Arendals Fossekompani og Ferd starter havvindselskap

Selskapet skal hete Seagust og satser på Norge først. Men eierne planlegger også å innta den internasjonale vindkonkurransen.

KRAFTTAK: Dette er et illustrasjonsbilde fra det britiske havvindanlegget Walney. Nå blir det enda et selskap som forsøker å fange vinden til å lage kraft fremover.
Publisert:

Ferd og Arendals Fossekompani går sammen og starter et nytt havvindselskap som skal hete «Seagust».

Det vil søke om konsesjon for havvindprosjekter i Norge, etter at myndighetene i fjor åpnet opp for slik virksomhet i områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

Det skal til sammen kunne installeres en kapasitet på 4.500 megawatt (MW) havvind i områdene, men Seagust opplyser ikke om hvor mange megawatt kapasitet deres potensielle prosjekter kan få.

Avventer veileder fra myndighetene

– Vi går ikke inn med store mengder kapital ennå, sier Morten Henriksen på spørsmål fra E24 om hvor mye de bruker på det nye selskapet.

Han er konserndirektør i Arendals Fossekompani og styreleder i Seagust. Inntil videre er det for tidlig for ham å gå ut med tall og størrelser om nysatsingen.

Først må vi se hva myndighetene sender ut i neste uke. Hva som er mulig å få til, sier Henriksen.

Les også

Ørsted vil bruke 478 milliarder på fornybar energi

Neste uke kommer regjeringen med en veileder for konsesjonsprosessen for havvind. Da får aktørene endelig vite hvilke kriterier de skal søke konsesjon etter, og hva søknaden må inneholde for at de skal kunne vinne frem.

I prinsippet har det vært lov til å søke om konsesjon siden nyttår, men aktørene har ventet på veilederen for å kunne sikre seg at søknadene deres er i tråd med myndighetenes krav.

– Lang erfaring

Ferd-sjef Morten Borge trekker frem at Arendals Fossekompani og Ferds nye havvindselskap er et helnorsk alternativ med langsiktige og solide eiere.

- Vi har på komplementære posisjoner og lang erfaring på begge sider, Arendals Fossekompani gjennom Volue og sin lange erfaring fra kraftsektoren, og Ferd med kompetanse og erfaring fra havvind gjennom Aibel, sier Borge til E24.

– Vi har også investert mye innenfor fornybar energi gjennom forretningsområdet Ferd Impact, sier han.

Havvindprosjekter er svært kapitalkrevende. Danske Ørsted sa onsdag at selskapet skal bruke nesten 500 milliarder kroner på havvind frem til 2027.

Equinors prosjekt Dogger Bank koster nesten 100 milliarder kroner, mens et prosjekt som Empire i USA tidligere er beregnet å koste rundt 25 milliarder. Borge vil ikke si hvordan selskapet skal finansiere eventuelle prosjekter.

– Det er for tidlig å svare på. Vi ser med spenning frem mot at veilederen og kriteriene og detaljer blir klare, sier han.

– Men både Ferd og Arendals Fossekompani har en langsiktighet og en stor finansiell styrke. Men man skal ikke utelukke også andre konstellasjoner over tid, sier han.

Norge i vinden

Det brygger opp til kraftig konkurranse om å få bygge ut havvind utenfor den norske kysten.

Equinor er blant selskapene som har meldt interesse for begge de to nye områdene som i fjor ble åpnet for havvind. Selskapet har et samarbeid med Eni og Hitecvisions selskap Vårgrønn om å satse på flytende havvind i området Utsira Nord.

Det belgiske havvindselskapet Parkwind, forsyningsbaseselskapet NorSea Group og Wilhelmsen sier nå at de ønsker å søke konsesjon i begge områdene.

Les på E24+

Nå brenner det under oljeføttene

Det er særlig konkurransen om å få konsesjon på havvind i Sørlige Nordsjø II som har tiltatt den siste tiden.

I dette området er det grunt, slik at det kan bygges bunnfaste turbiner som så langt er betydelig billigere enn flytende vindkraft. Kraften kan også lett eksporteres til et europeisk marked hvor strømmen er langt dyrere enn i Norge.

Disse aktørene har tidligere snakket om satsinger på havvind i Sørlige Nordsjø II:

  • Norseman, Norgesgruppen og den tyske kraftgiganten EnBW
  • Equinor, Hydro og den tyske kraftgiganten RWE
  • Statkraft og Aker Offshore Wind

Alliansen, som også er støttet av den maritime giganten Wilhelmsen – største eier i NorSea – planlegger å søke om konsesjon for havvind både i Utsira Nord-området og Sørlige Nordsjø II

– Det blir ganske sterk konkurranse om disse områdene. Både fra regionale og større industrielle aktører, samt utenlandske også, sannsynligvis, sier Henriksen.

Satser utenlands

Simen Elvestad er administrerende direktør i Seagust, og har sin bakgrunn fra Statkraft. Han uttaler følgende i onsdagens pressemelding:

– Norge er unikt posisjonert til å ta en stor andel av det raskt voksende markedet for havvind. Vår ambisjon er at Seagust skal spille en sentral rolle i Norges nye industrieventyr.

Les også

Nå starter klimaeventyret i Øygarden

Styreleder Henriksen bekrefter at de starter på norsk sokkel, men at selskapet på sikt også vil satse utenfor Norges grenser.

– Ja. men vi er nødt til å ta det et steg av gangen. Bygge opp i Norge for så å ta det videre derfra. Skal du bygge opp noe som er bærekraftig må du ha noe mer enn hjemmemarkedet.

Så er spørsmålet om dette innebærer å ta selskapet på børs.

– Nei, det foreligger ingen planer om børsnotering av Seagust, svarer Henriksen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet