Industrien håper på Erna-hjelp med liste over «gryteklare» prosjekter

Norsk Industri har levert en lang liste med prosjekter som staten kan bidra til å utløse. Det kan motvirke svake markeder etter coronakrisen og skape arbeidsplasser for fremtiden, mener bransjeorganisasjonen.

Norcem i Brevik har planer om å bygge ut et fullskalaanlegg for CO₂-fangst. Dette er ett av mange industriprosjekter på listen over gryteklare prosjekter som bransjeorganisasjonen Norsk Industri ønsker statens hjelp til å utløse.
Publisert:

Det har sjelden vært så mye fortvilelse i næringslivet som etter coronakrisen.

Norge har vært nedstengt i ukevis for å begrense spredningen av viruset, og det har ført til en kraftig smell for mange virksomheter og for hele økonomien.

Så kraftig er smellen at Norges Bank denne uken for første gang kuttet renten til null prosent. Det skal motvirke en dramatisk og langvarig nedgang i økonomien.

Etter krisen vil Norge ha behov for å stimulere aktiviteten i økonomien, mener bransjeorganisasjonen Norsk Industri. De peker på at det kan bli lavkonjunktur i en periode fremover.

De har derfor utarbeidet en omfattende liste av gryteklare industriprosjekter i bransjer som kraftkrevende industri, verft, havbruk og reiseliv. Denne listen har de sendt til statsminister Erna Solberg, i håp om statlig hjelp.

Se hele listen nederst i saken.

– Tjenesteytende industrier klappet sammen under coronakrisen, men folk kommer tilbake til frisøren, og de vil fortsatt drikke caffè latte i Norge. Men industrien vil ha dårlige markeder fremover, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til E24.

Han håper prosjektene på listen kan gjøre industrien til en motor for norsk økonomi i en periode hvor oljeinvesteringene er ventet å falle kraftig.

Det krever tilrettelegging og støtte fra staten, men vil også kunne bidra til å styrke Norges fremtidige konkurransekraft, ifølge Norsk Industri-toppen.

– Vi forsøker å skape verdier og nye arbeidsplasser, og samtidig gi et bidrag til å løse klimamålene, sier Sunde.

Les også

Ett av seks selskaper som mottar kontantstøtte kan gå konkurs

– Handler om folk

Listen fra Norsk Industri inkluderer alt fra milliardprosjekter til mindre investeringer som kanskje kan vokse til noe stort over tid. Organisasjonen trekker blant annet frem CO₂-fangst og fremskynding av statlige innkjøp som nye forskningsskip og mineryddere til Forsvaret, og en større hydrogensatsing inkludert hurtigbåter og cruiseskip.

Fagsjef Jeanette Moen i Norsk Industri sier at organisasjonen har utarbeidet listen for å vise hvordan Norge kan sikre nye arbeidsplasser og norsk konkurransekraft i en ny tid med strenge klimakrav.

Les også

Nesten en av tre bedrifter har fått avslag på coronahjelp

– Denne listen over prosjekter handler om folk, og om bygda eller byen der bedriftene og arbeidsplassene ligger. En slik liste gjør disse spørsmålene mer konkrete, sier Moen til E24.

– Det blir ikke bare en diskusjon om hvorvidt staten skal gi mer penger til Enova, men om hvordan det lokale verket eller den lokale bedriften kan skape nye arbeidsplasser i næringer som er tilpasset klimamålene, legger hun til.

Satser på grønt skifte

Sunde påpeker at prosjektene på den omfattende listen er veldig viktige for industriens vilje til å satse fremover.

Norsk Industri-direktør Knut Sunde.

– For prosessindustrien er det klimariktige prosjekter som peker frem mot en fremtid hvor utslipp prises annerledes enn i dag. For oljeleverandørene er det viktige prosjekter for å få flere ben å stå på når oljens rolle i norsk økonomi etter hvert blir mindre, sier han.

– Det blir mye sysselsetting hvis man får i gang disse prosjektene. Her kan man både løfte aktiviteten i norsk økonomi og samtidig peke fremover. Dette er også prosjekter hvor industrien selv ønsker å bruke vanvittig mye penger i årene som kommer, legger han til.

Les også

Aker-sjefen varsler at tusenvis av arbeidsplasser er i spill: – Dette er virkelig ikke tidspunktet for økt skatt

Moen trekker blant annet frem regjeringens ambisiøse plan for CO₂-håndtering, og sier at det legges planer andre steder rundt omkring i landet. Sintef har tidligere anslått at denne teknologien potensielt kan skape tusenvis av arbeidsplasser i Norge.

– Det å sette i gang prosjekter for fangst og lagring av CO₂ kan legge grunnlag for en utvikling som kan skape nye arbeidsplasser på sikt. En investeringsbeslutning for fullskala CO₂-fangst i Brevik og på Fortum kan for eksempel bidra til å utløse flere andre prosjekter som er på gang, sier Moen.

Les også

Usikkert om Sanner-grep hjelper: – For tidlig å si

Krever støtte og skattefjerning

– Er dette en plan for at regjeringen skal gi industrien alt den vil ha?

– Vi får jo ikke alt dette, men det vi ønsker er å vise frem offensive initiativer i industrien som kan bidra til å få i gang aktiviteten i norsk økonomi, sier Sunde.

– Det er kapitalkrevende, og det er mange dilemmaer med å bruke så mye penger, men her blir det i alle fall synlig hva som finnes av kommersielle initiativer, der industrien satser tungt med egne midler, legger han til.

For å utløse noen av prosjektene på listen er det snakk om politikkendringer som må til, som å droppe grunnrenteskatten på oppdrett eller endre grunnrenteskatten for kraftbransjen.

– Noen av prosjektene er kostbare å få i gang, men kan samtidig stake ut en ny retning for Norge og skape nye arbeidsplasser. Dette er ikke gratis, men det får bli en politisk avveiing, sier Sunde.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet