Vil fjerne avgift på solstrøm for borettslag

Det har hittil vært kostbart å investere i solcellepanel på takene til borettslag. Nå vil regjeringen endre regelverket.

Styreleder John Ravlo i Funkisgården borettslag vil bruke taket til solcellepanel.
 • Malene Emilie Rustad
 • Maiken Svendsen
 • Fredrik Solstad (foto)
Publisert:

Enn så lenge har kun eneboliger og næringsbygg kunnet legge solcellepaneler på tak uten å måtte betale elavgift og nettleie på solstrøm.

I det revurderte nasjonalbudsjettet som ble lagt frem forrige uke foreslår regjeringen en avgiftslettelse for egenprodusert strøm, også for borettslag og sameier.

– Forslaget innebærer at gjeldende krav om internt ledningsnett fjernes. Samtidig foreslås det en øvre terskel for solcelleanleggets kapasitet/effekt som vilkår for fritak, skriver Kenneth Hætta, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Finansdepartementet til E24 i en e-post.

Les på E24+

Flor og Fjære-paret vil tjene penger på det grønne skiftet. Det er de ikke alene om

I Oslo har borettslaget Funkisgården jobbet siden 2017 for en bedre solcelle-ordning. På toppen av de fire etasjer høye blokkene strekker taket seg flere meter, og der vil de ha solcellepanel, forklarer styreleder John Ravlo.

Når man står på taket ser man over husene i området. Ravlo anslår at de kan produsere 200.000 til 250.000 kilowatt-timer med strøm om de bygger solcellepanel på taket.

Borettslaget har blant annet skiftet alle vinduene for å unngå unødvendig bruk av energi.

Norske borettslag og sameier utgjør over 900.000 boliger. De har 12,3 millioner kvadratmeter tak. Mange av disse kan benyttes til solanlegg.

Ifølge beregninger fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) kan boligsameier og borettslag produsere strøm nok til mellom 520.000 og 700.000 elbiler.

I dag må de betale elavgift og nettleie om de skal ta strømmen fra solcellepanelet gjennom ledningene i borettslaget og til leilighetene.

– Hvis vi skal betale 20 øre i avgift for hver kilowatt-time vi produserer, da knekker hele lønnsomheten, sier Ravlo.

– Vi er litt spente

Men det er dette som nå er foreslått endret. Forslaget innebærer at kunder i samme bygning får mulighet til å dele egenproduksjon av strøm i bygningen, står det i revidert nasjonalbudsjett.

Borettslaget bestående av om lag 160 leiligheter har gått inn for å være mest mulig miljøvennlig. De har skiftet alle vinduer, koblet seg på fjernvarmeanlegg, og lagt inn nytt ventilasjonsanlegg for å unngå unødvendig bruk av energi.

– Vi er litt spente, sier Ravlo, som har noen flere spørsmål før borettslaget i Oslo setter i gang solcelle-prosjektet.

Les også

Kaldt vær bidrar til uvanlig høy mai-strømpris: – Helt ellevilt

I bakgården til borettslaget er det grønne plener. Det står fargerike tulipaner ved store trekasser hvor de som ønsker kan få plass til å plante grønnsaker. De som bor der er opptatt av miljø, men motivasjonen for å produsere egen strøm er også økonomisk, forteller Ravlo.

– Vi ser at med de prisene på strøm og klimautslipp i dag, så er strøm så dyrt, sier han.

Håper å halvere strømutgiften

Med solcellepanelet de har planlagt kan de forsyne borettslaget med mellom 20 prosent til 25 prosent av strømmen som trengs, «grovt regnet» ifølge Ravlo.

Han har sett på den tyske strømprisen på kraftbørsen, og tror at strømprisene i Norge vil stige fremover. Fremdeles grovt regnet håper han å kunne halvere utgiftsposten til strøm for beboerne.

I bakgården til Funkisgården så er det mulig for beboerne å dyrke grønnsaker i kassene.

Når forslaget i revidert nasjonalbudsjett skal på høring er det to ting Ravlo er opptatt av. Det ene er om de kan få fritak fra elavgiften. Det andre er om det kommer en «lokaltariff» for at de bruker strømnettet til Elvia.

I tillegg påpeker han at det kreves at strømmen som produseres også skal brukes lokalt. I borettslaget så har hver oppgang et eget gårdsnummer.

– Er det da lokalt, spør Ravlo.

Hætta i finansdepartementet, skriver i en e-post at forslag til nærmere avgrensninger av hva som menes med eget bruk, øvre terskel for kapasitet og så videre for tiden er under arbeid hos skattedirektoratet.

– Forslag til endringer i særavgiftsforskriften vil bli sendt på høring så snart som mulig, skriver han.

En rettferdig lettelse

Stortinget vedtok allerede i 2016 at borettslag skulle kunne bli plusskunder og dermed slippe elavgift og nettleie på egen solkraft.

– Det er topp at regjeringen nå kommer etter og foreslår en etterlengtet endring, sier Maria Varteressian (Ap) til E24.

Hun er leder av Miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen i bydel Sagene, hvor Funkisgården hører hjemme.

Les også

Nytt veikart om solkraft: – Kan bygge ut mye mer

De rødgrønne har vært pådriverne for mer solenergi og sammen med Espen Barth Eide (Ap), har Varteressian jobbet for at avgiftslettelsene.

– De fleste som bor i Oslo bor i blokk. I en bydel som Sagene, med store sosiale forskjeller, bør ikke lommeboken sette stopper for om du kan leve miljøvennlig. Hvis de som bor i enebolig kan legge solceller på taket, bør borettslag få lov til det samme, sier Varteressian.

John Ravlo håper det kan strømme egenprodusert strøm gjennom sikringsskapet i fremtiden.

Nederst i trappen i oppgangene i Funkisgården står er det to store koblingsskap under sikringsskapet. På den nederste står det Kristiania E-verk.

På toppen er sikringsskapet som er i bruk nå, forteller Ravlo. Han håper at det kan strømme egenprodusert strøm gjennom ledningene i fremtiden.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Solcellepanel
 2. Strøm
 3. Revidert nasjonalbudsjett
 4. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)

Flere artikler

 1. Nå starter klimaeventyret i Øygarden

 2. Krever samme solcelleregler for næring som borettslag

 3. Gunstige solcelle-regler også for næringsbygg: – En gladnyhet

 4. – Om sommeren har vi nesten ikke strømregning

 5. Frp vil bruke milliarder på å fjerne elavgiften: – Kraftprisene er unormalt høye