SV, MDG og Venstre mener Norge bør delta i oljestopp-allianse

Norge bør delta i en dansk-ledet allianse som skal jobbe for å få slutt på produksjon av olje og gass, mener de grønne opposisjonspartiene SV, MDG og Venstre.

Lan Marie Berg fra MDG sier hun vil stille spørsmål i Stortinget om hva Jonas Gahr Støre vil svare på invitasjonen om å delta i den dansk-ledede alliansen Boga, som skal jobbe for utfasing av olje og gass.
  • NTB-Are Føli og Marie De Rosa
Publisert: Publisert:

Beyond Oil and Gas Alliance (Boga) ble lansert på klimatoppmøtet i Glasgow torsdag. Det er Danmark og Costa Rica som står i spissen for initiativet. Også Sverige, Frankrike og Irland deltar.

Et av hovedmålene er å jobbe for å fase ut produksjon av olje og gass på en ordnet måte. Danmark vedtok i fjor å stanse all leting etter mer olje i den danske delen av Nordsjøen.

– Jeg mener vi bør slutte oss til denne alliansen, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB. Han viser til at SV ønsker å avslutte all ny letevirksomhet på norsk sokkel.

– Det er uhyre spennende og viktig at vi nå får en internasjonal allianse som ber land om å la olje og gass bli liggende. Det er historisk og har ikke skjedd før, legger han til.

Avviser krav fra klimaallianse

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har slått fast at det ikke er aktuelt for regjeringen å melde Norge inn i alliansen.

Ifølge klimaministeren hjelper det ikke om Norge isolert sett reduserer sin oljeproduksjon dersom verden totalt bruker like mye olje og gass.

– Da vil etterspørselen gjøre at andre land øker sin produksjon, og klimagassutslippene vil være uendret, sa Barth Eide til NTB torsdag.

MDG: Norge kan forhandle fram medlemskap

MDG mener imidlertid at innmelding kan være i tråd med regjeringens erklærte målsettinger.

– Jonas Gahr Støre mener at store investeringer i norsk olje og gass er en viktig del av en vellykket overgang til fornybar energi. Dersom han virkelig mener det, står det ingenting i veien for at Norge skal greie å forhandle fram et medlemskap i Boga-alliansen, som nettopp har som mål å sørge for et vellykket, globalt grønt skifte, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

Venstre: Direkte uansvarlig

Stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, påpeker at 1,5-gradersmålet står i fare for å ryke dersom verdens oljeproduksjon fortsetter som planlagt.

– Situasjonen er så alvorlig at det er direkte uansvarlig å lete etter mer olje og gass. Regjeringen fører en olje- og gasspolitikk som er i direkte konflikt med 1,5-gradersmålet, sier den tidligere klima- og miljøministeren.

– Diskusjonen om klimapolitikk kan ikke lenger bare handle om å redusere etterspørselen etter fossil energi. Omstillingen går ikke fort nok, og verden kan ikke engang brenne alle fossile ressurser vi har funnet, sier Elvestuen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

  1. Klimatoppmøtet COP26

Flere artikler

  1. Danmark ber Norge sette sluttdato for oljeproduksjonen

  2. Støre avviser oljepress etter «verstingpris»

  3. Klimaministeren om energikrisen: – Vi kommer oss ikke unna uten mer vind

  4. Mener Norge har reddet regnskog tilsvarende 50 prosent av norske utslipp hvert år

  5. Budsjettet får klimaslakt – regjeringen innrømmer at det blir mindre CO₂-kutt