Ber om kutt i elavgiften: – Vil gi større oppslutning om klimaskiftet

Energi Norge oppfordrer politikerne til å trappe ned elavgiften i takt med en økende CO₂-avgift: – Vi må nok se på om vi skal gjøre enda mer på elavgiften enn det vi har foreslått, sier Senterpartiet.

Energi Norge oppfordrer politikerne til å redusere elavgiften, noe de mener vil bidra til en mer rettferdig klimaomstilling.
 • Anders Lang-Ree
Publisert: Publisert:

– Ved å trappe ned elavgiften når CO₂-avgiften trappes opp, unngår vi at vanlige familier får økte energikostnader i en overgangsfase hvor ikke alle har råd til elbil, er budskapet fra Energi Norge.

– Det vil være et godt bidrag til en rettferdig klimaomstilling i Norge, sier administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien.

Elavgiften, som betales for bruk av miljøvennlig energi, bremser dessuten farten på det grønne skiftet, hevder han.

– Det mest effektive politikerne kan gjøre er å senke avgiftene. Det vil gi større oppslutning om klimaskiftet, sier Kroepelien.

Administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien, oppfordrer politikerne til å redusere elavgiften.

Kroepelien mener alt ligger til rette for å redusere elavgiften nå, da inntektene fra en økende CO₂-skatt vil kompensere for redusert elavgift, slik at statskassen kommer ut i null.

– Fra 2008 til 2019 økte elavgiften med 50 prosent. Vi mener man nå bør tilbake til nivået fra 2008.

– Vi forventer at Arbeiderpartiet og Senterpartiet følger opp dette, sier Kroepelien.

– Ingen planer om å redusere elavgiften

– Arbeiderpartiet har ingen konkrete planer om å redusere elavgiften, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av finanskomiteen, Eigil Knutsen.

Knutsen vil samtidig ikke utelukke at Arbeiderpartiet reduserer elavgiften, men sier «dette er et spørsmål som skal avgjøres i de årlige budsjettene».

Heller ikke Høyre vil gå inn for å redusere elavgiften, selv om partiet går inn for andre skatte- og avgiftslettelser.

– Å kutte elavgiften vil ikke være særlig treffsikkert. Elavgiften er mye lavere enn i nabolandene våre, og deler av landet er allerede fritatt. Derfor tror jeg vi heller bør ta i bruk andre og sterkere virkemidler for å gjøre det lønnsomt for folk flest å velge klimavennlige løsninger, sier stortingsrepresentant for Høyre i energi- og miljøkomiteen, Lene Westgaard-Halle.

Høyres stortingsrepresentant, Lene Westgaard-Halle, mener elavgiften som regel ikke avgjør om folk kjøper seg elbil.

Westgaard-Halle mener at det for folk flest ikke er elavgiften som påvirker hvorvidt de kjøper seg elbil eller ikke. I likhet med Knutsen, holder Westgaard-Halle uansett døren på gløtt.

– Vi er åpne for å diskutere alle forslag for å gjøre det mer lønnsomt for vanlige folk å bidra til å kutte utslippene, sier Westgaard-Halle.

Vil redusere elavgiften

– Vi mener absolutt at man må bruke elavgiften som et grep for å redusere prisen som vanlige husholdninger betaler, sier Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet, som er medlem av finanskomiteen.

Senterpartiet er det eneste partiet som har signalisert tydelig at de ønsker kutt i elavgiften, men kun med marginale ett øre i kilowattimen.

– Dere vil kutte elavgiften med ett øre kilowattimen. Det er ikke så mye hvis totalprisen er på 1,50 kroner?

– Vi ønsker å kutte elavgiften med ett øre kilowattimen i første omgang, men vi må nok se på om vi skal gjøre enda mer på elavgiften enn det vi har foreslått, sier Gjelsvik.

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet mener det er nødvendig å ta grep for å redusere prisen husholdningene betaler.

Varslet økning i CO₂-avgift

Regjeringen har varslet en gradvis økning i CO₂-avgiften fra 590 kroner per tonn i dag til 2000 kroner i 2030.

Energi Norge har beregnet at den økte CO2-avgiften vil koste 2400 kroner ekstra i året for en fossilbil med normal kjørelengde. Samtidig betaler en gjennomsnittlig husholdning 2600 kroner årlig i elavgift.

Strømprisene har vært rekordhøye i år, noe en økende elavgift har bidratt til. Så langt i 2021 har elavgiften utgjort 13 prosent av strømregningen, og i et normalår ville elavgiften utgjort en enda større andel av regningen, ifølge Energi Norge.

Norske strømkunder betaler til sammen over 11 milliarder kroner årlig i elavgift til staten, ifølge Kroepelien, som nå mener politikerne må ta grep.

Les også

Strømprisen i juni var fjorten ganger høyere i år enn i fjor

Les også

Dyreste strøm på mange år i Sør-Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Elbil
 2. Klimapolitikk
 3. Energi
 4. Energi Norge
 5. CO2
 6. Miljøvennlig energi

Flere artikler

 1. Frp vil bruke milliarder på å fjerne elavgiften: – Kraftprisene er unormalt høye

 2. Ny oppgang i strømprisen tirsdag

 3. SV avviser NHO-sjefens skattekrav: – Næringslivet må bidra

 4. Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge

 5. Staten spiser opp Statnetts strømkutt