Nordea selger seg ut av gruveselskapet Nordic Mining

– Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier leder i Nordea.

Rundt 20 aksjonister ble pågrepet under en demonstrasjon mot deponi i Førdefjorden i mai. Nordic Mining har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.
Publisert:

Gruvedrift i Førdefjorden har skapt kraftig debatt.

Klima- og miljødepartementet har gitt utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i fjorden, til tross for at dette kan få negativ effekt for truede arter.

I mai i år fikk gruveselskapet Nordic Mining driftslisens. Dette skapte igjen reaksjoner. Blant annet har SV krevd at anleggsarbeidet stanses.

Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea.

Nå selger Nordea, en av selskapets største aksjonærer, seg ut av selskapet.

– Vi har hatt dialog med Nordic Mining rundt bærekraftsaspekter knyttet til driften over lengre tid. Vi har løpende solgt oss ned, og er nå ikke lenger eier i selskapet, sier Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea, til E24.

– Hva er det Nordic Mining gjør som dere mener er feil?

– Det er en konklusjon vi har kommet til over tid. Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Pedersen.

Nordea ønsker ikke kommentere hva salgssummen er på.

– Vi har gjennomført nedsalg over en periode på flere måneder, og samlet sett er vi fornøyde med prisene vi har oppnådd, sier Pedersen.

Les på E24+

Forskertopp: Dette er Norges største utfordringer

Natur og Ungdom fornøyde

Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, er fornøyd med at Nordea trekker seg ut.

– Det er en skikkelig god nyhet, sier hun til E24.

Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, har aktivt demonstrert mot deponi i Førdefjorden.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har lenge kjempet mot prosjektet, og mener at tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden er et klart brudd med forurensningsloven og EUs mineralavfallsdirektiv.

– Det har stor betydning at en seriøs aktør som Nordea trekker seg ut. Vi håper at dette har en effekt på alle andre som vurderer å finansiere prosjektet, sier Gylver.

Sammen med Naturvernforbundet, har Natur og Ungdom saksøkt staten for å stanse deponeringen. De vil senere i høst levere stevning.

Skal utvinne rutil

I 16 år har det norske gruveselskapet Nordic Mining jobbet for å realisere gruveprosjektet i Sunnfjord kommune.

De skal utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet som ligger på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal.

I 2016 fikk selskapet grønt lys fra norske myndigheter til en årlig deponering på opptil 250 millioner tonn restmineraler og prosesskjemikalier i Førdefjorden.

Samtidig har langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser både lokalt og nasjonalt har bidratt til å dra prosessen ut i tid.

Miljøvernere og sjømatinteresser har kjempet mot prosjektet i alle år.

E24 har enn så lenge ikke lykkes med å få en kommentar fra Nordic Mining.

Les også

Sjømat Norge krever ny vurdering av omstridt gruve

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet