Danmark vurderer å bygge energiøy for 400 milliarder

Regjeringen i Danmark har satt i gang et arbeid med å finne mulige steder de kan bygge en eller flere «energiøyer» på minst 10 gigawatt havvind, nok til å forsyne 10 millioner husstander med ren energi.

Publisert:

Danskene har satt av 65 millioner kroner i budsjettet for neste år til prosjektet, som hovedsakelig skal gå til utvikling av teknologi som kan gi bedre utnyttelse av fornybar energi.

Det skriver det danske klimadepartementet i en melding tirsdag.

Det samlede investeringsbehovet er antatt å ligge på mellom 200 og 300 milliarder danske kroner (opptil 409 milliarder norske), hvorav det meste er planlagt dekket av private aktører.

– Det er et kjempestort prosjekt. Vi skal bygge mer enn fem ganger så mye kapasitet som vi har i dag. Vi skal ha en fornuftig og ambisiøs plans for utbyggingen. Derfor går vi nå i gang med innledende undersøkelser, skriver klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Vil samarbeid med andre land

Med pengene fra regjeringen håper han de vil kunne bidra til utvikling av teknologi som på sikt kan gjøre det mulig å omdanne grønn kraft til drivstoff for fly, skip og industri.

Danskene skal nå gjøre tekniske undersøkelser av mulige plasseringer i Kattegat, Østersjøen og Nordsjøen. Samtidig skal det innledes samtaler med andre nordsjøland om mulig samarbeid.

Den hittil største havvindparken som er vedtatt bygget i Danmark er «Thor», som skal ligge utenfor Vestjylland. Parken vil ha en kapasitet på 800 megawatt.

En av verdens største havvind-aktører, danske Ørsted, har tidligere tatt til orde for å gjøre Bornholm til en slik energiøy, et slags knutepunkt hvor strømmen fra havvindparker kan føres til Sjælland og Polen – og på sikt Tyskland og Sverige – gjennom strømkabler.

Les meldingen fra danske myndigheter

Les også:

Les også

Danske Ørsted vil gjøre Bornholm til en «energiøy»

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet