Det grønne skiftet

Analytiker venter grønt børsløft for miljøverstinger: – Bare å se på Equinor

Flere av de svære oljeselskapene som skal satse på fornybar energi har ikke vært i nærheten av å ri den grønne børsbølgen. Det tror oljeanalytiker at vil endre seg.

OLJESELSKAPENE SATSER PÅ HAVVIND: Dogger Bank er større enn de fleste olje- og gassprosjekter, og blir det sjette største offshoreprosjektet i verden i perioden 2020–2026, ifølge Rystad Energy.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Equinor er beviset på at pengene følger etter når de store systemene gjør en omdreining fra olje til mer grønt, sier Anders Holte i Kepler Chevreux til E24.

Oljeanalytikeren har regnet seg frem til at 25 kroner per Equinor-aksje nå er relatert til satsingen på fornybar energi – og øyner at dette vil øke til 30 kroner i løpet av et års tid. For ett år tilbake var fornybarverdien én krone per aksje, ifølge Holte.

Han viser samtidig til den grønne satsingen som årsaken til at den norske oljegiganten i 2020 endte med å knuse sammenlignbare selskaper som USA-noterte Shell og BP på børs.

– Det skal ikke skje med like selskaper, men vi mener det skyldes Equinors fornybarsatsing, sier Holte.

Les også

Arvinger selger seg ut av grønn rakett etter byks på 300 prosent

– Kan ta tid

Store integrerte oljeselskaper som Shell, BP og Total har også kunngjort at de skal satse fornybart, men har ikke kommet like langt som Equinor i prosessen.

Oslo Børs-selskapet solgte i fjor en andel i havvindprosjektet Doggerbank og halvparten av havvindprosjektene Empire Wind og Beacon Wind «til multipler ingen trodde var mulig», påpeker Holte.

Investorene har så langt ikke løftet aksjekursene til de andre gigantselskapene i etterkant av at de la frem sine grønne planer i fjor – heller det motsatte.

Holte har imidlertid fortsatt tro på at kjemper som Shell, BP og Totals markedsverdi vil påvirkes positivt av satsingene – tross et aksjemarked som delvis er svært skeptisk til avkastningen på fornybarprosjekter.

– Det tror vi. Det er bare å se på Equinor for bevis på at det har verdier for aksjonærene og blir reflektert i kursene, sier analytikeren.

Han mener en fornybarprising for disse blant annet krever sikring av gode prosjekter og finansiering. Samt at de klarer å kommunisere strategien på en forståelig måte overfor aksjemarkedet.

– Men det kan ta tid. De har kommet kortere og spørsmålet er om de klarer å vise til de samme transaksjonstallene som Equinor, som er desidert best, har gjort. Konkurransen øker ganske betydelig, så det blir en vanskelig, men nødvendig øvelse.

Oljeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux har Aker BP og BW Energy som favoritter blant de «rene» oljeselskapene.
Les også

Marius shortet Tesla i desember – klar for å kaste kortene allerede

– Astronomisk høy risiko

I en rapport før jul løftet Kepler kursmålene på de største oljeselskapene med et gjennomsnitt på 23 prosent, blant annet på grunn av en fersk inkludering av verdien av fornybarporteføljene.

BP, Eni, Equinor, Shell, Total og Repsol har alle en kjøpsanbefaling med forventninger om aksjehopp basert på kursmålene som er satt.

Holte er ikke i tvil om at den grønne omdreiningen i olje nå setter fart og mener det ligger til rette for suksess.

– Tiden er nå kommet for at de største systemene i olje- og gassindustrien for første gang kommer til å bruke oljeprisoppgangen til å dreie kapital bort fra olje- og gass og til fornybart. Risikoen i oljemarkedet er astronomisk høy og man er nødt til å finne på noe annet, sier han.

Kraftige kursfall i både BP og Shell har i internasjonale medier blitt koblet til fornybar-kunngjøringene i fjor. Kepler-analytikeren mener det ikke tegner et helt korrekt bilde av situasjonen.

– Den største grunnen til at BP-kursen falt gjennom 2020 er at selskapet skal ta ned produksjonen på olje og gass med 40 prosent, der deler av det skal selges. Verdiene nå er mye høyere enn hva du vil få i et svart assetmarkedet, der det er svært få kjøpere av de klassiske, modne porteføljene som integrerte selskaper selger annethvert år, så da blir det en kollaps i verdien på det som skal selges.

Les på E24+

Oljeselskapenes Finn.no baner vei for nytt superprosjekt

Les også

Fredriksen-topp: – Helt bonanza i fraktmarkedet

Les også

Danske Bank venter norsk renteheving i september

Les også

Venter full knekk i shipping-vinner

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Fornybar energi
 3. Oljebransjen
 4. Oslo Børs
 5. USA
 6. Wall Street
 7. Energi

Flere artikler

 1. Shell vil bygge norsk havvind med BKK og Lyse

 2. Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

 3. Tror Equinor går for stort Scatec-jafs: – Jo mer kursen faller, desto høyere blir sannsynligheten

 4. Ber oljebransjen bruke pengestrømmen på omstilling: – En gyllen mulighet

 5. Sikrer 65 milliarder til Doggerbank-utbygging