Disse konfliktene får en ny oljeminister på bordet

Sylvi Listhaug hadde ikke rukket å formelt gå av før hun varslet kamp om både vindkraft, utenlandskabler og iskanten. Det er tre nøkkelsaker hennes etterfølger må løse.

VARSLER KAMP: Mandag valgte Frp å gå ut av regjering. Norges neste olje- og energiminister vil få mange konfliktsaker på bordet, og avtroppende statsråd Sylvi Listhaug (Frp) varsler kamp om flere omstridte saker.
Det grønne skiftet
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at Frp mandag valgte å gå ut av regjeringen, vil Høyre, Venstre og KrF sitte i en mindretallsregjering, med 61 av 169 mandater i Stortinget.

Da trenger regjeringen støtte fra andre partier for å få banket gjennom forslagene sine. Skulle derimot opposisjonen finne sammen, kan regjeringen bli overkjørt.

Det kan for eksempel skje hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet finner sammen med Fremskrittspartiet i noen saker – til sammen har de 95 mandater og flertall i Stortinget, mot regjeringen.

Les også

Regjeringskilder: Høyre kan få de tre fremste statsrådspostene

Avtroppende olje- og energiminister Sylvi Listhaug varslet i Politisk Kvarter på NRK tirsdag at hun blant annet vil kjempe mot vindkraft og strømkabelen NorthConnect, og mot å flytte iskanten i Barentshavet lenger sør.

Det kan likevel bli utfordrende for Listhaug å få gjennomslag, siden Frp bare har 27 av 169 mandater på Stortinget.

Uenighet om vindkraft

Sylvi Listhaug har tidligere kalt vindmøller noe «svineri», og ønsker ifølge NRK å «sette en stopper» for at kommuner blir overkjørt, og sikre dem vetorett mot vindturbiner.

Les også

– Ingen energiselskaper vil være upåvirket

Også Senterpartiet ønsker en slik vetorett for kommunene, men det vil i så fall kreve støtte fra flere partier. Arbeiderpartiet vil ikke umiddelbart gå inn for dette.

– Vi mener man må se hele kraftbildet i helhet og vi må komme bort fra om man er for eller mot vindkraft, sier energipolitisk talsperson Espen Barth Eide (Ap) til E24.

Han sier at Norge «trenger betydelig mer kraft» i årene og tiårene fremover, men at man må se det i en helhet – og ikke se på vindkraft alene.

– I 2016 stemte vi mot forslaget om en nasjonal ramme for vind fordi vi vil ha noe større – en samlet plan for kraft, slik vi har pleid å gjøre i Norge: Hvor trengs det mer kraft, hvor må nettet bygges ut, hvor mye mer kan vi få ut av vannkraften og hva annet trengs, sier Eide.

Les også

Nå vil oljeselskapene elektrifisere: – Viktig for bransjens legitimitet

– Politisk risiko er som vannkopper

Spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i vindbransjens organisasjon Norwea mener det trengs mer vindkraft i Norge, og sier at kommunene allerede blir hørt.

– Kommunene blir lyttet til og har i praksis veto i dag. Det er bare gitt én konsesjon mot kommunens vilje, og ved sist opptelling er det 12 tilfeller hvor kommunen har sagt ja til vindkraft, men det likevel ikke ble gitt konsesjon, sier Aasheim til E24.

– Dersom en slik vetorett gjør det mulig for kommuner å skifte mening etter at konsesjonen er gitt, så begynner det å bli politisk risiko. Det kan gå ut over fremtidige utbygginger, i en tid hvor det trengs mer kraft for å nå klimamålene, sier Aasheim.

Han frykter at økt politisk risiko også vil gå ut over andre bransjer enn vindkraft, og viser til saken om gassrørsystemet Gassled, hvor utenlandske eiere i gassrørsystemet var kritiske da Norge brått endret tariffene. Slike saker kan fort dempe lysten til investere i Norge, tror Aasheim.

– Politisk risiko er som vannkopper: Får én det, får alle det, sier han.

Vindkraftutbygging skaper splid flere steder i landet. Bildet viser vindmøller i Eigersund kommune.
Les også

Blir Norges kortest sittende olje- og energiminister

Usikker fremtid for NorthConnect

Frp-Listhaug vil også stanse den omstridte strømforbindelsen NorthConnect mellom Hardanger og Skottland, som kan føre til at strømprisene i gjennomsnitt går opp med 1–3 øre per kilowattime.

