Klimatoppmøtet

Klimatoppmøtet i Glasgow 2021

Publisert:
Festet innlegg
Norges lederrolle i forhandlingene er ferdig
12. november kl 13:28av Malene Emilie Rustad
DEL

På klimatoppmøtet i Glasgow har det britiske formannskapet nå jobben med å sikre enighet om et endelig forslag til regler for kvotehandel.

Norge og Singapore har hatt en ledende rolle i forhandlingene om disse reglene. Et siste utkast ble overlatt til formannskapet sent torsdag kveld.

– Vi opplever at vi har gjort det vi kan, sier Eide til NTB.

Et nytt system med to kategorier klimakvoter er en viktig del av forslaget. Den ene typen kan brukes til å oppfylle nasjonale utslippsmål, og må derfor godkjennes i tråd med strenge regler.

Les E24s sak om forhandlingsrollen her.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Nilas Johnsen
  DEL
  Barth Eide til VG: − Intense diskusjoner

  Toppmøtets leder, Alok Sharma, har uttalt at klimatoppmøtet er ved «sannhetens øyeblikk».

  At det er intenst understreker klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til VG på telefon fra Glasgow.

  – Rett bak meg her står USAs klimautsending John Kerry i intense diskusjoner med den indiske delegasjonen, mens hans assistent Sue Binaz forsøker å overtale den kinesiske delegasjonen, sier Barth Eide.

  Den norske statsråden tar også oppgaven med å være fotograf for VG og fange det historiske øyeblikket med mobilen.

  – India, Kina, og noen olje- og kullproduserende land som Iran, Venezuela og Sør-Afrika, har uttrykt skepsis, forklarer den norske statsråden.

  (VG)

 • av NTB
  DEL
  India er ikke fornøyd med utkastet i Glasgow

  Indias miljøminister sier landet ikke er tilfreds med utkastet til slutterklæring på klimatoppmøtet i Glasgow.

  – Utviklingslandene har rett til sin rettferdige andel av det globale CO2-budsjettet, sa Bhupender Yadav på et foreløpig plenumsmøte i Glasgow lørdag.

  Han minnet om at andre deler av verden har hatt store utslipp av klimagasser i mange år. Det er den ikke-bærekraftige livsstilen og forbruket i rike land som har forårsaket den globale oppvarmingen, ifølge Yadav.

  Kort tid etter tok EUs klimautsending Frans Timmermans ordet.

  – For himmelens skyld: Ikke ta livet av dette øyeblikket, sa han. Timmermans kom med en innstendig oppfordring om å godta utkastet til slutterklæring av hensyn til barn og barnebarn.

  Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) tok ordet etter dette og sa at han helhjertet støttet Timmermans' budskap.

 • av NTB
  DEL
  COP26-lederen bønnfaller delegatene om å godta avtaleutkast

  COP26-leder Alok Sharma ber delegatene om å bli enige om utkastet til slutterklæring på klimatoppmøtet. Han kaller møtet et «sannhetens øyeblikk for planeten».

  – Vi har kommet til det jeg tror er sannhetens øyeblikk. Dette er sannhetens øyeblikk for planeten vår, for barna våre og våre barnebarn. Og dere vet alle at verden er villig til at vi skal være dristige og ambisiøse, sa Sharma lørdag.

  Det foreløpig siste utkastet ble som varslet offentliggjort lørdag morgen. Her blir landene oppfordret til å skjerpe sine nasjonale utslippsmål innen utgangen av 2022.

  – Som formannskap har vi måttet ta hensyn til og balansere synspunktene fra nesten 200 parter. Jeg har full forståelse for at parter noen gang prioriterer annerledes. Likevel må vi alle til slutt skrive undertegne den samme avtale, sa han.

  (©NTB)

 • av Sindre Camilo Lode
  DEL
  Klimatoppmøtet: Forhandlingene fortsetter lørdag ettermiddag

  På et åpent møte for alle delegatene på klimatoppmøtet COP26, sier toppmøtets president Alok Sharma at forhandlingene vil fortsette lørdag ettermiddag.

  Det betyr at landene altså foreløpig ikke har kommet frem til en enighet rundt den såkalte slutterklæringen til toppmøtet.

  (VG)

 • av Sindre Camilo Lode
  DEL
  Klimatoppmøtet: USA og Kina forhandler på gulvet på overtid

  Et åpent møte om fremgangen i forhandlingene på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, skulle opprinnelig bli holdt lørdag formiddag, men har blitt utsatt en rekke ganger gjennom dagen. Senest ble det flyttet til 15.30, norsk tid.

  Men rundt 20 minutter etter at møtet skulle begynne, kan man se blant annet USAs klimautsending, John Kerry, fortsatt forhandle på gulvet foran scenen med flere av sine motparter, blant annet med Kinas sjefforhandler, Xie Zhenhua.

