Det grønne skiftet

Norske investorer pløyer milliarder inn i «den nye økonomien»: – Markedet er en saueflokk

De nye grønne selskapene tar Oslo Børs med storm. Håpet er at noen vil bli morgendagens vinnere. – Det er litt skummelt, sier investor Haakon Sæter.

POPULÆRE INVESTERINGER: Investorer har for alvor kastet seg over såkalte grønne aksjer i 2020.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Mandag ble Oslo Børs løftet av grønne aksjer som Rec, Nel, Aker Carbon Capture og Tomra i møte med en fallende oljepris.

Interessen for grønne investeringer har skutt fart den siste tiden. Det samme har aksjekursene og strømmen av nye selskaper som går på børs.

I Norge har vi i år allerede passert høyeste antall noteringer siden finanskrisen.

Investeringsdirektør Pernille Skarstein Christensen i C WorldWide Asset Management mener det nå skjer varige endringer i kapitalmarkedet.

FORSKJELL MELLOM NYKOMMERE: – Det gjelder å skille kvalitetsselskapene. Man må gjøre jobben med å vurdere selskapene. For oss er det viktig at vi kan eie selskapene i tre til fem år, sier investeringsdirektør Pernille Skarstein Christensen i C WorldWide Asset Management.

– Det er veldig viktig – vi skal ikke bare redde jordkloden, men vi skal tjene penger mens vi gjør det.

Fondet hun jobber i er blant dem som har investert i Agilyx, som nylig ble børsnotert. Selskapet gjenvinner plastavfall til ny plast og andre kjemiske produkter og drivstoff, og har med andre ord en såkalt grønn miljøprofil.

Henter milliarder

Selskapet føyer seg inn i rekken av aktører som satser på alt fra sol, vind og karbonfangst til hydrogen og gjenvinning av plast.

Ni nye slike aktører har til sammen hentet 4,7 milliarder kroner fra investorene siden året startet. Christensen mener det nå skjer varige endringer i kapitalmarkedet.

«Grønne» selskaper har for alvor vekket interessen blant norske investorer. Selskaper fra både fjærn og nær har valgt Oslo som stedet der de vil børsnoteres.

Agilyx er fra USA, men tok likevel turen til Oslo for å selge aksjer til investorene og notere de på Oslo Børs’ lett regulerte markedsplass Merkur.

– Investorene ser at dette er store trender i vekst, og at det kommer til å bli mulig å tjene penger på å investere innenfor disse trendene, sier hun.

Første dag som børsnotert selskap, ender Agilyx-aksjen opp 79 prosent.

– Skummelt

Haakon Sæter er blant de mest aktive privatinvestorene på Oslo Børs. Han peker på at investorene nå raskt blar opp penger når selskapene trenger kapital til de nye prosjektene.

– Det er litt skummelt. De henviser selvfølgelig til de som har gjort det bra – type Quantafuel eller andre som har en høy prising. Ofte er det ikke så mye tall. Og da gjenstår det å se, om det blir en bra bedrift.

Selv kjøpte Sæter aksjer i Akers fornybarsatsinger, som han sier hadde en «edruelig» pris da de gikk på børs.

Les også

Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

Aker Offshore Wind ble notert i august. Administrerende direktør Astrid Skarheim Onsum ringte i børsbjellen ved noteringen på Merkur Market.

Har tjent 48 mill. siden sommeren

Quantafuel driver også med resirkulering av plast. Selskapet mener de har en løsning på problemet med plastforsøpling – ved å sende plast gjennom et av sine anlegg kan selskapet lage blant annet petroleums-produktet nafta, diesel eller ny plast.

Nylig startet selskapet opp sitt gjenvinningsanlegg i Skive i Danmark, et viktig steg i utviklingen av virksomheten.

Les også

Ferd tar sjansen på børsraketten Quantafuel

– Det har vært en veldig fin reise. Jeg har ikke solgt noe. Jeg har klokkertro på selskapet – hadde det da jeg gikk inn og har det fortsatt, sier Gunnar Evensen.

Den tidligere Get-sjefen er nå investor. Han satset på Quantafuel for halvannet år siden, gjennom en aksjeemisjon i selskapet.

I dag sitter Evensen med aksjer i selskapet verdt 141 millioner kroner – en aksjepost som har steget med 55 millioner bare siden sommeren.

Les også

Røkke ut på den grønne gren: Aker eier snart fornybart for 12 milliarder kroner

En opplevelse av nettopp problemet med plastavfall er en viktig grunn til at Evensen satser penger på Quantafuel.

– Det startet egentlig med en dykketur i sydlige strøk, hvor jeg svømte rundt med plast på alle kanter. Det var grusomt.

– Så kom dette selskapet opp, som etter mitt skjønn har en fantastisk idé, med å kunne omdanne plastavfall til biodiesel og nafta, sier han.

Evensen sier han brukte tid på å forstå teknologien, og ble overbevist.

I etterkant har også teknologien blitt bekreftet av Quantafuels industrielle samarbeidspartnere og gjennom oppstarten av selskapets gjenvinningsanlegg i Danmark, påpeker han.

SATSER GRØNT: Investor Gunnar Evensen. Her ved en tidligere anledning.

– Disse selskapene vil ta over

De grønne milliardene på Oslo Børs har blitt stadig flere. 18 slike selskaper er nå notert, etter at syv nykommere har gått på børs i år. Flere andre selskaper har varslet børsplaner i nær fremtid.

I slutten av september passerte verdiene av grønne selskaper 180 milliarder kroner – rundt en firedobling siden 2016, ifølge tall fra Oslo Børs.

Les også

Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

Kapitalstrømmen inn i selskapene som representerer «den nye økonomien» bidrar til at verdsettelsen har blitt drevet opp, tror Evensen.

– Noen selskaper har ikke inntjening i klassisk forstand som kan forsvare kursen, hvis man ser utenfra og inn. Men i det lange bildet, så tror man at det er disse selskapene som vil vinne. Det er disse selskapene som vil vokse og ta over. Derfor tror man at den langsiktige verdien forsvarer aksjekursen.

Christensen ser positivt på strømmen av fornybar- og miljøselskaper som nå får hentet penger og går på børs.

– Dette er veldig positivt med hensyn til det grønne skiftet. At det er så god tilgang på risikokapital til selskaper innenfor hydrogen, havvind og resirkulering av plast. Dette er til dels umodne områder, teknologien har ikke en bevist historikk, men dette kommer til å føre til at det grønne skiftet går raskere.

Les også

Vil på børs med hydrogensatsing: – Virker som det er litt medvind der ute

– Markedet er en saueflokk

Investor Haakon Sæter peker på flere faktorer som driver den grønne bølgen i kapitalmarkedene:

 • EUs store grønne ambisjoner, ikke minst den varslede storstilte hydrogensatsingen, vil kunne gi nye vekstområder for underleverandører.
 • Samtidig posisjonerer verdipapirfondene seg som miljøvennlige for å tiltrekke seg investorer.

– Selv om oljeselskapene tjener bra med penger og er billige på multipler (metode for verdsetting, journ.anm.), så får de ikke noe høyere prising fordi investorene venter på det grønne skiftet.

– Men det kan jo gå i revers selvfølgelig. Markedet er jo en saueflokk – det er alltid sånn, sier Sæter.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Oslo Børs
 3. Aksjer

Flere artikler

 1. Grønne verdier på børsen passerer 180 milliarder

 2. Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

 3. Betalt innhold

  Er Quantafuel Europas neste oljegigant?

 4. Melder om «milepæl» – avviser stikk til konkurrenten

 5. Grønn bølge i aksjefond: Har kjøpt for 15 milliarder