Espen Barth Eide (Ap) peker på at partiet hans for to år siden inngikk en avtale med regjeringen (den gang Høyre, Frp og Venstre) og MDG, som slo fast følgende om kabler:

 • De skal eies og drives av Statnett
 • De må være samfunnsøkonomisk lønnsomme
 • Det må høstes erfaring fra kablene under bygging til Storbritannia og Tyskland før det bygges flere

– Så vi er ikke mot hverken NorthConnect-navnet eller traseen til evig tid, men en kabel må innfri de tre kriteriene. Vi er for kabler og kraftutveksling når det er bra for Norge, men når vi får en så kraftig økning av kapasiteten med kablene som er under bygging, vil vi se an effekten først, sier Eide.

Les også

NVE: Kraftkabelen NorthConnect vil være lønnsom

Vil vurdere effektene

NorthConnect-prosjektet, som eies av svenske Vattenfall og norske kraftselskaper, oppfyller ikke Arbeiderpartiets kriterier, og vil derfor ikke få støtte.

– Forslaget for en kabel som ikke er eid av Statnett er vi mot, sier Eide.

– Hvor lang tid må det ta før dere får vurdert effekten av de kablene som bygges? 

– Det tar ikke så lang tid, for de skal være klare fra rundt 2021–2022 og da vil man kunne se effekten, sier Eide.

– Det kan være Sylvi (Listhaug, journ.anm.) vil øke konfliktnivået, men vi mener vi har en avtale som gjelder uansett hvordan regjeringen vil se ut fremover, fortsetter Eide.

Les også

Hydro frykter ny gigantkabel vil gi høyere strømpris

Uenighet om iskanten

Den 25. konsesjonsrunden på norsk sokkel ble utsatt da Venstre fikk gjennomslag for å revidere forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten først. Venstre ønsker å flytte definisjonen av den såkalte «iskanten» lenger sør.

Oljenæringen ønsker uansett ikke å bore i is, men med Venstres forslag vil de bli bannlyst fra større områder enn i dag.

Frp ønsker omkamp, etter at regjeringen i 2015 foreslo å flytte iskanten 60–70 km lenger nord – en kamp Høyre og Frp tapte. Den gang åpnet Ap for en ny vurdering av iskantne ved rulleringen av forvaltningsplanen for Barentshavet i 2020, ifølge NTB.

Partiene på Stortinget er uenige om hvor den såkalte iskanten går. Bildet er fra Svalbard.

Mens Sylvi Listhaug ikke vil flytte iskanten «en meter sørover», vil ikke Arbeiderpartiet låse seg den ene eller andre veien:

– Venstre og Frp har så å si bestemt seg i forkant for hva de mener om iskanten. Vi har bevisst ikke gått ut med en posisjon i forkant, sier Espen Barth Eide.

Arbeiderpartiet vil vente på de faglige rådene og regjeringens samlede forslag til en revidert forvaltningsplan for Barentshavet.

– Vi vil se ordentlig på forslaget og legge betydelig vekst på det faglige grunnlaget, inkludert å ta hensyn til miljøspørsmålene, sier Barth Eide.

Les også

Frp ypper til oljestrid med Høyre

Frykter Frp-gjennomslag

Naturvernforbundets leder Silje Lundberg håper at Fremskrittspartiet ikke vinner frem med sitt standpunkt.

– Dersom Listhaug og Frp får gjennomslag for dette, er det virkelig det ultimate beviset på at miljøfarlige råd og forskning ikke har en døyt å si for norsk petroleumspolitikk, skriver Lundberg i en melding til E24.

– Iskantsonen er ikke en politisk grense, men en naturfaglig grense for noen av de mest sårbare arktiske havområdene våre. At Frp ikke er nevneverdig opptatt av miljøfaglig kunnskap er ingen nyhet, men dersom noen andre partier på Stortinget eller i regjeringen legger seg på denne linjen, er det direkte oppsiktsvekkende, skriver Lundberg.

ØNSKER AVSLAG: Senterpartiets leder har bedt Sylvi Listhaug avslå konsesjonssøknaden fra utenlandskabelen Northconnect.
Les også

Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn

Les også

Ungdomspartier krever full oljestopp

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Vindkraft
 3. Sylvi Listhaug
 4. Espen Barth Eide
 5. Klima
 6. Strøm
 7. Strømpriser

Flere artikler

 1. Flertall støtter kraftkabler, ifølge undersøkelse: Men Northconnect-kabelen splitter folket

 2. Venstre vil koble havvind til Skottland-kabel

 3. Betalt innhold

  NorthConnect får ikke konsesjon nå

 4. Venstre: Kommuner vil tape milliarder på kabel-nei

 5. Betalt innhold

  Stortinget sier nei til privateide kraftkabler