  De største stridstemaene i forhandlingene har vært knyttet til noen formuleringer i erklæringen – blant annet utfasing av kull og subsidier til fossil energi, finansiell bistand til fattige land, klimakvoter og tidsfrist for å komme nye og forsterkede mål.

  Spørsmålet er om landene har kommet til en enighet. Har de ikke det, vil det ikke bli en avtale.

  Toppmøtets president har lørdag uttalt at han ønsker å avslutte toppmøtet i løpet av lørdag formiddag.

  (VG)

 • av Sindre Camilo Lode
  DEL
  COP-presidenten: Klimatoppmøtet avsluttes lørdag

  Etter forhandlinger på overtid på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, har de nesten 200 landene som deltar fremdeles ikke blitt helt enige om den såkalte slutterklæringen.

  Toppmøtet skulle egentlig holde et åpent møte klokken 13.00 om fremgangen i forhandlingene, men tidspunktet har blitt utsatt flere ganger nå.

  COP-president Alok Sharma sa fra scenen ved 14.40-tiden at han har besluttet å utsette møtet, for at flere land skal fortsette å forhandle seg i mellom. Møtet er utsatt til klokken 15.30 norsk tid.

  Sharma sier at han vil være tydelig på at klimatoppmøtet vil avsluttes lørdag.

  – Det vi har på bordet, er en balansert pakke som virkelig flytter ting fremover, sier presidenten.

  Slutterklæringen anses som en pakt mellom landene.

  (VG)

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Barth Eide tror klimatoppmøtet blir enig i dag

  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier han tror det kan bli enighet om slutterklæringen på klimatoppmøtet i Glasgow lørdag.

  – Det er nede på enkeltord, virker det som. Vi er optimister og tror dette kan bli avklart på dagen i dag, lørdag, sier han til NRK.

  193 land skal bli enige på toppmøtet. Forhandlingene skulle etter planen bli ferdige fredag, men har ikke uventet trukket ut.

  Sammen med Singapore har Barth Eide ledet et nytt forsøk på å bli enige om kvotehandel.

  – Våre hovedønsker er oppfylt. Vi får et godt system som unngår dobbelttelling når det gjelder kvoter. Det gjør at man vet hva slags klimakvoter som går til å oppfylle landenes mål. Det er veldig tydelig og klart hva som er hva, sier han til kanalen.

  (©NTB)

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Her står striden på Glasgows siste dag

  Det siste utkastet til en slutterklæring ble publisert lørdag formiddag.

  Det er ventet at landene vil komme frem til en endelig versjon i løpet av dagen, men det er fortsatt fire punkt som splitter:

  • Utfasing av kull og subsidier
  • Frist for å komme med nye utslippsmål
  • Økonomisk støtte til fattige land
  • Kvoter

  Blant disse har blant annet Norge tatt til orde for å gå hardere til verks i utfasingen av subsidier til fossil energi, og Norge har ledet forhandlingene om et nytt globalt marked for klimakvoter sammen med Singapore.

  Norge forhandler nå på overtid med delegater fra rundt 200 andre land for å bli enige om en endelig slutterklæring på klimatoppmøtet.

  Les mer om hvor skillelinjene går her.

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Nytt Glasgow-utkast vil fase ut kullkraft

  Utfasing av kullkraft og innskjerping av klimamål i 2022 er fortsatt med i et nytt utkast til slutterklæring på klimatoppmøtet i Glasgow.

  Det foreløpig siste utkastet ble som varslet offentliggjort lørdag. Her blir fortsatt landene oppfordret til å skjerpe sine nasjonale utslippsmål innen utgangen av 2022.

  Dette er tre år tidligere enn det Parisavtalen i utgangspunktet legger opp til. Mange land har også skjerpet sine målsettinger i år.

  I utkastet bes landene om å raskere fase ut kullkraft uten utslippsbegrensninger og «ineffektive» subsidier av fossil energi. Dette er de samme formuleringene som ble brukt i det forrige utkastet fredag.

  (©NTB)

 • av Svein Olav Sæter / NTB
  DEL
  Forhandlerne på plass igjen i Glasgow

  Lørdag morgen toget forhandlere igjen inn i konferanselokalene i Glasgow i håp om å komme i mål på klimatoppmøtet.

  Når FNs klimamøter går på overtid, er det vanlig at mange av forhandlerne må jobbe gjennom natten. Men vertskapet i Glasgow valgte fredag å oppfordre folk til å få seg litt søvn.

  Det er nå ventet at et nytt utkast til slutterklæring vil bli lagt fram i løpet av formiddagen.

  Ifølge Aftenposten samles landene til votering klokken 11. Hvis ingen protesterer kan alt være gjort på en times tid. Alternativt kan det vare til i kveld eller enda lengre.

  Det skal ikke vedtas en ny avtale, men en slutterklæring og en rekke nye regler og avklaringer i Parisavtalen fra 2015. Nesten alle verdens land deltar i klimaforhandlingene, og alle offisielle vedtak må gjøres enstemmig.

  Det er angivelig tre temaer som i hovedsak gjør det vanskelig å bli enige nå i sluttfasen: Finansiering av klimatiltak i fattige land, forslaget om å oppfordre til utfasing av kullkraft og subsidiering av fossil energi, og forslaget om å be land om å oppdatere sine nasjonale utslippsmål allerede neste år.

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Klimaforhandlingene fortsetter på overtid lørdag

  COP26-president Alok Sharma bekrefter til delegasjonene i Glasgow at et nytt utkast til klimabeslutning først blir lagt fram lørdag.

  Dermed fortsetter klimaforhandlingene på overtid lørdag morgen, og et fellesmøte fredag kveld er avlyst.

  Sharma sier ifølge BBC at partene vil møtes en gang etter klokka 10 lørdag formiddag til et nytt plenumsmøte for å diskutere de nye utkastene.

  (©NTB)

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Norsk miljøbevegelse stiller fire krav

  – Vi er i innspurten på klimatoppmøtet nå, men forhandlingsposisjonene er ikke bra nok, sier Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion, til E24.

  – Forum for utvikling og miljø (ForUM) har derfor gått sammen for å stille fire krav overfor Norge på deres siste dag i Glasgow, sier han.

  Forum er et nettverk etablert etter FNs klimatoppmøte i Rio i 1992, og består blant annet av WWF, Spire, Redd Barna, Naturvernforbundet, Norsk folkehjelp, Kirkens nødhjelp, Caritas og Amnesty.

  Dette er kravene:

  1. Norge må støtte kravet fra det globale sør om en egen finansieringsmekanisme for tap og skade for å sikre at de nødvendige midlene kommer frem til de som blir aller hardest rammet av klimakrisen.
  2. Norge må kreve at hovedbeslutningen inneholder en sterk oppfordring om utfasing av alle former for fossil energi, ikke bare kull.
  3. Norge må sørge for et kvotesystem som fører til faktiske utslippskutt, og som ikke blir enda en måte for land og bedrifter å grønnvaske seg på.
  4. Rike lands løfte om klimafinansiering til verdens fattige på 100 milliarder dollar er brutt. Norge må gi 65 milliarder kroner årlig, tilsvarende en halv prosent av Oljefondet, for å fylle finansieringsgapet.
  Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion sier ForUM stiller fire krav på toppmøtets siste dag.
  Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion sier ForUM stiller fire krav på toppmøtets siste dag.
 • av Andre Haugen
  DEL
  Demonstrasjon utenfor klimamøtet i Glasgow

  Flere hundre aktivister samlet seg utenfor klimamøtet under innspurten i Glasgow, der de demonstrerer mot det de mener er manglende framgang.

  Flere delegater forlot klimamøtet for å bli med på demonstrasjonen, skriver BBC.

  (NTB)

  Demonstranter samlet seg fredag utenfor møtelokalet i Glasgow. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
  Demonstranter samlet seg fredag utenfor møtelokalet i Glasgow. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  SV, MDG og Venstre mener Norge bør delta i oljestopp-allianse

  Norge bør delta i en ny dansk-ledet allianse som skal jobbe for å få slutt på produksjon av olje og gass, mener SV og MDG.

  – Jeg mener vi bør slutte oss til denne alliansen, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB. Han viser til at SV ønsker å avslutte all ny letevirksomhet på norsk sokkel.

  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har slått fast at det ikke er aktuelt for regjeringen å melde Norge inn i alliansen. MDG mener imidlertid at innmelding kan være i tråd med regjeringens erklærte målsettinger.

  – Jonas Gahr Støre mener at store investeringer i norsk olje og gass er en viktig del av en vellykket overgang til fornybar energi. Dersom han virkelig mener det, står det ingenting i veien for at Norge skal greie å forhandle fram et medlemskap i Boga-alliansen, som nettopp har som mål å sørge for et vellykket, globalt grønt skifte, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

  Stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, påpeker at 1,5-gradersmålet står i fare for å ryke dersom verdens oljeproduksjon fortsetter som planlagt.

  – Situasjonen er så alvorlig at det er direkte uansvarlig å lete etter mer olje og gass. Regjeringen fører en olje- og gasspolitikk som er i direkte konflikt med 1,5-gradersmålet, sier den tidligere klima- og miljøministeren.

  Les hele saken her.

 • av Svein Olav Sæter
  DEL
  Klimautsending John Kerry: – Subsidier til fossilt brensel er «definisjonen på galskap»

  – Å bruke en formue på subsidier til fossilt brensel er «definisjonen på galskap», sier USAs klimautsending John Kerry i innspurten på klimatoppmøtet i Glasgow.

  Kerry kom med uttalelsen under en såkalt «stocktake» på klimatoppmøtet COP26. Her kan land lufte bekymringer knyttet til det som så langt har skjedd i klimaforhandlingene.

  I et nytt utkast til slutterklæring på møtet bes landene om å fremskynde utfasingen av ineffektive subsidier til fossilt brensel. Hva som menes med «ineffektive», er noe uklart.

  (©NTB)

 • av Malene Emilie Rustad
  DEL
  Forslag til klimaavtale kan bli svekket

  Bruk av kull og subsidier til fossilindustrien er to store spørsmål under klimatoppmøtet i Glasgow. Men nå ligger det an til en avtale uten krav om totalstans.

  Det melder nyhetsbyrået AP.

  I det siste tekstforslaget blir verdens land bedt om å sette opp farten når det gjelder utfasing av kullkraft uten utslippskontroll, samt øke tempoet i utfasingen av «ineffektive» subsidier til fossilt brensel.

  I en tidligere versjon som lå på bordet onsdag, ble landene bedt om å «øke tempo i utfasingen av kull og subsidier for fossilt drivstoff».

  De ekstra ordene i tekstforslaget tyder på at forhandlerne nå går inn for å redusere utslippene, men ikke stanse dem helt.

  Foto: Paul Ellis / AFP
 • av Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Sverige om olje: – Må bli en parentes i historien

  Norges naboland Sverige er blant landene som slutter seg til Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), et initiativ fra Danmark og Costa Rica for å mobilisere for å stanse olje- og gassproduksjonen.

  - Bruken av fossile brensler må bli en parentes i historien. Dette er et tydelig steg for å vise at det fornybare er fremtiden. Når vi befinner oss i en tøylesløs klimakrise kan vi ikke fortsette å utvinne olje og gass, sier Sveriges miljø- og klimaminister Per Bolund i en melding.

  Sverige er ingen oljenasjon, men bruker mye olje. Oljeprodukter utgjorde fortsatt over 20 prosent av landets samlede energibruk i 2018, ifølge Energimyndigheten.

  Foto: Energimyndigheten
 • av Malene Emilie Rustad
  DEL
  Danmark ber Norge sette sluttdato for oljeproduksjonen

  Danmark, Sverige, Frankrike, Irland og Costa Rica deltar i en ny allianse av land som vil jobbe for å få en slutt på produksjon av olje og gass.

  Beyond Oil and Gas Alliance (Boga) ble lansert på klimatoppmøtet i Glasgow torsdag. Det er Danmark og Costa Rica som står i spissen for initiativet.

  – Vi gjør dette fordi vi mener det virkelig er nødvendig, sier Danmarks klimaminister Dan Jørgensen.

  Han svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Norge og andre oljeproduserende land bør fastsette et tidspunkt der produksjonen avsluttes:

  – Ja. Olje- og gassproduserende land må komme opp med en sluttdato.

  (NTB)

  Les saken her.

  Regjeringen i Danmark ber Norge sette en sluttdato for oljeproduksjonen. Bildet viser den danske statsministeren Mette Frederiksen sammen med Jonas Gahr Støre på klimatoppmøtet i Glasgow i forrige uke.
  Regjeringen i Danmark ber Norge sette en sluttdato for oljeproduksjonen. Bildet viser den danske statsministeren Mette Frederiksen sammen med Jonas Gahr Støre på klimatoppmøtet i Glasgow i forrige uke. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB
 • av Malene Emilie Rustad
  DEL
  Klimatoppmøtet i Glasgow har et enormt klimaavtrykk

  Klimatoppmøtet i Glasgow er på god vei til å bli det mest forurensende klimatoppmøtet noensinne.

  Det skriver BBC.

  Rapporten kommer fra den britiske regjeringens miljøkonsulat.

  Klimaavtrykket fra COP26 går mot å være dobbelt så høyt som det forrige klimatoppmøtet i Madrid.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Klimatoppmøtet

Flere artikler

 1. – Det finnes ikke ett eneste regnestykke som når 1,5-gradersmålet uten denne teknologien

 2. Betalt innhold

  Klimamøtet i Glasgow: – Et vendepunkt for menneskeheten

 3. Betalt innhold

  Vanlige folk betaler 20 ganger mer klimaavgift enn industrien

 4. Ungdomsrepresentanter på klimatoppmøtet: – Vi er til pynt

 5. Rapport: Nesten ny global utslippsrekord i 2021