Sveeas og Sundt på eiersiden: Slik skal Magnora satse grønt

– Vi tror vi er en unik aksje på Oslo Børs, sier konsernsjef Erik Sneve om Magnoras vindkraftplaner. Selskapet har blant annet Christen Sveeas’ Kistefos og Sundt-familien på aksjonærlisten.

Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:

Børsnoterte Magnora, hvor den erfarne oljemannen Torstein Sanness er styreleder, har etter en tids grubling funnet ut hva selskapet vil satse på: fornybar energi.

– Vi investerer nå i selskapet Vindr som en start, og har mulighet til å eie opptil halvparten av selskapet sammen med de tre gründerne, sier styreleder Torstein Sanness i Magnora til E24.

Tidligere denne måenden meldte også selskapet at det går inn i et selskap som utvikler et havvindprosjekt i Nord-Europa på 500 megawatt.

Inntektene i Magnora kommer fortsatt fra olje, og det gjenstår en del jobb før selskapet har opparbeidet seg en større portefølje av konkrete vindprosjekter.

Men hvis den tidligere oljeleverandøren følger opp disse planene, så kan Oslo Børs ha fått seg enda en «grønn» aksje.

Les også

Forvaltere ser grønn bølge i aksjemarkedet: – Nesten litt frenetisk

NY RETNING: Oljeveteran og styreleder Torstein Sanness i børsnoterte Magnora ser muligheter i fornybar energi.

Det finnes allerede aksjer på Oslo Børs som regnes som «grønne», som hydrogenselskapet Nel, solcelleselskapet Scatec Solar og panteselskapet Tomra.

Men selv om Equinor har noe virksomhet i vindkraft, og Bonheur er aktive innen vindkraft, har det ikke vært store muligheter til å investere i vindkraft på Oslo Børs.

– Den plassen prøver vi å ta, sier Sanness.

– Det er ikke mange børsnoterte selskap innen vind og fornybar energi – tror du Magnora kan tjene på det?

– Jeg tror timingen for å gjøre noe sånt er riktig, akkurat ut fra det du sier, sier Sanness.

Sanness har lang erfaring fra oljeselskaper som Saga og senere Lundin Petroleum, hvor han fortsatt sitter i styret. I Magnora-styret har han med seg Panoro-sjef John Hamilton og Hilde Ådland fra Vår Energi.

Les også

Fra olje til fornybar: Magnora satser på vindkraft

– Tror vi er en unik aksje

– Vi ønsker å være en vindaksje for alle, sier konsernsjef Erik Sneve i Magnora til E24.

– Vi tror vi er en unik aksje på Oslo Børs. Vi har ikke planer om å ta opp gjeld, og vil betale tilbake kapital til aksjonærene, sier han.

Konsernsjefen sier at Magnora legger opp til å beholde utbyttestrategien, og at de vil selge seg ut av prosjektene det utvikler før utbyggingene, for at det ikke skal bli for kapitalkrevende for selskapet.

– Vi vil følge knallhardt den modellen som Torstein Sanness bygget opp i Lundin, og eie for eksempel en tredel til halvparten av knallgode eiendeler, og så selge ut resten før utbyggingene, sier Sneve.

Han sier at Magnora ønsker å utvikle vindprosjekter i Sverige og Europa, og gå frem selektivt i Norge.

– Vi kan gå opportunistisk etter små og mellomstore vindparker på land, kanskje på opptil 150 megawatt, men også til havs, sier Sneve.

– Som å starte oljeselskap

Magnora har sikret seg en fjerdedel av Vindr for 10 millioner kroner, med opsjon på å bruke 10 millioner til og eie halvparten. Nå ønsker Magnora å utvikle små og mellomstore vindprosjekter sammen med lokale interessenter, for eksempel i landbruket.

– Dette er som å starte opp et oljeselskap. Men i stedet for å kjøpe opp blokker og begynne å lete, så får man konsesjon, gjør man avtaler med lokale aktører og modner frem prosjekter, og gjør vindmålinger og tekniske beregninger av hvilke turbiner som vil passe, sier Sanness.

– Vi vil nå bringe frem minst tre-fire-fem prosjekter, og satse på noen av de beste av dem, legger han til.

Les også

Norge var nettoimportør av strøm i fjor: Vindkraften setter nye rekorder

Flere selskaper har lang erfaring med å utvikle vindkraft i Norge, men disse er ikke notert på Børsen. Blant disse er Zephyr, som eies av Østfold Energi, Vardar og Glitre Energi, og Norsk Vind Energi hvor Lars Helge Helvig er største eier.

Inntil videre står tildelingen av nye konsesjoner på vent i Norge, men regjeringen jobber for en avklaring innen sommeren.

Les også

Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

STØRSTE EIER: Christen Sveaas’ Kistefos er største eier i Magnora.

Sveeas er største eier

Magnora har en aksjonærliste med mange velkjente navn: Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos er største eier med rundt 21 prosent (se faktaboks).

– Hva sier Sveaas om planene?

– Vi har vært i konstant dialog med eierne, som har stilt seg veldig positive og er veldig interessert i dette, sier Sanness.

På Magnoras aksjonærliste er også Sundt-familien, Simen Thorsen som er kjent fra Solon Eiendom, Nille-arvingene i familien Aarskog Pettersen, Andenæs-familien og Edvin Austbø. Også MP Pensjon, som forvalter pensjonene i Tine, Fjordland og Diplom-Is, er på listen.

Les også

Kjøper ren strøm direkte fra utbyggerne: Kraftig vekst i sol- og vindkontrakter

Selv om selskapet nå går i en ny retning som potensielt kan kreve noen investeringer, står Magnora-styrelederen fast ved at han vil betale utbytter til aksjonærene som tidligere.

– Det er ikke slik at dette skyver det til siden. Dette greier vi fint i 2021, 2022 og 2023. Det er ikke noen lån i butikken, og det er en viss kontantstrøm, sier han.

Les på E24+

Fem «ukjente» norske grønne selskaper du bør vite om

Starter beskjedent

Gründerne i Vindr har tidligere utviklet mindre prosjekter på Bjugn og i Lillesand på noen megawatt. Det er langt unna kapasiteten på større norske vindprosjekter hvor utenlandsk kapital er inne.

For eksempel er Blackrocks prosjekt på Guleslettene på 200 megawatt. Inntil videre er Magnoras planer relativt beskjedne, men Sanness utelukker ikke at selskapet kan bli en større aktør etter hvert.

– Vi har definert at her kan det være en nyttig nisje, mellom Equinor som er på toppen i størrelse, og utlendingene. Der kan være plass for en aktør i sjiktet mellom disse, sier han.

– Hvor store kan dere bli? Kan dere bli et nytt Nel, med 15 milliarder i børsverdi?

– Jeg tror ikke jeg skal kommentere det. Det er klart vi har vekstambisjoner, men la oss komme i gang og vise at vi har skaffet den rette kompetansen, så får vi se hvordan det går, sier styrelederen.

Så langt er markedsverdien i Magnora rundt en halv milliard kroner, ifølge Infront.

Les også

Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet