en del aktører, ifølge Solcellespesialistens grunnlegger, sivilingeniør Carl Christian Strømberg.

– I dag er det nesten ingen industribedrifter som investerer i solceller, sier Strømberg til E24.

– Industribedrifter betaler i utgangspunktet lavere elavgift enn andre, og det gjør at disse prosjektene er mindre lønnsomme for dem enn for andre forbrukere og vanlige bedrifter som sparer mer, sier han.

Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten.

Han sier at en regelendring på linje med borettslagene ville ha redusert nedbetalingstiden betydelig.

– Hvis regjeringen endrer reglene, så vil det kanskje være gunstig for en bedrift av samme type som Orkla Foods å bygge ut solceller på 100 prosent av takene sine i stedet for bare 15–20 prosent, sier han.

Berentsen i Solenergiklyngen er forsiktig med å tro på at det vil komme forslag om dette i energimeldingen fredag.

– Jeg har blitt skuffet før. Det går for sakte, og det virker som om byråkratiet trenger noen reformer for at dette skal kunne gå så raskt som vi trenger for å nå klimamålene og sikre ny kraft til elektrifisering. Jeg føler at byråkratiet er litt i en boble, men håper at det kommer endringer, sier hun.

Les også

Solenergibransjen etterlyser omstilling: – På tide at Norge får øynene opp for sol

MDG vil vente

Energipolitisk talsperson Ask Ibsen Lindahl (MDG) er skeptisk til å gi næringsbygg samme regler som borettslag.

– Å sammenligne situasjonen for borettslag med situasjonen for næringsbygg blir etter mitt syn å blande epler og pærer, skriver Lindahl i en e-post til E24.

– Her er det gjerne snakk om mye større kraftmengder som skal deles over en større del av kretsene i lavspentnettet, spesielt om man skal dele strømmen mellom ulike gårds- og bruksnummer. I tillegg skal det ivaretas at man skal kunne selge overskudd ut på nettet, skriver han.

Han er enig i at det trengs mer solkraft, men vil også sikre at den er godt integrert med kraftnettet og at nettkunder med egen produksjon er med på spleiselaget. Han vil derfor vente på læring fra pågående og framtidige pilotprosjekter for å vurdere hva slik produksjon og deling av strøm har for kraftnettet.

– Bedriftsøkonomien må matche samfunnsøkonomien, for å si det litt enkelt, sier han. Nå tar vi initiativ til flere piloter blant annet i Trondheim, og håper vi får et godt grunnlag for en fornuftig endring av reguleringene på litt sikt, der det gjøres noe med hele nettleiemodellen for kunder med egen produksjon, skriver han.

Les også

Solkraften kan mangedobles, men i år blir det brems: – Håndbrekket er på

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Solceller
 3. Strøm
 4. Solcellepaneler
 5. Solenergi
 6. Orkla
 7. Revidert nasjonalbudsjett

Flere artikler

 1. Gunstige solcelle-regler også for næringsbygg: – En gladnyhet

 2. Betalt innhold

  Stadig flere produserer egen strøm. På et kontorbygg i Fyllingsdalen har de lagt 1000 kvadratmeter med solceller.

 3. Tar grep for å sikre mer solkraft i borettslag: – Et veldig løft

 4. Opptur for solcellebransjen: – Noen av de største aktørene har en helt tullete vekst

 5. – Solkraftreglene et et makkverk