Det grønne skiftet
Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet
Fortum har et sterkt ønske om å lagre CO₂ fra avfallsanlegget på Klemetsrud, og har bedt EUs Innovasjonsfond om tre milliarder kroner. Nå kutter de søknadsbeløpet med over én milliard kroner i håp om å vinne frem.
Det kommer frem i en melding fra Fortum Oslo Varme.
Stortinget har vedtatt å gi støtte til Heidelberg Norcems CO₂-fangstprosjekt ved sementfabrikken i Brevik og til CO₂-lagringsprosjektet Northern Lights i Øygarden, som drives av Equinor, Total og Shell.
Regjeringen har imidlertid vært nølende til å støtte Fortum-prosjektet fullt ut. Uten dette CO₂-fangstprosjektet vil trolig ikke Oslo kommune kunne nå sine klimamål.
Regjeringen har imidlertid lovet å bidra med om lag tre milliarder kroner hvis Fortum selv klarer å skaffe resten av pengene. Investeringen på Klemetsrud er totalt beregnet til å koste 6,8 milliarder kroner, og Fortum skal selv bidra med 800 millioner kroner.
Dermed mangler det tre milliarder kroner som EU etter planen skulle bidra med. Men nå sier Fortum Oslo Varme at de vil kutte søknadsbeløpet til EUs Innovasjonfond fra 290 millioner euro (3,03 milliarder kroner) til 180 millioner euro (1,88 milliarder kroner).
EUs Innovasjonsfond skal tildele 10 milliarder kroner i sin første utlysning, og pengene skal deles ut i løpet av 2021. Det var opprinnelig 311 søknader, men ifølge Fortum er det nå 70 prosjekter som konkurrerer om EU-midlene.
Jannicke Gerner Bjerkås er direktør for Fortum Oslo Varmes CO₂-fangstprosjekt (ofte forkortet CCS, for Carbon Capture and Storage). Hun sier at søknadsbeløpet er barbert etter en samlet vurdering av prosessen i EU-fondet.
– Aktuelle kunnskapsmiljøer og sentralt plasserte aktører både i EU og Norge har imidlertid anbefalt oss å redusere beløpet vi søker om, for å unngå at andelen til vårt prosjekt relativt sett blir for høy, sier Bjerkås ifølge meldingen.
– I CCS-sammenheng er vi antagelig alene om å være klare for igangsetting så snart finansiering er på plass. Det er likevel liten sannsynlighet for at ett prosjekt blir tildelt så mye som en tredjedel av Innovasjonsfondets totale pott. Dette er en helhetsvurdering vi har gjort, og en risiko vi ikke ønsker å ta, sier Bjerkås.
Hvis prosjektet skal kunne klare seg med mindre penger fra EU, vil Fortum Oslo Varme være avhengig av å kutte kostnadene ytterligere, eller bidra med mer penger selv. Eventuelt kan offentlige aktører som staten eller Oslo kommune bidra med noe av den mangledne finansieringen.
– Vi jobber med flere spor. Det ene er å kutte investerings- og driftskostnadene. Det andre er å dekke inn finansieringen andre steder. I fremtiden kan det også være mulig å sikre seg en form for kompensasjon for lagre biologisk fanget CO₂, som i dag ikke telles med i utslippssystemet, sier Jannicke Gerner Bjerkås til E24.
Selskapet skriver i sin melding at det jobber med å kutte kostnadene for prosjektet ytterligere, og med å få finansieringen på plass.
Fortum Oslo Varme er i dialog med de finske eierne i Fortum og med Oslo kommune om dette, og håper å kunne starte prosjektet umiddelbart etter en eventuell EU-tildeling.