Danmark skal bygge energiøy i Nordsjøen

Folketinget i Danmark har godkjent planer om å bygge en øy i Nordsjøen, som kan produsere vindkraft til minst 3 millioner husholdninger.

I VINDEN: Danskene har allerede satset på vindkraft, men nå blir det et nytt nivå. Bildet er fra havvindmølleparken Horns Rev 2, med 91 vindmøller som ligger i Nordsjøen vest for Esbjerg og eies av selskapet Ørsted.
  • NTB-AFP
Publisert:

Arbeidet med å bygge øya vil begynne i 2026, opplyser den danske regjeringen.

Et stort flertall i Folketinget vedtok i en klimaavtale som skal bidra til et kutt i CO2-utslippene på 70 prosent innen 2030.

Blant planene i avtalen er bygging av to såkalte energiøyer, som skal bygges i Nordsjøen og ved Bornholm for å styrke utbyggingen av vindkraft til havs. Øyene er omtalt som de første i sitt slag i verden.

Les også

Sverige varsler nytt havvind-grep: – Svenskene ligger foran oss

Øya skal etter oppstarten produsere 3 gigawatt med strøm. Senere kan dette oppskaleres til 10 gigawatt, ifølge det danske klimadepartementet.

Eierskapet av øya skal deles mellom den danske staten og private aktører. Det er ikke besluttet hvor stor øya skal være, men det ventes at den skal være på mellom 120.000 og 460.000 kvadratmeter, får AFP opplyst.

Ei heller er det avklart hvor mange vindturbiner det skal være på øya, men anslagene strekker seg fra 200 til 600, med en høyde på opptil 260 meter over havet.

På sikt er håpet at øya alene skal kunne produsere mer enn nok vindkraft til å forsyne hele Danmark.

Les også

Equinor deler ut kontrakter for CO2-lagring

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet