Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.

Så langt er Equinors største havvindprosjekt britiske Dudgeon på 402 megawatt. Nå bygger Equinor og SSE ut verdens største havvindprosjekt Doggerbank på 3.600 megawatt. Equinor skal også bygge ut totalt 3.300 megawatt havvind i USA.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en fersk utgave av rapporten «Energy Transition Investment Trends» som Bloomberg NEF offentliggjør tirsdag.

De totale investeringene i avkarbonisering var i fjor på 501,3 milliarder dollar, eller 4.290 milliarder kroner. Året før var disse investeringene på 459 milliarder dollar, ifølge selskapets anslag.

I disse tallene inkluderer BNEF investeringer i fornybar energi, elektrisk oppvarming, elektrisk transport, energilagring, CO₂-fangst og -lagring og hydrogen.

Den største andelen av investeringene i grønn omstilling går til fornybar energi, der verden anslagsvis investerte 303,5 milliarder dollar i fjor. Bare i 2017 har verden investert mer i fornybare energikilder som sol- og vindkraft enn den gjorde i fjor, ifølge BNEF.

Det ble investert 139 milliarder dollar på elbiler og ladeinfrastruktur globalt i fjor, sier de.

Investeringer i grønn omstilling fra 2004 til 2020.

– Trengs enda mer

New Energy Finance ble opprettet av Michael Liebreich i 2004 for å levere data om nye energiløsninger, og ble kjøpt opp av nyhets- og dataleverandøren Bloomberg i 2009.

– Våre tall viser at verden har nådd 500 milliarder dollar i årlige investeringer i å avkarbonisere energisystemet, sier sjefanalytiker Albert Cheung i BNEF.

– Det er stor pengeflyt inn i fornybar kraft og elektrisk transport, men det trengs enda mer investeringer etter hvert som kostnadene faller. Teknologier som elektrisk oppvarming, CO₂-fangst og -lagring og hydrogen tiltrekker seg bare en brøkdel av investeringene de vil trenge på 2020-tallet for å få utslippene under kontroll. Vi må snakke om tusener av milliarder dollar per år hvis vi skal nå klimamålene, sier han.

Også i Norge investeres det nå mye i avkarbonisering. Det ble i fjor investert rundt 10 milliarder kroner i vindkraft. Før jul vedtok Stortinget å støtte et prosjekt for CO₂-fangst og -lagring til 25 milliarder kroner, hvor staten er ventet å dekke rundt 17 milliarder.

Statsminister Erna Solberg har også lovet et veikart for hydrogen som kan åpne for milliardinvesteringer. Bare den siste måneden har statlige Enova gitt totalt 285 millioner kroner i støtte til forskjellige skip på hydrogendrift.

Les også

Første salve for klima i Øygarden

Europa ligger foran

De største investeringene i energiomstilling skjer i Europa, ifølge Bloomberg NEF. Europeerne økte investeringene i omstilling med 67 prosent til 166,2 milliarder dollar i fjor.

Kinas grønne investeringer falt i fjor med 12 prosent til 134,8 milliarder dollar, mens USAs investeringer i avkarbonisering falt med 11 prosent til 85,3 milliarder dollar.

– Coronaviruspandemien har bremset noen prosjekter, men investeringene i sol og vind har vært robuste, og elbilsalget steg mer enn ventet, sier konsernsjef Jon Moore i Bloomberg NEF.

Han peker på at stadig flere land nå setter seg langsiktige mål om nullutslipp. Ved inngangen til 2020 hadde land som sto for 34 prosent av verdens utslipp i 2016 forpliktet seg til ulike former for nullutslippsmål innen en viss periode.

Ved utgangen av 2020 hadde denne andelen økt til 54 prosent, påpeker BNEF-sjefen. For å nå disse målene, må fossilbaserte løsninger fases ut.

– Dette burde drive opp investeringene i kommende år, sier Moore.

Les også

Enova gir 38 millioner til hydrogenprosjekter: – Kan bli et veiskille

Kraftig vekst innen havvind

Bloomberg NEF trekker særlig frem økningen innen havvind. Investeringene i havvind økte i fjor med 56 prosent til 50 milliarder dollar.

Analytikerne i BNEF trekker særlig frem tidenes største prosjekt innen havvind, SSE og Equinors Doggerbank-prosjekt i Storbritannia. Dette vil ifølge BNEF koste 8,3 milliarder dollar.

Equinor meldte for øvrig i forrige uke om tidenes største havvindkontrakt med delstaten New York. Sammen med partner BP skal Equinor bygge ut prosjektene Empire Wind 2 med kapasitet på 1.260 megawatt og Beacon Wind 1 med kapasitet på 1.230 megawatt.

Hvor mye disse prosjektene vil koste er ikke kjent enda, men tidligere har Equinor opplyst at Empire Wind 1-prosjektet på 816 megawatt vil koste rundt 25 milliarder kroner.

I fjor sikret også tidenes største solprosjekt seg finansiering, påpeker Bloomberg NEF. Dette var Al Dhafrah-prosjektet i De forente arabiske emirater, et prosjekt til 1,1 milliarder dollar.

Kapasiteten i dette prosjektet er på 2.000 megawatt, noe som vil si at det kan levere rundt 3–4 terawattimer (TWh) kraft i året, alt etter hvor mange timer full drift prosjektet vil få. Emiratene bruker rundt 127 TWh i året, ifølge Clean Technica.

Les også

Nytt havvind-varp i USA: – I dag har vi fått ballen i mål

IEA: – 2021 kan bli avgjørende

Det grønne skiftet har blitt stadig viktigere for OECD-landenes energi-vaktbikkje, Det internasjonale energibyrået (IEA). Tradisjonelt har IEA vært mest opptatt av at medlemmene skal ha sikker tilgang på alle slags energikilder, også kull, gass og olje.

Denne måneden varslet IEA-leder Fatih Birol at byrået i mai vil legge frem en plan for hvordan energibransjen innen 2050 kan kutte nettoutslippene sine til null. Planen skal være et bidrag inn mot klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i høst.

– 2021 kan bli et avgjørende år, sa Birol tidligere i januar.

Han påpeker at verden må gjøre enorme endringer for å lykkes i å kutte alle utslipp fra forbrenning av olje, gass og kull innen 2050.

– Det trengs intet mindre enn en total omlegging av energiinfrastrukturen vår. Det taler for besluttsom handling i år, neste år og hvert eneste år frem til 2050, sa IEA-sjefen.

Les også

IEA varsler plan for nullutslipp: – 2021 kan bli et avgjørende år

Les også

Faren inspirerte Jensen-familiens «grønne får»: – Hans stjerne skinner nok litt sterkere for meg

Les også

Frp ut mot SV og regjeringen: – Det ene hinsides forslaget etter det andre

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet