Det grønne skiftet

Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog

Investor Fredrik Cappelen og forvalter Martin Mølsæter er blant dem som satser millioner på Norske Skogs nye visjoner. – Dette vil flere oppdage ettersom tiden går.

FRA UTBYTTE TIL VEKST: Da Norske Skog gikk på børs lokket ledelsen med store utbytter. Nå står grønne vekstprosjekter i fokus.

Vidar Ruud / NTB
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Coronakrisen har presset frem et raskt skifte fra store utbytter til grønn vekst i papirprodusenten Norske Skog.

Da selskapets tradisjonelle marked for avispapir kollapset, skiftet fokuset til å erobre nye markeder for emballasje, fiber og energi.

Etter å ha delt ut over 500 millioner kroner i utbytte i fjor, valgte selskapet nylig å hente inn 800 millioner kroner gjennom en rettet emisjon for å finansiere flere grønne vekstprosjekter.

Mens hovedeier Oceanwood har redusert sin aksjepost, har andre aksjonærer lastet opp med nye aksjer i emisjonen.

Cappelen: – Stort potensial

Blant dem som deltok finner vi investor og tidligere meglertopp Fredrik Cappelen, som står bak selskapene M25 Industrier og Stella.

– Det de bruker penger på er spennende og har stort potensial. Dette vil flere oppdage etterhvert som tiden går, sier Cappelen til E24.

Etter emisjonen har aksjepostene til både M25 Industrier og Stella økt med drøyt 300.000 aksjer, ifølge tall fra Infront.

– Jeg har vært med siden børsnoteringen og ser på dette som en langsiktig investering. Norske Skog er et langt mer spennende selskap i dag, og satsingsområdene fremover har stort potensial, sier Cappelen.

Les også

Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

Mølsæter: – En vanvittig endring i prising

En annen som har tro på visjonene er First-forvalter Martin Mølsæter. I et intervju med E24 før jul omtalte han Norske Skogs grønne prosjekter som «fullstendig undervurdert av markedet».

Nå har Mølsæter lastet opp med flere aksjer. Aksjeposten til fondet First Generator har økt med 427.000 aksjer etter emisjonen, ifølge Infront, mens fondet First Globalt Fokus har økt med 53.000 aksjer i samme periode.

Mølsæter tror at Norske Skog valgte å hente inn penger for å utnytte den grønne bølgen i aksjemarkedet.

– Det skjedde åpenbart noe med prisingen av grønne aksjer i oktober, november og desember. Det har vært en vanvittig endring i prising på slutten av 2020. Jeg tror Norske Skog så opportunistisk på det og forsøkte å synliggjøre verdier, sier Mølsæter til E24.

– Det er ikke bare investorene som er mer interessert i grønne aksjer. Også kundene til Norske Skog er mer interessert i grønne produkter, konkluderer han.

– Burde kanskje ikke utbetalt utbytte

Fredrik Cappelen mener det uforutsigbare kriseåret 2020 rettferdiggjør at selskapet hentet mer penger etter å ha delt ut store utbytter.

– Da styret besluttet å utbetale utbytte, kunne de ikke vurdere at avispapirmarkedet skulle bli så svakt i andre halvår 2020. De trodde kanskje at de kunne selge eiendeler i New Zealand og Australia, men pandemien gjorde det vanskelig, sier Cappelen, og fortsetter:

– Men den viktigste grunnen er at investeringsbeslutningene i Circa Group og Cebina er skjøvet frem i tid fordi etterspørselen har endret seg. I tillegg ville man ha noe mer egenkapital for å være 100 prosent sikker på at omstillingen fra avispapir til bølgepapp i Østerrike og Frankrike går på skinner.

Les også

Gjensidige vil dele ut 4,9 milliarder kroner til aksjonærene

– Burde styret droppet utbytte istedenfor å hente mer penger?

– I ettertid kan man selvfølgelig si at selskapet kanskje ikke burde utbetalt utbytte. Det tror jeg også selskapet selv ser. Jeg var ikke i styrerommet da den beslutningen ble tatt. Hvis man ser på aksjekursen, så er nok ikke alle fornøyde. Man tar mange beslutninger hver dag og håper at man tar langt flere riktige beslutninger enn gale.

– Når det er sagt, er det viktig å se fremover. Hvis selskapet bare skulle fortsette med dagens virksomhet, ville det sannsynligvis ikke hentet mer penger. Hvis man ser hvilke inntekter Circa Group og Cebina kan gi i fremtiden, ifølge analysene, er det bedre å hente penger nå for å utvikle dem på egen hånd og skape aksjonærverdier, sier Cappelen.

I etterkant av den rettede emisjonen 14. januar har Norske Skog-aksjen blitt handlet for under emisjonskursen på 34 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Norske Skog

Flere artikler

 1. Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

 2. Norske Skog varsler nedskrivninger på inntil 500 millioner

 3. Norske Skogs børsbaby prises til 1,5 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Mølsæter har snudd krisen etter rekordmåned: – Porteføljen har vært ekstremt utbombet

 6. Betalt innhold

  Norske Skogs hastverk kan være lastverk for småaksjonærene