Vårgrønn får med seg internasjonale muskler i havvind-kampen

Konkurransen om å få bygge ut havvind i norsk farvann er tøff. Med ny samarbeidspartner tror Vårgrønn og Agder Energi at de stiller sterkt.

Vårgrønn ble lansert i november 2020. Bildet er fra et intervju som ble gjort i den anledning. Olav Hetland i Vårgrønn er nederst til venstre. Ved siden av ham er Kristin F. Kragseth som den gang fremdeles var administrerende direktør i Vår Energi. Øverst på skjermen er Erlend Basmo Ellingsen og Jon Vatnaland, partnere i Hitecvision.
Publisert: Publisert:

To norske områder er åpnet for havvindutbygging, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

Vårgrønn og Agder Energi har varslet at de sammen vil konkurrere om å få bygge ut i området Sørlige Nordsjø II.

Vårgrønn er resultatet av at det norske oppkjøpsfondet Hitecvision og italienske Eni i fjor gikk sammen om en industriell storsatsing innen fornybarsektoren. Selskapet bygges opp med hovedbase i Stavanger.

– Komplett team

Nå melder samarbeidspartnerne at de har fått med seg Green Investment Group (GIG) på laget. GIG ble opprettet av den britiske stat, men er nå eid av australske Macquire.

– Vi har nå et komplett team som gjør seg gjeldende for å vinne frem i konkurransen om havvindlisenser. Vi mener selskapenes individuelle egenskaper og den felles ambisjonen om å bidra til energiomstillingen er avgjørende. Det gir oss en god fordel i den tøffe konkurransen om å få etablert seg i Sørlige Nordsjø II, sier Vårgrønn-sjef Olav Hetland til Aftenbladet/E24.

I Sørlige Nordsjø II er det åpnet for til sammen 3 gigawatt kapasitet. Hetland sier det er uklart hvor mye av dette de søker å utvikle.

– Vi mener det er mulig med en større utbygging i Sørlig Nordsjø II enn 3 gigawatt samtidig som man tar hensyn til andre næringer og miljø. Vi mener det er plass til 6 gigawatt i området, slår han fast.

Ifølge egne hjemmesider er GIG involvert i prosjekter med til sammen 11 gigawatt fornybar energi som allerede er i drift, mens 30 gigawatt er under utvikling. De har til sammen plassert mer enn 300 milliarder kroner i grønne energiprosjekter globalt.

– GIG har veldig lang erfaring i å utvikle fornybarprosjekter globalt. Det er dette vi tar direkte med oss på laget, slår Hetland fast.

«Norge er et av de mest lovende landene for havvind i verden, og vi ser fram til å søke om konsesjon», sier Edward Northam, sjef for GIG Europa i en pressemelding.

– Deltar for å vinne

GIG er en av flere internasjonale aktører som har fattet interesse for det norske havvind-markedet.

– De vektlegger Norge som et interessant marked for havvind med store arealer som ligger sentralt rettet mot Europa. De internasjonale aktørene ser nok også muligheten for å etablere seg tidlig før det eventuelt åpnes for nye muligheter, sier Hetland.

Vårgrønn og Agder Energi skal eie 37,5 prosent hver, mens GIG skal eie 25 prosent.

Lurer du på hvilke andre selskap som vil søke om å bygge ut havvind-prosjekter på norsk sokkel? Se oversikten nederst i saken.

Les også

Enorm interesse for norske havvindutbygginger

Vårgrønn ønsker ikke å si hvor store investeringskostnadene på prosjektet blir.

– Men om en ser på andre store havvindprosjekter i Nordsjøen så snakker vi titallsmilliarder, sier Hetland.

De har sterk tro på at de som trio kommer til å vinne kampen om å få bygge ut i Sørlige Nordsjø.

– Vi deltar for å vinne. Vi har samlet den fagkompetansen og finansielle styrken som trengs for å løfte et godt havvind-prosjekt, slår Hetland i Vårgrønn fast.

Regjeringen ønsker at konsesjonene i Sørlige Nordsjø II skal bli delt ut etter en auksjonsrunde som skal annonseres første kvartal 2022. Men dette må behandles av Stortinget før det er endelig vedtatt.

I Sørlige Nordsjø II kan man bygge havvindturbiner som er festet i havbunnen. Slike utbygginger er blitt gjort utenfor flere europeiske land. Teknologien er derfor velprøvd. Området grenser til Danmark, noe som gjør det aktuelt med direkte eksport av kraft.

Her er selskapene som vil søke, og det viktigste om planene de har presentert:

 • Equinor, Hydro og RWE

  Under Anders Opedals ledelse har Equinors fornybare ambisjoner skutt ytterligere fart. Equinor har tidligere bygget ut både flytende og bunnfast havvind i Storbritannia, jobber med Norges første park for flytende turbiner (Hywind Tampen), og jobber med store utbygginger i USA og Polen.

  Hydro har over hundre års erfaring med vannkraft og tungindustri, og drifter vindkraftanlegget på Tonstad i Sirdal og Flekkefjord. Hydro blir med på havvindsøknaden gjennom det nye selskapet Hydro REIN.

  RWE er en tysk kullkraftgigant. Tyskland skal fase ut kull innen 2038, og RWE er dermed nødt til å finne nye bein å stå på. RWE kjøpte fornybarporteføljen til datterselskapet Innogy sommeren 2020, og har en lang rekke vind- og solkraftprosjekter.

  Equinor, Hydro og RWE vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II.

 • Norseman wind

  Norseman-konsortiet er et samarbeid mellom en lang rekke selskaper, men prosjektet skal driftes, bygges og eies av dagligvaregiganten Norgesgruppen (gjennom Asko fornybar), og det tyske energiselskapet EnBW. Leder for Norseman Wind er Harald Dirdal (bildet), en ringrev i den norske vindkraftbransjen.

  EnBW har røtter i atomkraft og kullkraft, men har bygget seg opp en betydelig fornybarportefølje, også innen havvind.

  Deler av strømmen Norseman-konsortiet ønsker å produsere skal etter planen gå til å gjøre Norgesgruppen selvforsynt med fornybar energi.

  Norseman-konsortiet skal søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II, og planlegger å legge drifts- og vedlikeholdsbasen til Egersund.

 • Aker Offshore Wind, Statkraft og BP

  Aker Offshore Wind, en del av Kjell Inge Røkkes Aker-system, vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II sammen med Statkraft.

  Så sent som i 2020 sa Statkraft til Nationen at havvind ikke er noe å satse på i Norge, men snudde og pekte på fallende kostnader, behovet for elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner til havs, og muligheten for å eksportere kraft fra Sørlige Nordsjø II til Europa.

  I juni ble det klart at også det britiske oljeselskapet BP kastet seg på og duoen ble til en trio.

 • Vårgrønn, Agder Energi og Green Investment Group (GIG)

  Vårgrønn og Agder Energi vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II. Vårgrønn er et fornybarselskap, etablert som et samarbeid mellom den italienske oljegiganten ENI, og det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvision.

  Eni satser, i likhet med de andre Europeiske oljegigantene, tungt på fornybar energi og har et mål om 60 gigawatt installert kapasitet innen 2050.

  Agder Energi produserer i dag strøm fra 50 hel- og deleide vannkraftverk i Agder og Telemark, og fjernvarme i flere byer på Sørlandet.

  GIG har finansiert mer enn 300 milliarder kroner i grønne energiprosjekter globalt. De er en av verdens største havvindutviklere. De ble opprinnelig eid av den britiske stat for å bidra til grønn omstilling.

 • Shell, Lyse og BKK

  I juni ble det klart at Shell går sammen med de norske kraftselskapene Lyse og BKK om å søke på konsesjoner. De ønsker å søke på både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  De har uttalt at Sørlige Nordsjø II er det mest ideelle området for havvindanlegg tilknyttet Europa. På Utsira Nord ønsker de å søke om å bygge flytende havvind.

