Det grønne skiftet

Finansgiganten Pimco om grønn bølge: – Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

Store kapitalstrømmer flyter mot bærekraft, men forvalter Lupin Rahman i Pimco tror investorene fortsatt holder døren åpen for oljeselskapene.

FINANSEKSPERT: Porteføljeforvalter Lupin Rahman leder Pimcos forvaltning av statsgjeld i fremvoksende markeder fra London.

Pimco
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Enn så lenge ser fokuset i mange mandater ut til å være mye mer på reduserte investeringer i kull enn olje, sier porteføljeforvalter Lupin Rahman i Pimco til E24.

Hun har ansvaret for bærekraft og miljø i den globale fondsgigantens investeringer, totalt 1.910 milliarder dollar, med det meste i rentepapirer.

I finansmarkedene har investorenes økte fokus på bærekraftskriterier utløst en grønn bølge de siste årene.

Store pengestrømmer flyter mot bærekraft, og enkelte eksperter har pekt på at det kan bli mindre og dyrere kapital for oljeprosjekter fremover.

Les også

Oljegiganter vil bruke norsk kraft til å elektrifisere britiske oljefelt: – Uaktuelt

– Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

– Jeg tror veksten i fornybar energi, og også fokuset på ESG, legger listen litt høyere for at et ESG-mandat fokuserer på oljeproduserende selskaper eller land, sier Rahman.

ESG står for «Environment, Social and Governance Criteria», eller miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier. Kriteriene brukes for å finne ut om et selskap er en god investering ut ifra et bærekraftsperspektiv.

– Men jeg tror at olje fortsatt er langt unna å bli verdiløse eiendeler. Fordi det er fortsatt et ganske stort gap i kostnaden mellom skiferproduksjon og fornybar, sier hun, med henvisning til utvinningen av olje og gass fra skiferressurser i USA.

Risikoen for å bli sittende verdiløse eiendeler, kjent som «stranded assets» på engelsk, bidro til at det danske det danske pensjonsfondet MP Pension solgte seg ut av Equinor og ni andre store oljeselskaper.

Les også

Setter også mål for kundenes utslipp: Slik er Equinors nye klimaplan

For tiden kappes mange av de store oljeselskapene om å kutte i klimagassutslipp, ikke minst Equinor.

Rahman tror oljeselskapene fortsatt vil ha god tilgang til kapital, fordi kapitalstrømmene i ESG fortsatt er relativt små og kullindustrien er mer utsatt for investorenes investeringskutt i fossile energikilder.

– Enn så lenge ser det ikke ut til å ha en stor effekt, fordi kapitalstrømmene ikke har vært store nok relativt til all kapitalen som er tilgjengelig for investeringer, sier hun.

Aksjekursene i verdens oljegiganter har kommet under press, også i Equinor her hjemme (den amerikanske børsindeksen S&P 500 i grønt):

Les også

«Klimakur»: Mindre rødt kjøtt og flere elbiler

Pengestrømmer flyter mot bærekraft

Pimco-forvalteren sier at investorenes interesse for bærekraft har økt over tid.

I de globale markedene var 30.700 milliarder dollar forvaltet med forskjellige bærekraftskriterier i 2018, opp 34 prosent fra 2016, ifølge Global Sustainable Investment Alliance.

– De siste fem årene har vi sett en vekst i spørsmål og forespørsler om ESG-vurderinger, inkludert bredere bærekraftsspørsmål. Det har vært en betydelig økning, ikke bare i forespørslene, men også i kapital som settes i arbeid med spesifikke ESG-mandater, sier Rahman.

Hun påpeker at økt fokus på klimarisiko i finansindustrien, fra tilsynsmyndigheter som sentralbanker, påvirker hva kundene krever av forvaltere, spesielt i Europa.

– Vi har flere pensjons- og forsikringskunder som spør oss om å stressteste deres porteføljer, se på deres karbonavtrykk samt vurdere hvor de står i forhold til Paris-målene, sier Rahman.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Bærekraft
 3. Lån
 4. Kapital
 5. Oljebransjen
 6. Fossil
 7. Klima

Flere artikler

 1. Nordea merker bærekraft-rush: – Vi oversvømmes av grønnvasking

 2. – Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

 3. Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen

 4. EUs regelverk må fremme blågrønn omstilling

 5. EU regner ikke vannkraft som «grønt»: – Kommer nok som en overraskelse