EU med plan for å oppmuntre til grønne investeringer

EU-kommisjonen la tirsdag fram en ambisiøs plan som skal oppmuntre finansinstitusjoner til å satse penger på sektorer som vil fremme klimanøytralitet.

EU skal kutte bruken av kullkraft for å nå målet om å redusere utslipp av skadelige klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

AP / NTB
  • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

EU trenger tilleggsinvesteringer på rundt 350 milliarder euro årlig for å nå målet om å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030, med 1990 som basisår.

– Det er klart at offentlig finansiering alene ikke dekke inn slike massive investeringer, sier kommisjonens visepresident Valdis Dombrovski.

Det er flere veier til å kutte i kullforbruket, og kommisjonen mener at for mange land vil mer bruk av naturgass være den raskeste og mest lønnsomme. Men også naturgass er et fossilt drivstoff, selv om den forurenser mindre enn kull, og må på sikt fases ut.

Eksperter innenfor kommisjonen jobber også med å vurdere om hvorvidt atomkraft skal anses være en grønn vei vekk fra kull, men flere medlemsland, blant dem Tyskland og Danmark, mener at risikoen er for stor og at avfallsproblemene fra atomkraft langt fra er løst.

Les også

DNB skal skaffe 1500 mrd. til det grønne skiftet. Samtidig skjerpes kravene til kundene.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

  1. EU

Flere artikler

  1. EUs nye klimapakke: Milliarder i spill for norsk industri

  2. Yara satser på ammoniakk i Japan: – Banebrytende

  3. De har testet tare i alt fra burger til dessert: – Kan brukes på utrolig mange måter

  4. Olje fra dette feltet selges som karbonnøytral

  5. Fersk IEA-rapport: Ser tegn til at oljebransjen omstiller