Det grønne skiftet

Store pengestrømmer flyter mot bærekraft: – Har skjedd utrolig fort

Kapitalmarkedet vedder nå på at fornybar energi vil bli mer lønnsomt enn fossilbransjen, mener forvalter. For oljeselskapene kan det bety dyrere og mindre tilgang på kapital.

– Vi begynner å de økonomiske effektene særlig av klimaendringer, som gjør at det et høyt på agendaen hos veldig mange, sier bærekraftsanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Mange selskaper med en grønn, bærekraftig profil har tatt av på børsene i år, mens oljeselskaper har vært under press.

Zero utfordret denne uken finansbransjen til å finansiere mer sol- og vindkraft, mens det olje- og gassfokuserte oppkjøpsfondet HitecVision varslet satsing på fornybarfond, meldte Dagens Næringsliv.

Ifølge Morningstar er investorenes appetitt på bærekraftige aksjefond i kraftig vekst i Europa.

Disse aksjefondene hadde rekordhøye 595 milliarder euro under forvaltning etter at investorene kjøpte for 4,9 milliarder euro i første halvår, mens 50,8 milliarder euro ble trukket ut av andre fond.

Endringene merkes også blant norske forvaltere.

– Et tema når vi møter kunder er i hvilken grad det er fornybarmuligheter i aksjemarkedet, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg, som har rundt 70 milliarder kroner under forvaltning.

– Det er en helt annen interesse, og det har skjedd utrolig fort. Bare i løpet av det siste trekvart året har det skjedd mye. Vi ser at flere og flere investorer setter krav til ESG (klima og bærekraft, journ.anm.), sier bærekraftsanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Les på E24+

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

En internasjonal karbonavgift kan dreie lønnsomheten over fra fossil til fornybar energi. Her er et solanlegg ved Alpene i Frankrike.

Veddemål på karbonavgifter

Eriksrød i Alfred Berg mener det er viktig å få plass et avgiftssystem for karbonutslipp som kan dreie også lønnsomheten over til fornybar energi.

– Ulempen med fossilt er at det er så vanvittig lønnsomt. Ved å få internasjonale CO₂-skatter som fungerer, vil du klare å vri lønnsomheten over til fornybar på bekostning av fossil.

Ifølge Eriksrød hjelper det lite at ett og ett land innfører slike avgifter, fordi kapitalen da bare blir flyttet.

Hans tolkning av markedet er at investorene nå vedder på de dramatisk endrede rammebetingelsene en internasjonal karbonskatt vil være.

– Det er dette veddemålet kapitalmarkedet gjør, ved å akseptere en lavere avkastning på fornybarinvesteringer på kort sikt, fordi man tror at dette skal vri seg på lang sikt.

– Men hvis det ikke vrir seg, vil man får et problem her. Hvis ikke det kommer, er det klart forutsetningene som investorene har, vil briste, legger forvalteren til.

Les også

Rekordhøye grønne investeringer: – Det er helt enormt

Venter mindre kapital til olje

I markedet har aksjene til oljegiganter som Exxon Mobil, Shell, Total, BP og Equinor har vært svake i år, til tross for at oljeprisen og aksjemarkedet har steget.

– Man ser at de fossile sektorene har blitt priset ned i markedet, og de fornybare sektorene har blitt priset oppover. Det er en konsekvens av at kapitalstrømmene går i retning av fornybart, sier Eriksrød.

Saltvedt mener endringene hos investorene kan få betydning for oljeselskapenes tilgang på kapital.

– Det betyr at det blir vanskeligere å tilgang til kapital fremover til nye prosjekter, og prisen på kapital går opp. Markedet gjør det dyrere å investere i ting hvor risiko knyttet til klima eller ESG kan gi en negativ effekt.

Les også

Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

Investorenes fokus på når oljeetterspørselen topper ut har blitt vesentlig større bare det siste året, ifølge sjeføkonom og investorkontakt Torbjørn Kjus i Aker-gruppen.

– Det preger allerede investoroppførsel. Resultatet av det kan fort bli underinvesteringer, fordi man oppfører seg som om at «peak oil demand» skjer neste år, sier han, og viser til at to tredjedeler av oljeinvesteringene behøves bare for å dekke opp for feltenes naturlige produksjonsnedgang.

Sjeføkonom Torbjørn Kjus i Aker.

– Stor endring i 2019

Kjus sier han har merket et skifte spesielt blant europeiske investorer. Pengene flyter stadig mer mot selskaper som driver med fornybar energi, og fornybar-temaet kommer opp oftere enn før, ifølge Kjus.

– Jeg synes at det har vært en stor endring i 2019. Det ser man på flyttingen av penger, sier han, og viser blant annet til at et dansk pensjonsfond nylig solgte seg ut av Equinor og ni andre store oljeselskaper.

– Sånne ting har vi ikke sett før, sier Kjus.

Les også

Finansdepartementet har bestemt seg for hvilke typer oljeselskaper Oljefondet skal dumpe

I Aker ligger det aller meste av verdiene i olje og gass, ikke minst i oljeselskapet Aker BP. Samtidig har selskaper som Aker Solutions og Kværner offshore vind og karbonfangst som en del av sin virksomhet.

– Dette er områder det vil bli enda større fokus på fremover, sier Kjus om vindsatsingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Fornybar energi
 3. Kapital
 4. Alfred Berg
 5. Bærekraft
 6. Torbjørn Kjus
 7. Nordea Markets

Flere artikler

 1. Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen

 2. Stiller spørsmål ved Equinors oljepris-anslag: – Klokken må tikke

 3. Finansgiganten Pimco om grønn bølge: – Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

 4. Oljeselskaper setter klimamål: – Grønnvasking

 5. Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk