Nå blir det grønne «Statoil» en realitet

Både Bergen Næringsråd og Christian Michelsen Research har bestemt seg for å støtte etableringen av fornybarselskapet Greenstat.

Vegard Laukhammer er forsker i CMR og initiativtager til Greenstat. Foto: Camilla Aadland

 • Einar Aarre og Camilla Aadland
Publisert:

I tillegg jobber Kristelig Folkeparti for at initiativet om et nasjonalt selskap for å skape flere grønne arbeidsplasser blir tatt med i neste års statsbudsjett.

Prosjektleder Vegard Laukhammer skal nå ut i markedet i et forsøk på å hente mer kapital. Når de målet om fem millioner kroner, kan Greenstat være en realitet alle­rede i løpet av oktober måned.

Bidrar med penger

Først ut med å spytte inn kapital er Christian Michelsen Research og Bergen Næringsråd.

Marit Warncke, som leder Bergen Næringsråd fikk Universitetet i Bergens aller første Christiepris i 2010. Nesten halvparten av premiesummen på 250.000 bruker hun nå på å støtte Greenstat.

– Pengene som fulgte med Christieprisen har jeg bestemt meg for å bruke til noe som er med og løfter kunnskapsbyen. Hele ideen rundt Greenstat er visjonær, det er ingen tvil om at det trengs et løft innen satsningen på fornybar energi, sier Warncke til Sysla.no.

Ambisjonen med Greenstat er å etablere en nasjonal satsing på fornybar energi, etter modell fra olje- og gasselskapet Statoil.

Flere mislykkede prosjekter

- Vi er små, men må tillate oss å tenke stort. Greenstat skal bli folkets grønne energiselskap. I 1972 hadde Statoil én ansatt og solgte olje for tre dollar fatet. Det tok ti år før de tjente penger, sier Laukhammer til Bergens Tidende.

Han har det siste året drevet lobby både overfor fagmiljøet, Stortinget og regjeringen for ideen.

Bak initiativet er en oppfatning om at omstillingen fra olje og gass til fornybar energi i Norge går i sneglefart. Etter mer eller mindre mislykkede forsøk med ulike fornybarprosjekter, skjer det mindre innen fornybar energi i Norge enn noen gang.
Forskningen har dreid seg mer mot olje- og gassvirksomheten, hvor pengene finnes.

- Nå går vi fra idé til konkret handling. Det betyr at vi har passert en milepæl i arbeidet med å bygge opp en ny aktør, samtidig som olje- og gassaktiviteten får en naturlig nedfasing, sier Laukhammer.

Ønsker mange eiere

Han håper å skaffe seg et bredt spekter av investorer, fremfor én dominerende eier.

- For å lykkes tror vi det vil trenges mange investorer som bidrar med mindre beløp. En stor dominerende eier vil binde oss for sterkt til én interesse. Vi har kontakt med store industrieiere som Trond Mohn og Jens Ulltveit-Moe, men også ulike fond og banker som Sparebanken Vest og Fana Sparebank. Det er dessuten åpent for at studenter og andre kan tegne seg. Greenstat blir etablert i Bergen, men blir et nasjonalt selskap, sier Laukhammer.

Han mener Statoil og Statkraft i dag dikterer altfor mye av rammevilkårene for energi­politikken. Derfor er det behov for en ny stor, nasjonal aktør som kan presse politikerne til å lage rammevilkår som legger til rette for nye løsninger og et fornybart samfunn.

Går inn med 100.000

Marit Warncke sier det er positivt at CMR står bak Greenstat.

Formålet med Christieprisen er å vise verdien av samhandling mellom universitet og omverden, hun mener derfor det er naturlig å gå inn med 100.000 til det nye fornybarselskapet.

– Det å bruke deler av christiepengene og støtte opp under selskapet i oppstarten passer godt sammen med det arbeidet vi har hatt med fornybar energi i mange år, sier hun.

Les hele artikkelen på bt.no (krever innlogging).

Les også:

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Bergen Næringsråd
 2. Greenstat

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil ha miljøvernministeren som eier av nytt fornybarselskap

 2. Betalt innhold

  Flere vil støtte Greenstat

 3. Betalt innhold

  – Vi trenger å ha satsinger på fornybar energi

 4. Betalt innhold

  Den opplagte løsning for fornybar energi

 5. Betalt innhold

  Vil forsyne plattformer med strøm fra sjøvann