Erna om landstrøm-motstand: – Dette er å legge ned industriarbeidsplasser

Statsminister Erna Solberg vil sende mer strøm fra land til norsk sokkel, selv om miljøbevegelsen og flere partier advarer om dyr strøm og økt behov for vindkraft.

Statsminister Erna Solberg presenterte stortingsmeldingen om langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser fredag.
Publisert:

Det mangler ikke på reaksjoner på regjeringens energimelding, hvor olje- og gassbransjen loves stabile rammevilkår og skal få fortsette å lete og ta i bruk strøm fra land for å kutte egne utslipp.

Miljøorganisasjoner og partier som SV, MDG og Rødt mener at det ikke er noe poeng i å drive plattformene med fornybar strøm. Det er bare «grønnvasking» som gjør at de kan holde feltene i drift enda lenger, mener de.

Også Frp er skeptisk til elektrifisering, som de frykter vil øke strømprisene.

– Det trengs radikale endringer i denne meldingen, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til E24.

Han mener at regjeringen burde ha pålagt oljebransjen å bygge ut like mye havvind som de skal bruke av strøm.

– Vi kan nå bruke en solnedgangsindustri i oljen til å bygge opp fremtidige arbeidsplasser med en kraftig satsing på havvind kombinert med elektrifisering, sier han.

Les også

La frem energimeldingen: – Vi trenger mer energi

Haltbrekken frykter at økt kraftforbruk kan gi dyrere strøm for norske kraftkunder.

– Hvis du begynner å bruke masse landstrøm til elektrifisering er det en fare for økte strømpriser på land. Derfor mener vi at man burde brukt havvind til elektrifiseringen av plattformer, sier han.

Johan Sverdrup-feltet er et av mange felt som får strøm fra land, og dermed har lave utslipp i produksjonen. Tross skepsis fra mange partier vil Erna Solberg sende mer strøm til sokkelen, som et bidrag til å oppfylle Stortingets vedtak om å halvere oljebransjens utslipp innen 2030.

– Håpløs politikk

Også Greenpeace-leder Frode Pleym ønsker å koble elektrifisering av oljebransjen med havvind.

– Elektrifisering offshore kunne vært en grei løsning om det hadde blitt satt krav om utbygging av havvind, men å bruke den begrensede ressursen som fornybar, landbasert kraft er til å grønnvaske oljeindustrien, er en håpløs politikk for å holde kunstig liv i oljenæringen, sier Pleym.

Det meste av utslippene fra olje og gass er knyttet til bruk av oljeprodukter. Et selskap som Equinor slapp for eksempel i fjor ut 13,5 millioner tonn klimagasser fra eget forbruk av energi, mens kundenes bruk av oljen og gassen selskapet produserte sto for utslipp av 250 millioner tonn klimagasser, ifølge Equinors bærekraftsrapport.

Selv om noen frykter kraftmangel, er det fortsatt et betydelig kraftoverskudd i Norge. Regjeringen opplyser at det norske kraftoverskuddet er i dag beregnet til å være 19 terawattimer (TWh) i år med normale værforhold. Analyser fra NVE viser at det trolig vil være kraftoverskudd i lang tid, selv om kraftforbruket øker en god del.

Les også

Frp vil si nei til mer elektrifisering av oljefelt: – Dette vil koste skjorta

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Stort velferds- og jobbtap

Stortinget har imidlertid vedtatt å kutte utslippene i oljebransjen med 50 prosent innen 2030, fra 2005-nivået. Hvis selskapene ikke skal elektrifisere med strøm fra land, er ett av alternativene å stenge ned felt. Det kan føre til at Norge går glipp av store penger.

– Det er noen som mener vi bare skal stoppe olje- og gassutbyggingen i Norge, og som er redd for at elektrifiseringen betyr forlengelse, sier statsminister Erna Solberg til E24.

– Det vil være etterspørsel etter olje og gass i fremtidens verden også, men mindre. Da er det bra at man leverer den med nullutslipp, sier hun.

Solberg mener at produksjonen uansett vil dekkes av andre oljeprodusenter hvis Norge skulle fase ut sin produksjon raskere. Hun gå videre med elektrifiseringen, og er kritisk til dem som mener det er unødvendig.

– Jeg mener dette er å nedlegge industriarbeidsplasser raskt i Norge, sier hun.

– Dette er et stort velferds- og jobbtap for Norge, legger hun til.

Les også

Regjeringen avviser å ta et «dansk olje-nei»: – Det koster dem ingenting

Norsk olje og gass er fornøyd

I energimeldingen varsler regjeringen at den vil lage en plan som måler oljebransjens arbeid med utslippskutt. Regjeringen vil oppgi status i de årlige budsjettproposisjonene. I tillegg vil den gi en bredere gjennomgang hvert tredje år, og eventuelt sett i verk tiltak.

– Vi jobber systematisk for å innfri Stortingets anmodningsvedtak om å redusere utslippene med 50 prosent innen 2030. Det er helt avgjørende at energimeldingen slår fast at vi skal elektrifisere norsk sokkel med kraft fra land, sier administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass til E24.

Hun mener at energimeldingen gir forutsigbarhet for oljebransjens klimamål. Blant kritikerne av elektrifisering er regjeringens samarbeidsparti Frp, som mener elektrifiseringen er altfor dyr og at den kan presse opp strømprisene for industri på land.

– Elektrifisering av sokkelen er en av de dyreste grønnvaskingsøvelsene vi har sett. Prisen vil betales av milliarder av klimautsatte mennesker, naturen og norske arbeidsplasser som låses til en solnedgangsindustri, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet i en kommentar.

Les også

Høyre-topp advarer mot «blind tro» på elektrifisering

Mener det finnes alternativer

Også Bellona er skeptisk til at kraft fra land er hovedgrepet for å kutte utslipp i oljebransjen.

– Olje- og energiministeren omtaler kraft fra land som eneste mulighet for utslippskutt, uten å vurdere karbonfangst eller nedstengning av felter i haleproduksjon, sier fagsjef Christian Eriksen.

Han hevder at bare fem felter i haleproduksjon i dag står for nærmere 15 prosent av oljenæringens klimautslipp. Dette er feltene Statfjord, Sleipner Øst. Ula, Kristin og Brage.

– Det gjøres heller ingen endringer i oljepolitikken, selv etter en IEA-rapport som kaster om på alt. En tidlig konklusjon er at oljenæringen får det som de vil i denne meldingen, sier Eriksen.

Han viser til Det internasjonale energibyråets (IEA) veikart til nullutslipp i 2050, som ble lagt frem i mai. Dettet er i tråd med Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til ned mot 1,5 grader.

Bellona mener IEA-rapporten krever en omveltning av norsk oljepolitikk.

– Statsministeren sa på pressekonferansen at de ikke vil si nei til ny oljeleting, og at hvis de skulle gjort det, «måtte det vært del av en mye større plan». Bellona utfordrer regjeringen til å starte arbeidet med nettopp en slik plan, sier Eriksen.

Les også

Kan bli behov for 16 mrd. i kraftlinjer: Klimagrep kan øke strømprisen

Les også

Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet