Ny IEA-rapport: Globale utslipp på vei mot rekordhøyt nivå

Myndigheter verden over er ikke i nærheten av å investere store nok summer i fornybar energi for å nå målet om nullutslipp innen 2050, ifølge IEA.

Branden Camp / FR171034 AP
 • Anders Lang-Ree
Publisert:

Kun to prosent av investeringene rettet mot den økonomiske opphentingen etter pandemien har vært øremerket til fornybar energi, fremgår det av en fersk rapport fra det internasjonale energibyrået (IEA), kalt «Sustainable Recovery Tracker».

Dermed er globale utslipp på vei mot tidens høyeste nivå i 2023, ifølge rapporten. IEA tror utslippene vil øke videre fra 2023 også. Anslagene er basert på full implementering av covid-tiltakene som er annonsert per dags dato.

Man er heller ikke i nærheten av de de nødvendige investeringssummene for å nå målet om null-utslipp innen 2050, ifølge IEA.

Anslår å ha brukt 16.000 milliarder dollar på covid-tiltak

Ved andre kvartal 2021 har verdens myndigheter allokert rundt 380 milliarder dollar til fornybar energi-tiltak, som del av de økonomiske grepene rettet mot Covid-19. Dette tilsvarer altså rundt to prosent av den totale summen brukt på covid-tiltak.

Ifølge IEA, som viser til IMF, har foreløpig 16.000 milliarder dollar blitt brukt på økonomiske tiltak rettet mot innhenting etter pandemien.

Investeringer og nye politiske tiltak satt i gang i fjor, forventes å tilføre 350 milliarder dollar til fornybar energi mellom 2021 og 2023. Det tilsvarer kun 35 prosent av beløpet som IEA tidligere har foreslått.

IEA kom tidlig i pandemien med en Sustainable Recovery Plan, utarbeidet sammen med det internasjonale valutafondet (IMF). Her foreslo de å bruke 1.000 milliarder dollar på tiltak rettet mot både fornybar energi og innhenting etter pandemien.

«The Sustainable Recovery Tracker» følger myndigheters finansielle tiltak rett mot Covid-pandemien, og estimerer deres effekt på fornybar energi-skiftet og globale CO2-utslipp.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Coronaviruset internasjonalt
 3. IEA
 4. Energi
 5. CO2
 6. IMF

Flere artikler

 1. Fersk IEA-rapport: Ser tegn til at oljebransjen omstiller

 2. Ferske planer fra Equinor: Øker utbyttet og fornybarinvesteringene

 3. Storebrand bekymret for klimarisiko: Krever at Equinor skjerper klimamålene

 4. Equinor legger frem fersk energirapport: – Jo lenger vi går i feil retning, jo vanskeligere blir det å omstille

 5. En krisepakke med store gevinster til fellesskapet