Millionkontrakt skulle signeres «rett over nyttår». Nå avlyses konkurransen

Før nyttår var «alt klart» for å gi en kontrakt på 217 millioner kroner til portugisiske Efacec, tidligere kontrollert av angolansk presidentdatter i korrupsjonsskandale. Nå er anbudskonkurransen fra Nedre Romerike Avløpsselskap avlyst.

Disket: Efacec, et portugisisk selskap tidligere kontrollert av hvitvaskings- og bedragerisiktede Isabel dos Santos, er diskvalifisert fra et anbud om å bygge biogassanlegg på Romerike på grunn av «økonomisk soliditet».
Publisert:

Da 2020 gikk mot slutten lå alt til rette for at Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA), eid av kommunene Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog og Nittedal, skulle undertegne en kontrakt på 217 millioner for bygging av et nytt biogassanlegg.

I desember 2020 ble det portugisiske selskapet Efacec innstilt som vinner av anbudet. I pressemeldingen NRA sendte ut sto det «Nå begynner byggingen av biogassanlegget for 350.000 innbyggere», og «Alt klart for inngå første kontrakt for biogassanlegg i Lillestrøm».

Skisse av Nedre Romerikes planlagte biogassanlegg.

Dagen etter skrev E24 at Efacec under store deler av anbudskonkurransen var eid og kontrollert av den bedrageri- og hvitvaskingssiktede forretningskvinnen Isabel dos Santos, datter av Angolas tidligere autoritære leder Jose Eduardo dos Santos. Dos Santos nekter for å ha gjort noe galt, og mener hun er utsatt for politisk forfølgelse.

I fjor rapporterte Efacec at de var i økonomisk krise på grunn av korrupsjonsanklagene mot dos Santos og Covid-19. Dos Santos satt med majoriteten av aksjene frem til juli 2020, da Portugal midlertidig nasjonaliserte aksjene for å redde selskapet.

Korrupsjonsanklagene mot dos Santos ga ifølge NRA ikke juridisk grunnlag til å avvise Efacec fra konkurransen. Thomes Trømborg, daglig leder i NRA, sa at kontrakten med Efacec «skal undertegnes rett over nyttår».

Nå er anbudskonkurransen avlyst.

Les også

Presidentdatter i korrupsjonsskandale fikk grønt lys i biogass-anbud på Romerike

Disket på grunn av «økonomisk soliditet»

Årsaken er ifølge Trømborg at Efacec er diskvalifisert, fordi de ikke lenger oppfyller kravene til «økonomisk soliditet».

– I etterkant av større tildelinger gjennomføres alltid en kvalitetssikring i form av etterkontroll, hvor oppdatert informasjon om tilbyder etterspørres og vurderes, sier Trømborg i NRA til E24.

Etter kvalitetssikringen oppfylte ikke lenger Efacec kravene, ifølge NRA.

Thomes Trømborg, daglig leder i NRA, til venstre. Bildet er tatt i forbindelse med en reportasje i E24 høsten 2020 om vedlikeholdsetterslep i norske vann- og avløpssystemer.

Da Efacec ble diskvalifisert var det bare ett tilbud igjen i konkurransen – fra det norske selskapet Cambi. Ifølge NRA er prisen på Cambis tilbud for høy. NRA valgte derfor å avlyse hele anbudskonkurransen. Selskapene ble informert om dette 2. februar.

Thomes Trømborg i NRA sier det vil bli avholdt en ny anbudskonkurranse, men at det ikke er avklart når det skal skje, eller i hvilken form.

Vi i E24 er avhengige av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post anders.fjellberg@schibsted.com og eirik.elvevold@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4799367068 og +4748098064.

Efacec vurderer rettslige skritt

Sandra Pombo, talsperson for Efacec, bekrefter at de er informert om avlysningen. Pombo sier selskapet er «veldig overrasket over avgjørelsen ettersom alt var på plass, og NRA annonserte offentlig at Efacec var entreprenøren som ble valgt til å utføre dette prosjektet».

– Årsaken til avlysningen er ikke klar for Efacec. Jeg foreslår at du adresserer spørsmålet til NRA, sa Pombo.

Ifølge Pombo analyserer Efacec nå «alle tilgjengelige rettslige skritt». Hun sier Efacec har «mer enn nok ressurser» til å levere på tilbudet som ble gitt til NRA.

– Efacec var veldig overrasket over NRAs beslutning om å avlyse anbudet og er ikke enig i avgjørelsen. Efacecs tilbud oppfylte alle kriteriene – menneskelige, finansielle og ekspertise – for å utføre tilbudet som ble gitt til NRA, sier hun.

Ifølge Pombo utvikler Efacec «prosjekter i mye større skala for flere kunder over hele verden».

Les også

Privat selskap avviste presidentdatter: – En viktig årsak var daværende eierforhold

Cambi-direktør: – Litt forundret

Da Efacec ble diskvalifisert, var tilbudet fra det norske, nylig børsnoterte selskapet, Cambi, det eneste gjenværende i konkurransen. Tilbudet ble ifølge NRA avvist fordi det var for dyrt. Cambis tilbud var på 357 millioner kroner. Det er 140 millioner kroner – 65 prosent – dyrere enn Efacecs tilbud på 217 millioner kroner.

I et brev til NRA, sendt 11. desember 2020, skriver Cambi at ville trukket seg fra konkurransen dersom de var klar over at NRA forventet et prisnivå tilsvarende Efacecs tilbud. NRA har oppgitt at den totale kostnadsrammen for prosjektet er 800 millioner kroner.

Eirik Fadnes, administrerende direktør i Cambi, sier han er «litt forundret» over at NRA valgte å avlyse konkurransen, med begrunnelse i at prisen fra Cambi var for høy.

Fadnes mener deres tilbud var konkurransedyktig.

– Vi hadde aldri vunnet prosjekter i Kina, Ukraina, Spania, Hellas, Chile og en rekke andre land hvis vi ikke hadde vært konkurransedyktige på pris, og hatt den beste miljømessige, økonomiske og tekniske løsningen, sier Fadnes.

– Hva synes du om hvordan anbudsprosessen er gjennomført?

– Det har vært en omfattende prosess for begge parter, der vi er overrasket over utfallet.

Cambi klaget inn avgjørelsen om å gi anbudet til Efacec til Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA), på bakgrunn av korrupsjonsanklagene mot Isabel dos Santos. Klagen er trukket etter avlysningen, og ble ikke behandlet.

Johan Magne Kalstad, styreleder i NRA, ble informert om avlysningen av anbudskonkurransen mandag denne uken, etter at E24 kontaktet både ham og NRA-sjef Thomes Trømborg om saken. Kalstad hadde ingen kommentarer til saken.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet