Det grønne skiftet

Sintef bygger stor batterilab i Trondheim: – Vi tør ikke vente lenger

Sintef bygger batterilaboratorium i Trondheim til 45 millioner kroner for å posisjonere seg i batterikappløpet. – Toget går nå, sier Sintef-sjefen.

Dette bildet er fra Sintefs lokaler på Gløshaugen i Trondheim.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De siste årene har batterisatsingene poppet opp i Europa, inkludert svenske Northvolt og norske fabrikkplaner fra både Morrow Batteries, Freyr, Beyonder og trioen Equinor, Panasonic og Hydro.

Nå vil det uavhengige forskningsinstituttet Sintef investere 45 millioner kroner i et nytt batterilaboratorium i Trondheim.

Det skal starte opp allerede i år, og skal bidra til å utvikle norsk industri innen batterier. Laboratoriet skal kunne produsere og teste battericeller.

– Vi tør ikke vente lenger, for toget går nå, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef til E24.

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef.

Hun påpeker at land over hele verden investerer kraftfullt i batterier som del av skiftet over til elektriske kjøretøy og økt bruk av fornybar strøm i industrien.

Sintef har allerede 150 forskere som driver forskning og innovasjon innen batterier. Men kundene har også behov for å teste battericeller og utstyr i større laboratorier.

– De kundene som etablerer seg nå må finne kompetansen et sted, og da er det viktig for oss å være fullt rigget med infrastruktur her i Norge, sier Gjørv.

Les også

Mange batterisatsinger i emning: – En gryende industri som kommer til å mangedoble seg

Gir nye muligheter

I forrige uke skrev E24 at det er mange batterisatsinger på gang i Norge (se faktaboks). NHO beregnet i fjor at batterileverandører i Norge kan omsette for 90 milliarder kroner allerede i 2030, i rapporten Grønne elektriske verdikjeder.

Det nye laboratoriet vil kunne bidra til utvikling og verifikasjon av batteriteknologi i produksjonslinjer før den skaleres opp til fabrikknivå. Det skal kunne produsere battericeller opp til industrielt relevant størrelse og i store nok mengder og god nok kvalitet for industrien.

– Dette vil komplementere eksisterende infrastruktur. Norge har ikke fasiliteter for den type testing som vi det vi vil kunne gjennomføre i alle trinnene ved battericelleproduksjon i dette nye laboratoriet, sier Gjørv.

Håper på statlig støtte

Sintef setter i gang med batterilaben på egen kjøl, men håper at det kan få tilskudd fra staten.

Instituttet har søkt om støtte til nasjonal forskningsinfrastruktur innen batterier sammen med Institutt for energiteknikk, NTNU, universitetene i Oslo og Agder og Forsvarets forskningsinstitutt, men får tidligst svar i desember.

– Vi har fått forsikringer om at det at vi nå begynner på denne investeringen ikke fratar oss billetten til å kunne få støtte gjennom dette programmet. Forskningsrådet vet at hvis vi ikke får tildeling, går det ut over vår evne til å investere på andre viktige områder, sier Gjørv.

Les også

Er nærmest sikret jobb: Norge mangler batteri-ingeniører som Ingvild

Stort marked i EU

Sintef mener at det pågår et globalt kunnskapskappløp innen alt fra produksjon til bruk og gjenbruk av batterier.

Kina har lenge vært dominerende, men Gjørv peker på at EU tar grep for å sikre en europeisk infrastruktur og egenproduksjon av viktige bestanddeler til batterier. Det skaper et marked også for norske aktører.

– Norge har en kombinasjon av tilgang på konkurransedyktig grønn kraft og et veldig høyt kompetansenivå. Batterier passer også godt inn i den norske omstillingsagendaen, sier hun.

Les også

Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

– Møter konkurranse

– Hvilken kapasitet bygges opp i landene rundt oss?

– Det rigges opp flere steder, og alle miljøer med kompetanse på elektrokjemi ser nå store muligheter i dette markedet. Kunnskapen kan jo bevege seg på tvers av landegrenser, og vi møter konkurranse fra tyske Fraunhofer og britiske miljøer, sier Gjørv.

– Vi er helt i Europa-toppen, men det investeres tungt blant annet i Faraday-strukturen i Storbritannia. Da må vi kunne stille med kompetanse og infrastruktur også her i Norge for å kunne konkurrere, legger hun til.

Faraday Battery Challenge er en britisk satsing som skal sikre milliardinvesteringer i batteriindustrien, med et industrialiseringssenter basert i Coventry.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Sintef
 3. Batteri
 4. Batteriproduksjon
 5. Alexandra Bech Gjørv
 6. Batterier
 7. Elektrifisering

Flere artikler

 1. Elkem etablerer nytt batteriselskap: Vianode

 2. NHO og LO tror på 30.000 batterijobber: – Det må til en milliardsatsing

 3. Elkem-selskap inngår avtale: Vil levere materialer til Gjelstens Morrow

 4. Elkem-selskap tyvstarter på Herøya: Vil produsere batterigrafitt fra 2022

 5. Betalt innhold

  Derfor sammenlikner Equinor seg med fotballstjernen