Kina stanser kullfinansiering i utlandet: – Beste klimanyhet på mange år

Kina vil ikke lenger bygge kullkraft utenfor landegrensene. Zero og internasjonale topper hyller nyheten. – Dette er ikke bare tomt prat. Kina går inn for å få ned utslippene, sier seniorforsker.

Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland mener nyheten fra Kina er en stor klimaseier.
Publisert: Publisert:

Tirsdag kveld meldte president Xi at Kina ikke lenger vil bygge ut nye kullkraftverk i utlandet. Dette skjedde under FNs hovedforsamling, og løftene stoppet ikke der. Kina vil også trappe opp støtten til grønne prosjekter og fornybar energi i utviklingsland.

– Dette er den beste klimanyheten på mange år, sier daglig leder i Zero Sigrun Aasland til E24.

Mer enn 70 prosent av alle kullkraftverk er avhengig av kinesisk finansiering, ifølge tall fra Bloomberg. Løftet kan bety at så mye som 55 prosent av alle nye kullprosjekter i verden blir stanset, ifølge Reuters.

– Å stanse utbyggingen av ny kullkraft er helt avgjørende skal vi avverge klimakrisa. Kinas stadige investeringer i kullkraftverk i utviklingsland og fremvoksende økonomier låser disse i sterkt forurensende elektrisitetsproduksjon, sier Zero-lederen.

Kinas løfter kommer i forkant av FNs klimatoppmøte COP26 som skal holdes i Glasgow i november.

Bildet viser videotalen Kinas president Xi Jinping holdt til FN tirsdag.

Vil ikke merkes de kommende årene

Kina er et av få land som fortsatt bygger kullkraftverk. Samtidig utgjør fortsatt kullkraft en tredjedel av den globale energimiksen i verden. Kull står for rundt 40 prosent av de globale CO₂-utslippene.

Nyheten kommer ikke som et sjokk for seniorforsker Jan Ivar Korsbakken ved Cicero. Han har blant annet forsket på hvordan Kina kan omstille seg til å bli mindre avhengig av fossile energikilder.

– Dette vil nok ganske kraftig bremse kullkraftbyggingen i verden, som jo har vært nedadgående en stund, sier han til E24.

Seniorforsker ved Cicero, Jan Ivar Korsbakken, er positiv til Kinas løfter. Han mener kullkraftgrepet vil bremse byggingen kraftig.

Samtidig påpeker Korsbakken at halvparten av kullkraftproduksjon som fortsatt finnes i dag, ligger i Kina.

– Grepet kan føre til en reduksjon i globale klimagassutslipp, men dette vil vi ikke merke i løpet av de neste årene, ettersom dette gjelder nye kraftverk som nå ikke skal bygges, sier han.

Les på E24+

Kommentar: Glem oljeboring, sats alt på ny fornybar kraft og kraftnettet

«Ikke tomt prat»

Korsbakken er likevel positiv til løftene Kina har gitt i løpet av de seneste årene, deriblant løftet om å bli klimanøytrale innen 2060.

– Det var en større overraskelse, for å si det sånn. Men så liker nok Xi å bli sett på som en statsmann som kommer med store utsagn. Dette er et markedsførings-utsagn også. Han vil heller komme verden i forkjøpet enn å se kull i utlandet gradvis nedskalere seg selv, sier Korsbakken.

– Men dette er ikke bare tomt prat. Kina går inn for å få ned utslippene. De straffer blant annet lokale provinsmyndigheter som bygger ny tungindustri uten godkjenning fra nasjonale myndigheter. Og de stenger ned industrifabrikker i flere måneder av gangen for å nå klimamål, selv om det kan diskuteres om dette er produktivt, sier han.

Korsbakken påpeker at Kina har et vanskelig utgangspunkt fordi hele energisystemet er tungt basert på kull.

– Det er et stort skip som vil ta mye krefter og tid til å snu, men det er ikke tvil om at Kina prøver å nå målene som de har satt seg, sier han.

Les også

Harvards fond på 360 milliarder kroner selger seg ut av alt fossilt

Internasjonal gladnyhet

De internasjonale reaksjonene har heller ikke latt seg vente.

USAs klimautsending John Kerry mener nyheten lover godt for det kommende klimatoppmøtet.

– Jeg er glad over å høre at president Xi har fattet denne viktige beslutningen, sier Kerry, ifølge BBC.

Også FNs generalsekretær António Guterres ønsker beslutningen velkommen.

– Å få fortgang i den globale utfasingen av kull er det viktigste grepet for å holde 1,5- gradersmålet i Parisavtalen innenfor rekkevidde, sier Guterres ifølge CNN.

I forrige uke advarte han om at vi er på vei mot katastrofale 2,7 graders oppvarming dersom ikke verdens ledere tar grep.

Klimasaken er en av de viktigste i FNs hovedforsamling. Tidligere tirsdag lovet USAs president Joe Biden å doble USAs klimafinansiering, noe som ifølge ham vil gjøre USA verdensledende på klimafinansiering.

Les også

Mener Norge må gjøre langt større klimakutt: – En klimabombe

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet