Det grønne skiftet

Ørsted var kritisk – vurderer bud på energi-øy

Den danske havvindutvikleren Ørsted var skeptisk til kjempeinvesteringer i en energiøy i Nordsjøen. Nå går de sammen med pensjonsfondet ATP og vil by.

Dette er en av illustrasjonene av en planlagt kunstig energiøy i Nordsjøen, som Danmark nå har planer om. Ørsted er blant selskapene som ønsker å bygge den.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Ørsted.

Danmark har store planer om å øke produksjonen av havvind og hydrogen, og vil bygge en kunstig øy 80 kilometer ute i Nordsjøen. Arealet skal bli på mellom 18 og 64 fotballbaner, ifølge Danmarks regjering.

Tidligere i år advarte Ørsted mot at øy-prosjektet i verste fall kunne ende som skandaleprosjektet IC4, der det danske togselskapet DSB kjøpte inn togsett som ble kraftig forsinket og dyrere enn planlagt.

– En kunstig øy i denne sammenheng er risky business. Vi frykter simpelthen at dette blir havvindens IC4-sak. Det ville være worst case, sa Ulrik Stridbæk, sjef for energiøkonomi i Ørsted, til den danske avisen Børsen tidligere i år.

Les også

Danmark skal bygge energiøy i Nordsjøen

– Riktig interessant

Nå har imidlertid Ørsted snudd og gått sammen med det danske pensjonsfondet ATP for å kunne legge inn bud i en konkurranse om å få bygge ut prosjektet. ATP forvalter 960 milliarder danske kroner og har 5,3 millioner medlemmer.

– Energiøyen i Nordsjøen blir en helt sentral del av den fortsatte utbyggingen av Danmarks havvindressurser i Nordsjøen, sier Ørsted-sjef Mads Nipper.

Øyen skal kunne stå ferdig mellom 2030 og 2033, og vil til å begynne med være omgitt av 200 kjempestore vindturbiner, og etter hvert inntil 650 turbiner.

Tidligere i år anslo danske politikere at kjempeprosjektet totalt vil koste 210 milliarder danske kroner (284 milliarder norske kroner).

Det er fem ganger prisen på Storebælt, broen mellom Fyn og Sjælland, ifølge den danske regjeringen.

Ørsted og ATP mener prosjektet kan bli en hjørnesten i å utnytte danske havvindressurser og skape tusener av danske jobber.

– Energiøyen i Nordsjøen er en riktig interessant investeringsmulighet for ATP, fordi den både kan sikre gode stabile pensjoner, utvikle sterke danske posisjoner og samtidig bli et avgjørende løft for den grønne omstillingen i Danmark, sier administrerende direktør Bo Foged i ATP.

Strømmen som produseres med havvind i tilknytning til en slik øy kan blant annet brukes til å produsere grønt hydrogen og ammoniakk, som kan brukes til erstatning for fossil energi i transport og industri.

Les også

Danmark vurderer å bygge energiøy for 400 milliarder

Flere er skeptiske

Ørsted er ikke de eneste som har advart mot at en energiøy kan bli svært dyr, og at prosjektet kan ha negative samfunnsøkonomiske kostnader.

Avisene Berlingske Tidende og Finans har omtalt flere kritikere, blant andre lektor i samfunnsøkonomiske analyser Jan Bentzen ved Aarhus Universitet.

Bentzen mener at en energiøy på 10 gigawatt kan gi et samfunnsøkonomisk underskudd på 48 til 77 milliarder danske kroner. Første etappe på tre gigawatt kan gi et tap på 12–21 milliarder, mener han ifølge Finans.

Også tenketankene Kraka og Cepos er skeptiske. De anbefaler den danske regjeringen å holde seg til å sette en høy CO₂-avgift og la markedet klare resten, i stedet for å potensielt måtte subsidiere et slikt kjempeprosjekt.

– Hvis man ikke vet nok om økonomien for et prosjekt til 210 milliarder kroner, så skal man vente til man har noen bedre beregninger, sa visedirektør Jens Hauch i Kraka nylig til avisen Finans.

Les også

Vil bygge øy i Nordsjøen

Får også støtte

Den danske Energistyrelsen avviser tapsberegningene, og ser for seg et samfunnsøkonomisk overskudd på 13 milliarder kroner for første etappe av prosjektet. De har imidlertid ikke regnet på økonomien i et fullskalaprosjekt.

Tenketanken Axcelfuture mener at Danmark må ta sjansen på å bygge en slik øy for å nå målet om å kutte CO₂-utslippene med hele 70 prosent i 2030, ifølge Finans.

Ørsted er en av verdens største utviklere av havvind, og har bygget mer enn 25 havvindparker så langt. Selskapet jobber også sammen med blant andre Yara om prosjekter hvor havvind skal utnyttes til å produsere hydrogen og ammoniakk.

Les også

Sikret milliardlån til dansk-britisk kraftkabel

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Havvind
 3. Ørsted
 4. Nordsjøen
 5. ATP
 6. Øy
 7. Hydrogen

Flere artikler

 1. Går videre med energiøy til nær 300 milliarder: – Et av vår tids største grønne prosjekter

 2. Ørsted vil bruke 478 milliarder på fornybar energi

 3. Equinor scorer på havvind i Polen: – Snart samme treffprosent som Lewandowski

 4. Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

 5. LO og NHO går sammen med kraftaktører: Vil ha storsatsing på grønt hydrogen