Equinor satser på grønt hydrogen i Nederland

Equinor og tyske RWE blir nå partnere med Shell og Gasunie i Europas største samarbeid om grønt hydrogen, nederlandske NortH₂. – Et banebrytende prosjekt, sier konsernsjef Anders Opedal.

Equinor-sjef Anders Opedal.

Carina Johansen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Equinor og RWE går nå inn i et større samarbeidsprosjekt som de mener kan «være med på å kickstarte hydrogen-økonomien i Nordvest-Europa».

Prosjektet ble lansert i februar, da med Shell og Gasunie som industripartnere.

NortH₂-prosjektet i Nederland skal produsere hydrogen gjennom elektrolyse, og ta i bruk fire gigawatt kapasitet innen 2030 og ti gigawatt innen 2040.

Dette vil kunne gi en produksjon på 0,4 millioner tonn hydrogen i 2030, og én million tonn i 2040, ifølge selskapet.

– Dette er et banebrytende prosjekt, hvor Equinor ser fram til å bidra, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor ifølge en melding.

– Prosjektet kan bli en viktig del av vårt arbeid med å bygge en konkurransedyktig posisjon innen hydrogen samt skape framtidig verdi og industrielle muligheter, sier han.

Tidligere mandag sa norske Yara at de vil erstatte naturgass med grønt hydrogen på ammoniakkanlegget i Porsgrunn, og kutte 800.000 tonn CO2-utslipp, eller 1,5 prosent av Norges totale utslipp.

Yara har også planer om å bygge ut anlegg for produksjon av grønt hydrogen og grønn ammoniakk i nederlandske Sluiskil, i samarbeid med Ørsted.

Les også

Yara kan kutte 800.000 tonn CO₂-utslipp i Porsgrunn

Satser på havvind og hydrogen

Ifølge Equinor skal det gjøres en forstudie til neste år, og selve prosjekteringen skal starte i andre halvdel av 2021.

Selskapet peker på at havvindbransjen er i rask utvikling, og at det blir stadig mer grønn strøm. Dette kan passe godt sammen med produksjon av hydrogen på land.

– NortH2 passer godt med Equinors erfaring og posisjon som en av verdens ledende havvindsoperatører, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor.

Den siste tiden har Equinor tjent gode penger på å selge andeler av sine havvindparker, inkludert fem milliarder fra Credit Suisse for deler av tyske Arkona, ti milliarder fra BP for prosjekter i USA og 2,4 milliarder fra italienske Eni for en andel i Doggerbank.

Vil levere i nordvest-Europa

Nå håper selskapet også å kunne skape verdier ved å produsere hydrogen ved hjelp av havvind.

– Hydrogen vil være en sentral del av å skape konkurransedyktighet for fornybar energi gjennom økt verdi og ved å tilby markedsalternativer. Vi må begynne utviklingen av ren hydrogen i stor skala i dag for å møte målene fra Paris-avtalen, sier Eitrheim.

Målet med NortH₂ er å kunne levere hydrogen til store nordvest-europeiske industriklynger.

Equinor sier at hydrogenbehovet i regionen er raskt voksende. De peker på at Nord-Nederland ønsker å bli en ledende region for produksjon av fornybart hydrogen, for å støtte opp om økonomisk utvikling og nye jobber.

Les også

Krever ferger og hurtigbåter med lavutslipp: – Da skaper vi arbeidsplasser

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

  1. Hydrogen
  2. Havvind
  3. Fornybar energi

Flere artikler

  1. Derfor satset Mitsubishi på børsklare Hydrogenpro

  2. Får støtte til hydrogen og CO₂-rensing: – Jeg syns britene er tøffe

  3. Tror høye kostnader bremser «grønt» hydrogen

  4. Gigantallianse ber staten sette fart på norsk havvind: – Det haster ganske mye

  5. Yara-sjefen trenger støtte til grønn ammoniakk i Porsgrunn: – Vi snakker om et stort prosjekt