Avløpsselskap vant frem i klagesak om 200-millionerskontrakt

Den portugisiske fornybargiganten Efacec – med staten Portugal i ryggen – vurderte «alle tilgjengelige rettslige skritt» etter å ha blitt disket fra et biogassanbud i siste liten. Nå får Nedre Romerike Avløpsselskap medhold av Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

TIDLIGERE EIER: Selskapet Efacec, som inntil juli 2020 var kontrollert av Isabel dos Santos, her sammen med de amerikanske kjendisene Paris Hilton og Nicole Scherzinger, ble diskvalifisert fra en anbudskonkurranse på Romerike etter å ha blitt innstilt som vinner. Efacec klaget på avgjørelsen, men klagen førte ikke frem.
Publisert: Publisert:

Rett før jul i fjor innstilte Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) det portugisiske, statseide selskapet Efacec som vinner av en anbudskonkurranse, for å bygge et biogassanlegg i Lillestrøm.

NRA sendte ut pressemelding om at alt var klart for å inngå kontrakten på 217 millioner kroner, og at den skulle undertegnes rett over nyttår.

I februar i år valgte NRA likevel å diskvalifisere Efacec. Den eneste gjenværende konkurrenten, norske Cambi, ble avvist fordi deres tilbud ble vurdert som for dyrt. Anbudskonkurransen ble avlyst.

Efacec klaget deretter inn avgjørelsen til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Les også

Bakgrunn: Presidentdatter i korrupsjonsskandale fikk grønt lys i biogass-anbud på Romerike

Nå har KOFA konkludert med at NRA ikke brøt regelverket for offentlige anskaffelser, men hadde saklig grunn til å avlyse konkurransen. Avgjørelsen er kun rådgivende, ikke rettslig bindende.

– Konklusjonen fra KOFA er slik vi hadde regnet med, sier daglig leder i NRA, Thomes Trømborg, i en pressemelding.

Efacec ble diskvalifisert fordi NRA gjorde en ny vurdering som viste at selskapet ikke lenger oppfylte kravene til økonomisk soliditet.

Efacec reagerte sterkt på diskvalifiseringen, og hevdet i klagen til KOFA at diskvalifiseringen var «urettmessig» og at avlysningen av anbudskonkurransen var ulovlig.

Portugal, som er majoritetseier i Efacec, engasjerte seg umiddelbart i saken ved å opprette diplomatisk kontakt med norske myndigheter.

Efacec ønsker ikke å kommentere KOFAs konklusjon, ifølge advokat Christina Paludan Melson i advokatfirmaet Haavind, som representerer selskapet.

Efacec har tidligere sagt til E24 at de vurderer «alle tilgjengelige rettslige skritt» mot NRA.

Les også

Bakgrunn: Hevder kontrakt på 200 millioner ble avlyst på grunn av «kalde føtter»

Korrupsjonsavsløring utløste krise

Bakgrunnen for at NRA diskvalifiserte Efacec var at selskapet, etter å ha blitt vurdert som solid nok for å delta i anbudskonkurransen i 2019, havnet i en dyp økonomisk krise.

Krisen ble utløst av korrupsjonsavsløringer om selskapets tidligere majoritetseier, Isabel dos Santos, samt covid-19-pandemien. Dos Santos, best kjent som den styrtrike datteren av Angolas tidligere president, er siktet for hvitvasking og underslag, men avviser anklagene.

I juli 2020 valgte staten Portugal å nasjonalisere Dos Santos’ aksjer i Efacec for å redde selskapet. Portugal forsøker fremdeles å finne en nye, private eiere for Efacec.

Les også

Portugal ringte Norge umiddelbart etter avvist biogasstilbud – er «veldig bekymret»

Les også

Ville at Portugal skulle garantere for norsk kloakk-klimaprosjekt

Kvalitetssikret for sent

Efacec hevdet i sin klage til KOFA at selskapets økonomi var tilstrekkelig solid for kontrakten, og at NRA var godt kjent med Efacecs økonomiske situasjon før kontrakten ble tildelt.

NRA har erkjent at både korrupsjonssaken mot Dos Santos og covid-19 var kjente forhold, men har fastholdt at de aldri mottok opplysninger som tilsa at en ny vurdering av Efacecs økonomi var nødvendig.

Den nye vurderingen ble, ifølge NRAs tilsvar til klagen, utløst av «fokuset på økonomien i [Efacec] fra E24» etter at Efacec ble utropt til vinner av anbudet.

NRA har erkjent at kvalitetssikringen av Efacec skulle vært gjort før kontrakten ble tildelt, men har vært tydelig på at diskvalifiseringen, og den påfølgende avlysningen av anbudskonkurransen, har skjedd i tråd med lovverket.

Det er dette NRA nå har fått støtte for av KOFA.

KRISE ETTER AVSLØRING: Isabel dos Santos, som er siktet for hvitvasking og underslag, var den største eieren i Efacec frem til juli 2020. Anklagene mot dos Santos utløste en økonomisk krise for Efacec, som førte til at Portugal grep inn og nasjonaliserte selskapet. Hun nekter for å ha gjort noe galt.
Les også

Bakgrunn: Trakk i nødbremsen et halvår etter krise ble kjent

Les også

Innrømmer regelbrudd i anbudsdrama på Romerike

Konkurrenten klagde først

Klagen som nå er avgjort er den andre klagen som har kommet til KOFA i forbindelse med biogassanbudet på Romerike. Det norske selskapet Cambi, som ikke nådde opp i konkurransen, klaget til KOFA fordi de mente Efacec skulle vært diskvalifisert på grunn av koblingene til Isabel dos Santos.

NRA svarte at Efacec ikke kunne avvises fra konkurransen, fordi Dos Santos ikke er dømt for forholdene hun er anklaget for. NRAs vurdering fikk støtte av Robert Myhre, advokat og spesialist på offentlige anskaffelser.

Cambi trakk sin KOFA-klage da hele anbudskonkurransen ble avlyst, og den ble derfor aldri behandlet.

Efacec har i ettertid hevdet at NRA fikk «kalde føtter» og avviste dem for å «avverge» klagen fra Cambi. Dette har NRA avvist.

Prosjektet er i rute

Til tross for den avlyste anbudskonkurransen, er biogassanlegget i Lillestrøm fortsatt i rute, og de første spadetakene er allerede tatt, opplyser NRA i en pressemelding.

Anlegget skal produsere biogass fra kloakken til 350.000 innbyggere i regionen og er omtalt som regionens viktigste bidrag til å nå Norges klimamål.

Prosjektet har en total kostnadsramme på 800 millioner kroner og skal stå ferdig i 2025. NRA har valgt å lede prosjektet selv, og har delt opp prosjektet i fire mindre prosessentrepriser.

Det er prosjektert for at biogassen skal bli til flytende biometan, men det utredes om energien kan omdannes til hydrogen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet