Det grønne skiftet

Danmark vurderer å bygge energiøy for 400 milliarder

Regjeringen i Danmark har satt i gang et arbeid med å finne mulige steder de kan bygge en eller flere «energiøyer» på minst 10 gigawatt havvind, nok til å forsyne 10 millioner husstander med ren energi.

BOB STRONG / Reuters
 • André Haugen
Publisert:

Danskene har satt av 65 millioner kroner i budsjettet for neste år til prosjektet, som hovedsakelig skal gå til utvikling av teknologi som kan gi bedre utnyttelse av fornybar energi.

Det skriver det danske klimadepartementet i en melding tirsdag.

Det samlede investeringsbehovet er antatt å ligge på mellom 200 og 300 milliarder danske kroner (opptil 409 milliarder norske), hvorav det meste er planlagt dekket av private aktører.

– Det er et kjempestort prosjekt. Vi skal bygge mer enn fem ganger så mye kapasitet som vi har i dag. Vi skal ha en fornuftig og ambisiøs plans for utbyggingen. Derfor går vi nå i gang med innledende undersøkelser, skriver klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Vil samarbeid med andre land

Med pengene fra regjeringen håper han de vil kunne bidra til utvikling av teknologi som på sikt kan gjøre det mulig å omdanne grønn kraft til drivstoff for fly, skip og industri.

Danskene skal nå gjøre tekniske undersøkelser av mulige plasseringer i Kattegat, Østersjøen og Nordsjøen. Samtidig skal det innledes samtaler med andre nordsjøland om mulig samarbeid.

Den hittil største havvindparken som er vedtatt bygget i Danmark er «Thor», som skal ligge utenfor Vestjylland. Parken vil ha en kapasitet på 800 megawatt.

En av verdens største havvind-aktører, danske Ørsted, har tidligere tatt til orde for å gjøre Bornholm til en slik energiøy, et slags knutepunkt hvor strømmen fra havvindparker kan føres til Sjælland og Polen – og på sikt Tyskland og Sverige – gjennom strømkabler.

Les meldingen fra danske myndigheter

Les også:

Les også

Danske Ørsted vil gjøre Bornholm til en «energiøy»

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Danmark
 3. Vindkraft
 4. Havvind
 5. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Danske Ørsted vil gjøre Bornholm til en «energiøy»

 2. Ørsted var kritisk – vurderer bud på energi-øy

 3. Danmark skal bygge energiøy i Nordsjøen

 4. DFDS vil drive danskebåten med hydrogen fra 2027

 5. Equinor og Ørsted skal lede havvind-koalisjon