Espedal om havvind-satsing: - Sikker avkastning

Lyse kaster seg inn i den sylskarpe konkurransen om å få bygge havvind i Nordsjøen sammen med Shell og BKK. Styreleder i Lyse Harald Espedal har stor tro på høy avkastning om de tar risiko tidlig.

Styreleder i Lyse Harald Espedal har stor tro på havvind-satsingen sammen med Shell og BKK.
 • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
 • Anders Fjellberg (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Den internasjonale giganten Shell går sammen med kraftselskapene Lyse og BKK om å søke på konsesjoner for havvind på norsk sokkel. Dette kom frem av en pressemelding torsdag. De vil søke både om å bygge ut bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø II, og flytende havvind i Utsira Nord.

Jan Soppeland, kommunikasjonsdirektør i Shell Norge, mener samarbeidet «bringer frem det beste av det regionale og det globale».

– Lyse er en hjørnesteinsbedrift her i regionen. Shell er en internasjonal storhet. Dette er en absolutt styrke, sier han.

– Selv om vi enda ikke vet hvor store investeringer dette blir, vet vi selvfølgelig at et er snakk om tunge finansielle løft. Vi har en betydelig løfteevne.

Shell er blant selskapene det har vært spekulert i om ville søke konsesjoner, men som hittil har sagt at de avventer mer informasjon om rammebetingelsene.

Rammebetingelsen ble klare for en drøy uke side, da regjeringen la fram detaljer for søknadsprosessen, og en stortingsmelding om Norges framtid som energinasjon.

Les også

La frem energimeldingen: – Vi trenger mer energi

Lyse-sjef Eimund Nygaard, BKK-sjef Jannicke Hilland og Marianne J. Olsnes som er administrerende direktør i Norske Shell.

Hard konkurranse

Konkurransen om å få bygge ut havvind i de to områdene som til nå er åpnet, blir knallhard. Så godt som hele feltet av tunge, norske industriaktører, en rekke kraftselskaper og flere tungvektere fra olje- og gass og europeisk kraftproduksjon, har meldt seg på.

En fullstendig oversikt over hvem som varslet at de vil søke, og hva som er kjent om planene deres, finner du i nederst i denne artikkelen.

Selskapene har gått samme i konsortier med ulik kompetanse, og ofte fra flere land, akkurat som Shell, Lyse og BKK.

Foreløpig er det få som har gått ut med hvilke summer de ser for seg å investere, men konsortiet Norseman Wind, som ønsker å bygge ut i Sørlige Nordsjø II, har skissert investeringer på 30–35 milliarder.

– Forutsetninger for å lykkes

Konsernsjefen i Lyse er optimistisk på vegne av samarbeidet med Shell og BKK.

– Havvind vil påvirke oss, prisbildet og energibildet i Nordsjøen. Da vil vi gjerne være med. Det er også viktig for oss at denne regionen skal omstilles, sier konsernsjef Eimund Nygaard til Aftenbladet/E24.

Han mener Vestlandet og Sør-Vestlandet er ideelt for slike satsinger.

– Vi har alle forutsetninger for å lykkes med dette her i regionen. Vi har erfaring fra offshore og infrastruktur, sier han.

Flere av de andre konsortiene som søker har en lignende sammensetning som Shell, BKK og Lyse: Et tungt selskap med lang erfaring fra petroleumsvirksomhet på norsk sokkel, og regionale kraftselskap med erfaring fra vannkraft og med strømnett.

Soppeland i Shell frykter ikke at de skal bli «en i mengden».

– Jeg tror kombinasjonen av at vi er tre rotfestede virksomheter i Norge er avgjørende. BKK er i stor grad eid av kommunene. Shell har en 109 års historie i Norge. Denne kombinasjonen med et godt forhold til Norge og topp kompetanse er avgjørende. Dette er våre største styrker. Vi frykter ikke å bli en i mengden, sier kommunikasjonsdirektøren.

Shell er den til nå siste oljegiganten som kaster seg inn i kappløpet om å få konsesjoner på havvind.

Tro på god avkastning

Harald Espedal, styreleder i Lyse, tror investeringer i havvind i utgangspunktet vil gi «moderat og sikker avkastning», selv om det foreløpig er mye usikkerhet - særlig knyttet til flytende havvind.

– Prisen på forurensing kommer til å stige, da blir grønn energi mer attraktivt, sier han.

Espedal mener også det er muligheter for «atskillig høyere avkasting», for dem som bruker sin industrielle kompetanse og tar større risiko i de tidlige fasene.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor store investeringene vil være for Lyses del, dersom de får konsesjoner, men han mener havvind kan bli avgjørende for Lyse i framtida.

– Havvind kan bli en av de store industriene i Norge der vi kan bruke vår kompetansen vår, slår han fast.

Her er selskapene som vil søke, og det viktigste om planene de har presentert:

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Havvind
 2. Eviny
 3. Norsk sokkel
 4. Lyse
 5. Nordsjøen
 6. Harald Espedal
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Vårgrønn får med seg internasjonale muskler i havvind-kampen

 2. Enorm interesse for norske havvindutbygginger

 3. Regjeringen om havvind: Strømmen skal ikke bli dyrere for deg og meg

 4. Offshore-baseselskap søker om havvindutbygginger

 5. Ørsted satser i Norge med Fred. Olsen og Hafslund: – Potensialet for havvind i Norge er enormt