Sverige vil lagre CO₂ i Norge: – Det er veldig bra

Sverige vil godkjenne eksport av klimagassen CO₂. Det kan åpne for CO₂-lagring på norsk sokkel. – Sverige skal bli verdens første fossilfrie velferdsstat, sier miljø- og klimaminister Isabella Lövin (MDG).

Sveriges miljø- og klimaminister Isabella Lövin (Miljöpartiet de Grøna).
Karbonfangst (CCS)
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Equinor, Total og Shell bestemte seg nylig for å sette i gang med CO₂-lagringsprosjektet Northern Lights til en kostnad av 6,9 milliarder kroner i første fase.

Det har vært flere juridiske hindre for at andre land skal kunne dumpe CO₂ på norsk sokkel. Ifølge Londonkonvensjonen fra 1975 har det vært forbudt å dumpe enhver form for avfall i havet, og forbudt å eksportere avfall til dumping i andre land. Konvensjonen ble i 2006 erstattet av Londonprotokollen.

Etter påtrykk fra Norge vedtok partene i denne protokollen i oktober en resolusjon som gjør det mulig for land å bli enige om å transportere CO₂ over landegrensene for lagring.

Nå vil Sverige godkjenne denne endringen, som kan bidra til at svensk industri kan begynne å eksportere CO₂ til Norge for lagring.

– Beslutningen er et ledd i å nå Sveriges klimamål, skriver den svenske regjeringen i en melding torsdag.

– Det er veldig bra

Olav Øye i Bellona er fornøyd med at Sverige nå går videre for å forsøke å få til CO₂-lagring.

– Det er veldig bra at flere land nå melder seg på, også land som ikke har vært opptatt av CO₂-rensing tidligere. Nå ser vi at land som Sverige, Tyskland og Danmark begynner å bli opptatt av dette, sier Øye til E24.

Han påpeker at flere selskaper også viser interesse for denne teknologien. Blant annet har tyske Wintershall, britiske Ineos Oil & Gas og danske Mærsk Drilling sagt at de vil jobbe med CO₂-lagring i Danmark.

Øye mener CO₂-lagring har kommet på bordet i Sverige fordi flere svenske selskaper ønsker å lagre klimagassen i Norge. Equinor inngikk i fjor avtale med flere selskaper som var interessert i dette.

– Stockholm Exergi er blant selskapene som har signert en intensjonsavtale med Equinor, Total og Shell med mål om å lagre CO₂ på norsk sokkel, sier Øye.

– Stockholm Exergi er i likhet med Klemetsrud-anlegget i Norge deleid av Fortum, og har som mål å lagre 800.000 tonn CO₂ i året på norsk sokkel innen 2025. Sementanlegget Cementa AB som i likhet med Norcem er eid av HeidelbergCement er også interessert i norsk CO₂-lagring. Dette har bidratt til å øke oppslutningen om CO₂-fangst blant svenske politikere, sier Øye.

Les også

Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

Vil bli fossilfritt

Ifølge Sveriges klimapolitiske rammeverk kan fangst og lagring av CO₂ (CCS) fra fossile anlegg tas i bruk når det mangler rimelige alternativer.

Hvis dette gjøres på anlegg som brenner biologisk materiale, kan det til og med bli snakk om negative utslipp.

– Sverige skal bli verdens første fossilfrie velferdsstat, sier miljø- og klimaminister Isabella Lövin.

– Først og fremst skal vi nå det målet gjennom kraftige utslippsreduksjoner, men i fremtiden trenger vi også å fange opp CO₂ for å nå negative utslipp. Da trenger vi å gjøre det mulig med teknologi som bio-CCS, og dette er et steg i den retning og et steg i å gjøre klimahandlingsplanen til virkelighet, sier hun.

Vil vente på ratifisering

Det er imidlertid flere hindre som gjenstår. Ifølge den svenske regjeringen bør en endring i Londonprotokollen fra 2009 tre i kraft før eksporten skal begynne.

Denne endringen skal tillate transport av CO₂ over landegrenser med tanke på lagring.

To tredjedeler av partene i protokollen må godkjenne endringen for at den skal tre i kraft. Med Sverige vil bare syv av de 53 partene i protokollen ha ratifisert den, påpeker den svenske regjeringen.

En midlertidig ordning åpner for at CO₂ allerede nå kan eksporteres over landegrensene, men Sveriges regjering ønsker at endringen i Londonprotokollen skal ratifiseres.

– Bellona har jobbet i flere år for at flere land skal ratifisere denne endringen, slik at CO₂ kan sendes fra ett land til et annet land. Dette er en forutsetning for at lagringen kan komme i gang på norsk sokkel, sier Øye.

Les også

Fortum har tatt investeringsbeslutning på Klemetsrud-anlegget

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Karbonfangst (CCS)
 2. CO2
 3. Klima
 4. Norsk sokkel
 5. Equinor
 6. Total
 7. Shell

Flere artikler

 1. Sverige vurderer å fjerne kommunalt vindkraft-veto

 2. Vil sende atomavfall til Frankrike eller Sverige: Kan koste fire milliarder

 3. Equinor-sjefens gigantplan: Satser 350 milliarder på grønn industri

 4. Klimakrangel om søppelavgift

 5. Lover å bli «klimanøytralt» i 2035: Drivstoffkjempe skjerper klimamål