Det grønne skiftet: Rekordstore ordre på vindturbiner

Utbyggere bestilte i fjor vindturbiner med samlet kapasitet på 100.000 megawatt, som er rekordhøyt. Det utgjør investeringer på 722 milliarder kroner, anslår Wood Mackenzie.

Illustrasjonsbilde av havvind.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Ordrene steg betydelig fra året før, skriver Wood Mackenzie i et notat.

Blant de store aktørene i dette markedet er danske Vestas, amerikanske GE Renewables og tysk-spanske Siemens Gamesa, men også en rekke kinesiske aktører er blant de største i verden.

Kina er en viktig faktor bak økningen i ordreinngangen i fjor, både til lands og til havs. Kinesiske utbyggere bestilte turbiner med kapasitet på «forbløffende» 50.000 megawatt drevet av flere faktorer som sammenfalt i fjor, skriver analytikerne i Wood Mackenzie.

– Etterspørselen i Kina ble primært drevet av utløpet av en støtteordning (feed-in-tariff), men ble også mulig grunnet nye overføringslinjer og fjerningen av «røde flagg» i de nordlige provinsene, sier direktør Luke Lewandowski i Wood Mackenzie.

Systemet med røde flagg er innført av Kinas nasjonale energiadministrasjon (NEA) for å sikre at det ikke blir bygget for mye vindkraft i områder med lite overføringskapasitet. Dette kan føre til at mye kapasitet må stenges ned eller begrenses i perioder med mye vind, fordi man ikke har nok mulighet til å overføre kraften til de stedene hvor den trengs.

Nå er begrensningene på utbygginger fjernet i provinser som Xinjiang, Gansu, Jilin, Indre Mongolia, Ningxia og Heilongjiang, ifølge Global Wind Energy Council (GWEC).

Det er risiko for nedgang i produksjonen i Kina, da coronaviruset har skapt forstyrrelser i leverandørkjedene. Produksjonen av turbiner ble i en periode stanset, også for vestlige produsenter i landet, som Vestas, Siemens Gamesa og GE Renewables. De fleste anleggene skal imidlertid være i gang igjen, ifølge GWEC.

Les også

Fra olje til fornybar: Magnora satser på vindkraft

Installerer stadig mer

Europa installerte i fjor 15.400 megawatt vindkraft, og har nå samlet sett bygget ut 205 gigawatt vindkraft, ifølge Wind Europe. Europa får nå 15 prosent av strømmen sin fra vindkraft, ifølge organisasjonen. For å nå Europas klimamål må det imidlertid installeres over dobbelt så mye vindkraft årlig fremover, ifølge Wind Europe.

I Amerika ble det installert 13.400 megawatt vindkraft i fjor, hvorav rundt 62 prosent var i USA. Nord- og Sør-Amerika har nå 148 gigawatt vindkraft, ifølge GWEC.

Norge har ifølge NVE rundt 800 vindturbiner, på til sammen rundt 2.000 megawatt. Norge har noen av de beste vindressursene i Europa, og sammen med fallende kostnader på utbygginger har det bidratt til å lokke mange utenlandske investorer hit.

Det er også et stort potensial for havvind i Nordsjøen, men hittil er det bare Norges naboland som har satset stort på dette. Bare én mindre havvindpark, Hywind Tampen, er så langt vedtatt utbygget i den norske delen av Nordsjøen.

Les på E24+

Derfor kan Norge vinne hydrogen-krigen

Mer havvind

Det ble bestilt havvindturbiner på 17.000 megawatt i fjor, der Kina sto for 76 prosent av etterspørselen, ifølge Wood Mackenzie.

Taiwan og Vietnam økte sine bestillinger i fjor, og dermed passerte havvind-ordrene i Asia-Stillehavsregionen for første gang Europa i mengde, ifølge Wood Mackenzie. Europa har lenge vært ledende på havvind, særlig land som Storbritannia og Tyskland. Norske Equinor har eierskap i havvindprosjekter i begge disse landene, samt i USA.

Det var danske Vestas som dominerte blant tilbyderne i fjor, med en andel på 18 gigawatt av ordrene som kom inn, ifølge Wood Mackenzie.

Les også

Oljegiganter vil bruke norsk kraft til å elektrifisere britiske oljefelt: – Uaktuelt

Les også

Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren

Les også

Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Vindkraft
 3. Wood Mackenzie
 4. Havvind
 5. Vestas
 6. Kina
 7. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Equinor, Hydro og RWE blir partnere: Satser på havvind sør i Nordsjøen

 2. Vestas skal lage tidenes største vindturbin

 3. Bare tre land bygget mer vindkraft på land enn Norge

 4. Leverer vindturbiner til norsk milliardprosjekt

 5. Nytt rekordår for havvind i 2019: Venter ny rekord i år – tross corona