Miljøaktivister på taket til Equinor på Fornebu

Flere personer fra aktivistbevegelsen Extinction Rebellion tok seg grytidlig torsdag morgen opp på taket til Equinor sitt bygg på Fornebu i Bærum. Der hengte de opp et banner som fordømmer selskapets oljeutvinning i Argentina.

Aksjonistene hengte opp et banner for å markere sin fordømmelse av oljeutvinningen i Argentina.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
 • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Jeg blir båret ut i politibilen politiet nå. Vi er ca 30 personer med på aksjonen, og den har vært veldig vellykket, sier aksjonisten Vebjørn Bjelland Berg på telefon til Aftenbladet/E24 klokka 06 torsdag morgen.

Han forteller at aksjonistene brukte en arbeidslift til å komme seg opp på taket av Equinors kontorbygning, der de hengte opp et stort banner med påskriften «Fracking Kills - Out of Vaca Muerta Now!».

Det henspeiler på skiferolje-feltet til Equinor og Shell nord i Argentina, i et område med urfolk.

Aksjonistene tok seg opp på taket til Equinor ved hjelp av en lift. Politiet kom raskt til stedet.

Bjelland Berg mener det som Equinor foretar seg i Argentina rammer urbefolkningen hardt og han hevder at de blir syke:

- Det er fullstendig uakseptabelt og må stanse øyeblikkelig.

Ble fjernet

Politiet kom raskt til stede og fjernet de to aksjonistene fra taket. Sammen med Jonas fra Göteborg ble Bjelland Berg fraktet til politistasjonen for avhør.

Extinction Rebellion er den samme aktivistgruppen som nylig tok seg inn i kontorene til Olje- og energidepartementet.

Andre aksjonister stengte parkeringsplassen til de Equinor-ansatte, og de forsøkte også å stenge alle inngangene til selskapets lokaler på Fornebu.

Les også

Pågrep aksjonister som ikke ville fjerne seg fra Olje- og energidepartementet

Aktivistene foran Equinor på Fornebu.

Aksjonsuke

Gruppen Extinction Rebellion har varslet flere aksjoner i Norge denne uken. Under vignetten «Penga eller livet?» sier de på sin nettside at menneskeheten nå står overfor en trussel uten sidestykke i historien, og at dette krever en opprør.

Vebjørn Bjelland Berg fra Stavanger er Utøya-overlevende og har en far som arbeider i Equinor.

Stavangermannen Vebjørn Bjelland Berg er en av ungdommene som overlevde massakren på Utøya i 2011. Han bor for tiden i Amsterdam. Han forteller at han har vært med på flere aksjoner etter at han ble medlem av aktivistgruppen i 2019.

Far i Equinor

Han vokste opp i trygge Stavanger, som en skikkelig oljeunge. Faren hans jobber i Equinor. Han er en del av en sentral Arbeiderparti-familie i byen, med tanten Cecilie Bjelland i spissen.

Vebjørn Bjelland Berg ble tidlig med i AUF, sammen med fetterne Anders og Jakob. Og han reiste også sammen med de to til Utøya i 2011, 15 år gammel. Bjelland Berg klarte å komme seg unna Anders Behring Breivik med stadig å bevege seg i strandkanten på øya, mens han hørte etter skudd og beveget seg bort fra drapsmannen.

Etter Utøya ble Vebjørn Bjelland Berg leder at Stavanger AUF i ett år. Deretter gikk han ut av politikken. Etter videregående skole reiste han til Ungarn for å studere medisin i Budapest, men hoppet av etter to år. Han forteller at han gikk gjennom en stor endring.

LES MER OM VEBJØRN BJELLAND BERGS HISTORIE FRA UTØYA OG TIDEN ETTER HER:

Etter Utøya: Oljeungen Vebjørn ble aktivist for å kjempe mot høyreekstremisme og redde kloden

Aktivist på fulltid

Nå, 25 år gammel, bor han egentlig i Amsterdam og fullførte en bachelorgrad i miljøvitenskap og politikk i vår. I høst har han satt studiene på pause for å legge til rette for aktivistmiljøet i byen.

For Vebjørn Bjelland Berg hadde en oppvåkning og ble aktivist. Først kom Greta Thunberg og klimastreiken. Han spurte seg selv om situasjonen faktisk var så ille som den svenske jenta sa. Så Bjelland Berg sjekket og fant ut at svaret var ja.

Han har tidligere sagt til Aftenbladet at han er en skikkelig oljeunge, men nå innså han at mer olje ikke er svaret. Han fortalte at menneskene står foran en katastrofe – og at klimaendringene vil påvirke ham og hans liv.

Vebjørn Bjelland Berg mener han våknet da han ikke bare skjønte, men kjente at krisen er reell. Han ble livredd, han kjente på frykt, sinne og sorg – og et behov for å handle.

Det var ca 30 personer som aksjonerte mot Equinor torsdag morgen. En av dem er Cinta Hondsmerk fra Stavanger.

Forlot Ap

Nå var ikke AUF svaret for ham lenger, ikke Arbeiderpartiet heller, fordi ingen av dem tar klimakrisen på tilstrekkelig alvor.

«Tiden for høflighetsfraser er forbi. Noen endringer skjer ikke gjennom dannet samtale. Noen ganger må menneskene gjøre opprør», skrev Aftenbladet i en artikkel i forbindelse med ti år siden 22. juli. Vebjørn Bjelland Berg ble med i aktivistbevegelsen Extinction Rebellion – som i utstrakt grad bruker sivil ulydighet for å nå fram med budskapet sitt og få til endring. Vebjørn Bjelland Berg mener at sivil ulydighet har vært en viktig del av samfunnsutviklingen og for å oppnå endringer i samfunnet - for eksempel i kampen for kvinners rettigheter og mot rasisme.

Ikkevoldelige, ulovlige handlinger kan være nødvendige, mener han, og så får han ta den straffen som kommer.

– Jeg regner med at vi får en bot for aksjonen mot Equinor, men det er det virkelig verdt, sier Berg.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Urfolk
 2. Fornebu
 3. Equinor

Flere artikler

 1. Extinction Rebellion: 129 aktivister arrestert – 2,1 millioner i bøter

 2. Pågrep aksjonister som ikke ville fjerne seg fra Olje- og energidepartementet

 3. Investor donerer en halv million for å dekke aktivistbøter

 4. Skal lede viktig klimatoppmøte: Her sprenger han et kullkraftverk

 5. Betalt innhold

  De slipper ut millioner av tonn klimagasser. Slik skal de bli grønne.