Det grønne skiftet

Tysk enighet om plan for kullavvikling

Tysklands regjering har blitt enige med de kullproduserende delstatene om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen i landet.

De kullproduserende delstatene i Tyskland har blitt enige med regjeringen om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen. Her fra utvinning av brunkull fra en gruve i Schophoven Nordrhein-Westfalen. Kullkraftverket Weisweiler ses bakgrunnen.
 • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Statsminister Angela Merkel møtte ledere i delstatene Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg med mål om å komme nærmere en avvikling av brunkullutvinningen og kullkraftproduksjon.

Avviklingen av kullkraftverkene er en del av en ambisiøs plan for å endre landets energisektor, opplyser kilder til nyhetsbyrået DPA natt til torsdag.

Planen må fortsatt avtalefestes med operatørene av brunkullgruvene og kullkraftverkene. Detaljene i planen blir kjent så snart forhandlingene med de berørte selskapene er ferdig.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Merkel har lovet klimakontroll

Den føderale regjeringen brukte mer enn seks timer i samtaler med delstatslederne om hvordan delstatene som blir mest påvirket av omveltningene i tysk kraftindustri, skal støttes.

Den tyske regjeringen har som mål å fase ut kull innen 2038, en frist som klimaaktivister avviser med henvisning til at ekstremværet har slått inn for lengst og at havene stiger og isbreene smelter nå.

I sin nyttårstale til det tyske folk sa Merkel at hun bruker all sin kraft på å kjempe for å vinne kontroll over klimaendringene.

Håper på kompensasjon

Tyske energiselskap håper på sin side å bli kompensert med flere milliarder euro for å stenge ned kullkraftverkene.

Et forslag om å stenge ned kullkraftverket i Schophoven innen 2026 har tidligere blitt avvist, opplyser kilder som er med på samtalene med kullindustrien.

En regjeringsoppnevnt kommisjon anbefalte i fjor at nybygde kraftverk, som ikke er tatt i bruk, forblir ubrukte. Den samme kommisjonen foreslo at mer enn 40 milliarder euro, nær 400 milliarder norske kroner, burde brukes på restruktureringen av energisektoren.

Les på E24+

Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

Frykt for økte forskjeller

Regjeringen presses av de tidligere østtyske delstatene på grunn av frykten for at kullavviklingen kan øke de økonomiske forskjellene i landet.

– Vi vil bare lykkes i vår ambisiøse utfasingsplan dersom vi får med oss innbyggerne i de berørte områdene, har delstatsminister Armin Laschet i Nordrhein-Westfalen sagt.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i de tidligere kommuniststatene har stagnert på rundt 70 prosent av nivået delstatene vest i landet ligger på.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Kullkraftverk
 3. Angela Merkel
 4. Tyskland

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Enighet om kullavvikling i Tyskland innen 2038

 2. Fransk finanskjempe setter sluttdato for kull

 3. Vattenfall stenger nederlandsk kullkraft: – Ser ingen fremtid for kull

 4. Grønt industri-EM går nå

 5. Regjeringen sier nei til allianse mot kullkraft