God kjemi for Norske Skog: Tar ny miljøsatsing på børs

Circa vil befri verden fra giftige kjemikalier. Nå er det australske selskapet på vei mot Oslo Børs, med Norske Skog som partner og storaksjonær.

CHEMICAL BROTHERS: – Circa er en av de mest interessante satsingene i porteføljen vår, sier Norske Skogs strategidirektør Lars Sperre (t.h.). Her fra et fabrikkbesøk i 2008 med John Chiang, investeringsdirektør i Norske Skog-storeier Oceanwood.

Marius Lorentzen / E24
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Vi står overfor en av de største omveltningene i kjemikaliemarkedet noensinne, sier Tony Duncan, adm. direktør i Circa Group, til E24.

Australske Circa har utviklet og tatt patent på en ny metode for produksjon av miljøvennlige biokjemikalier og løsemidler i kommersiell skala.

Målet er å erstatte giftige og forurensende kjemikalier fra petrokjemisk industri, som møter økende motstand både fra forbrukere og myndigheter i vestlige land.

Circa skal anvende restavfall fra sagbruk, papirfabrikker og sukkerraffinerier i produksjonen. Norske Skog, som har eid papirfabrikker i Australia siden tidlig på 2000-tallet, har vært industriell partner og investor de siste fem årene.

Nå inviteres flere investorer inn på eiersiden. Circa planlegger å hente 400 millioner kroner i fersk egenkapital i forkant av en planlagt notering på Euronext Growth i løpet av første kvartal.

– Circa er en av de mest interessante satsingene i porteføljen vår, og vi er stolte av å være med på denne utviklingen, sier Lars Sperre, strategidirektør i Norske Skog.

Les også

Stein Erik Hagen vurderer å børsnotere Komplett etter rekordår

Les på E24+

Norske Skogs hastverk kan være lastverk for småaksjonærene

Henter penger til anlegg i Frankrike

Kjemikalier benyttes i et nærmest uendelig antall produkter som mennesker har gjort seg avhengig av, som legemidler, rengjøringsprodukter, kosmetikk, smakstilsetninger, maling, elektronikk og batterier.

Over en million tonn produseres hvert år, og det globale markedet anslås til over 3.300 milliarder euro. Samtidig ventes det en dobling innen 2030.

GRÜNDER OG SJEF: Tony Duncan var med på å starte Circa for 15 år siden.

Circa

– Vi hørte nylig om en fabrikk i Italia hvor det er innført rutiner om at kvinner i fertil alder må holde 50 meter avstand når visse løsningsmidler skal anvendes i produksjonen. Vi kan jo ikke holde på sånn, sier Duncan, og fortsetter:

– Vi vet at det på universiteter rundt om i verden er kommet dit at unge forskere ikke lenger vil jobbe i labben dersom petrokjemiskbaserte løsningsmidler brukes, forteller han.

Duncan beskriver det regulatoriske presset mot kjemikalieindustrien som historisk høyt, med stadig strengere restriksjoner for bruken av noen av de viktigste produktene.

Blant annet er løsemiddelet NMP ansett som giftig for reproduksjonssystemet til mennesker og dyr, og merket som «et høyst bekymringsverdig stoff» (Substance of High Concern) av EU.

– NMP ville blitt forbudt umiddelbart hvis man hadde bedre alternativer tilgjengelig. Vi har et produkt som kan erstatte det, men da må vi bygge ut i omfattende skala, sier Duncan.

I fjor fikk selskapet tildelt EU-midler for 125 millioner kroner under forsknings- og utviklingsprogrammet Horizon 2020, til bygging av et mindre fullskalaanlegg i Frankrike.

Provenyet fra den forestående emisjonen skal sikre resten av finansieringen til anlegget, som ventes å koste i overkant av 300 millioner kroner. Circa har engasjert Pareto Securities og Sparebank 1 Markets som tilretteleggere.

– Formålet med kapitalinnhentingen er å sikre finansiering til selskapets oppskalering, og hverken Norske Skog eller andre eksisterende eiere kommer til å selge aksjer i forbindelse med den planlagte noteringen, sier Sperre.

Les også

Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog

VIL SKALERE OPP: Med hjelp fra Norske Skog har Circa etablert et lite testanlegg i Tasmania. Nå vil de bruke en halv milliard på et småskala pilotanlegg i Frankrike.

Circa

– Høye marginer

Circas patenterte produksjonsprosess beskrives av selskapet selv som verdens eneste skalerbare patenterte produksjonsmåte for industriell skala og kommersiell produksjon av biomolekylet Levoglucosenone (LGO).

I den kjemiske raffineringsprosessen brukes så LGO til å lage biokjemikalier med ulike bruksområder, blant annet løsemiddelet Cyrene, som har vekket interesse fra legemiddel- og kjemigiganten Merck.

Pilotanlegget vil ha en produksjonskapasitet på 1.000 tonn, og gir grunnlag for årlige inntekter på rundt 150 millioner kroner.

Samtidig er det planer for å utvide kapasiteten til 5.000 tonn de neste årene, som vil øke omsetningspotensialet til over 700 millioner kroner. Duncan vil ikke gi et nøyaktig anslag av lønnsomheten.

– Men dette er utvilsomt en business med høye marginer, sier Circa-sjefen.

Les også

Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

Norske Skog er største aksjonær i Circa med 32 prosent. Resten eies av ansatte og finansielle partnere gjennom selskapets 15 år lange historie.

– Vi bygde Circas pilotanlegg i Tasmania, og har ellers investert i selskapet på ulike måter med både kapital og kompetanse, sier Sperre.

Ifølge Duncan er det hittil investert rundt 300 millioner kroner i Circa. Hva som blir verdien i en børsnotering, vil han overlate til markedet.

– Vi har skapt denne plattformen for en industriell satsing, og opplever at våre produkter er sterkt etterspurte i markedet. EU slår hardt ned på bruken av giftige kjemikalier, men prøver også aktivt å finne løsninger med industrien. De har tatt et lite knippe veddemål på at noen kan levere en bedre løsning, og vi er et av de veddemålene, sier Duncan.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Norske Skog
 2. Kjemikalieindustrien
 3. Australia
 4. Industri
 5. Euronext

Flere artikler

 1. Norske Skogs børsbaby prises til 1,5 milliarder

 2. Betalt innhold

  Veien til det nye grønne aksjehåpet går trolig via Norske Skog

 3. Betalt innhold

  Gapet mellom to Oslo-noterte aksjer begynner å bli skrikende

 4. Sorte soldatfluer skal invadere Oslo Børs

 5. Vil lage nye produkter av CO₂ i Porsgrunn: Får 400 millioner fra EU