Det grønne skiftet

Mer vind for KLP: Går inn i norsk milliardprosjekt

I fjor sa pensjonsselskapet KLP at det ville bruke milliarder på fornybar energi. Etter å ha kjøpt et svensk vindprosjekt står nå et norsk milliardprosjekt for tur.

Illustrasjonsbilde fra Smøla vindkraftverk.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Institusjonelle investorer spiller en viktig rolle i det grønne skiftet.

I en tid hvor rentene er lave og det er lite å tjene på å plassere penger i trygge obligasjoner, har de strømmet inn i fornybarbransjen, hvor de får bedre avkastning. En rekke norske vindprosjekter er bygget med finansiering fra norske og utenlandske pensjonspenger.

I fjor lovet KLP at de skulle investere opptil seks milliarder kroner i fornybar energi hvert år. Planen er å drive med kraftnett, vannkraft og vindkraft.

Harald Koch-Hagen, direktør for strategisk aktivaallokering i KLP.

tar KLP en eierandel på 49 prosent i et norsk vindprosjekt til om lag to milliarder kroner, sammen med Akershus Energi. Prosjektet ligger i Nord-Odal, på grensen mellom Innlandet og Viken Fylke, rett øst for Minnesund og Mjøsa.

Songkjølen og Engerfjellet vindpark skal ha totalt 34 turbiner og blir på 160 megawatt, og skal stå ferdig i 2021. Det vil levere rundt 0,5 terawattimer (TWh) strøm årlig. Norges totale produksjon ligger på rundt 145 TWh.

– Akershus Energi er et solid og seriøst energiselskap og vi er glade for å kunne øke våre investeringer innen fornybar energi, og på den måten bidra til å sikre pensjoner for fremtiden, sier Harald Koch-Hagen, direktør for strategisk aktivaallokering i KLP.

Satset på svensk vindkraft

I forrige måned meldte KLP at de vil investere opptil 50 millioner euro (550 millioner kroner) i vindprosjektet Skaftåsen i Härjedalen i Sverige, et prosjekt på 231 megawatt og 35 vindturbiner.

– Dette er et fornybarprosjekt som treffer godt på både bærekraftige og finansielle målsettinger for oss i KLP. Vi forventer at prosjektet vil gi de som får pensjon fra KLP en god, stabil og langsiktig avkastning, sa Koch-Hagen da.

Blant eierne i det svenske prosjektet er også Polhem Infra, eid av tre statlige svenske pensjonsfond, samt pensjonsfondet i industrikonsernet BAE Systems og finansselskapene Arcano og Foresight Energy Infrastructure Partners.

I 2018 gikk også KLP inn som eier av 30 prosent av Stena Renewable AB, en svensk utbygger av vindkraft. Målet var å utvikle selskapet sammen med de andre eierne, Stena Adactum og AMF Pensionsförsäkring.

KLP og Scatec Solar bygger også ut solcelleanlegg i Egypt.

Fjernet begrensning

Tidligere har det vært umulig for forsikrings- og pensjonstilbydere å eie større andeler i andre typer virksomheter. Men i fjor ble investeringsbegrensningen på 15 prosent i såkalt «forsikringsfremmed virksomhet» fjernet.

– Etter at begrensningen ble borte, så har vår evne å utvide investeringer i vannkraftverk som trenger å rustes opp økt, så for oss er dette veldig viktig, sa konsernsjef Sverre Thornes i KLP til E24 i fjor.

I februar i år inngikk KLP og DNB et samarbeid om å investere rundt 12 milliarder kroner i året samlet i fornybar energi som vann- og solkraft. Av dette forplikter KLP seg til å investere halve beløpet, i tråd med selskapets tidligere mål.

DNB har tidligere forpliktet seg til å bidra til å sikre finansiering på 450 milliarder kroner til grønne prosjekter i perioden frem til 2025.

Satset på infrastrukturfond

I fjor gikk KLP også inn med 100 millioner amerikanske dollar, som da tilsvarte rundt 870 millioner norske kroner, i fondet New Markets Fund I fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Dette fondet for fornybar infrastruktur var da på rundt 700 millioner dollar.

– Dette fondet gir en god mulighet til å øke investeringer i fornybar infrastruktur, først og fremst i raskt voksende økonomier i Asia og Latin-Amerika, sa Koch-Hagen i fjor.

Les også

Fra olje til fornybar: Magnora satser på vindkraft

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Vindkraft
 3. KLP
 4. Fornybar energi
 5. Nord-Odal
 6. Infrastruktur
 7. Innlandet

Flere artikler

 1. Sveeas og Sundt på eiersiden: Slik skal Magnora satse grønt

 2. Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

 3. Norfund og KLP satser i Asia: Skal selge ren energi til bedrifter

 4. Åpnet stort svensk vindprosjekt

 5. Satser på havvind i Sverige: Mener Norge henger etter i landskampen