  Styreleder i Lyse Harald Espedal har sagt til Aftenbladet/E24 at han har tro på moderat og sikker avkastning i havvind-prosjekter.

 • NorSea og Parkwind

  NorSea, med hovedkontor i Risavika utenfor Stavanger, har driftet olje forsyningsbaser for Nordsjøen siden 1965. De har gått sammen med det belgiske vindkraftselskapet Parkwind, og vil ta steget fra å være en leverandør at tjenester til energiprodusentene, til selv å bli en energiprodusent. De vil søke om konsesjoner både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  NorSea er en del av den maritime giganten Wilhelmsen, mens Parkwind er eid den belgiske matvaregiganten Colruyt. Planene inkluderer hovedkontor på Tananger utenfor Stavanger, og serieproduksjon av fundamenter til flytende turbiner fra et steinbrudd på Jelsa, ved innløpet til Saudafjorden.

 • Fred. Olsen Renewables, Hafslund Eco og Ørsted

  De to selskapene var tidlig ute og offentliggjorde planer om søke i november 2020. Fred. Olsen Renewables er eid av børsnoterte Bonheur, der Anette S. Olsen er daglig leder. Konsernet jobber primært med fornybar energi, havvindinstallasjon og cruiseskip. Hafslund Eco er Norges nest største kraftprodusent, men har til nå utelukkende produsert vannkraft.

  Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco har varslet at de vil søke konsesjon både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  9. juni ble det kjent at danske Ørsted, en av de virkelige tungvekterne på havvind, er med som partner.

 • Deep Wind Offshore

  Deep Wind Offshore er et helt nytt selskap med adresse i Haugesund, og er eid av Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag og shippingselskapet Knutsen OAS.

  Deep Wind Offshore har signalisert interesse for både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

 • Seagust

  2. juni sprakk nyheten om at Andresen-døtrenes Ferd danner havvindselskapet Seagust sammen med Arendals Fossekompani, og er interessert i å søke konsesjon både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  Ferd eier fra før halvparten av Aibel, som allerede er godt posisjonert og har vunnet kontrakter for å bygge transformatorer til en havvindutbygging i Tyskland, samt alle transformatorplattformer til alle tre fasene av kjempeutbyggingen Dogger Bank på britisk side av Nordsjøen.

  Arendals Fossekompani, som ble stiftet for over hundre år siden for å generere kraft i Arendalsvassdraget, er i dag et internasjonalt investeringsselskap som investerer i teknologi- og energiselskaper.

 • Equinor og Vårgrønn

  De to selskapene, som begge er med i ulike konstellasjoner som vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II, har gått sammen om å søke om å bygge ut flytende havvind i Utsira Nord.

  Equinor skal ta 65 prosent eierandel i prosjektet, mens Vårgrønn tar 35 prosent. Equinor og Eni (som eier 70 prosent av vårgrønn) er allerede partnere på havvindutbyggingen Dogger Bank.

 • Aker Offshore Wind

  Røkke-selskapet som skal søke om utbygging av bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II sammen med Statkraft, har også meldt interesse for å bygge ut flytende havvind i Utsira Nord. Prosjektet er tidligere blitt omtalt som «Vestavindar», med en planlagt kapasitet på 500 MW, men det er begrenset offentlig informasjon om planene.

 • Kvitebjørn Havvind

  5. mai i år meldte Energi24 at det allerede var levert en søknad om utbygging av flytende havvind i Utsira Nord, til tross for at regjeringens veileder til søknadsprosessen ennå ikke er klar. Søknaden er fra selskapet Kvitebjørn Havvind, i samarbeid med ingeniørselskapet Dr.techn. Olav Olsen, som blant annet var involvert som underleverandør i utviklingen av Hywind Scotland.

  Kvitebjørn Havvind er eid av holdingselskapet Daimyo, som også eier Kvitebjørn Varme som drifter fjernvarmesystemet i Norge. Daimyo er eid av Espen Aubert og faren Karsten, og har verdier for flere milliarder i eiendom, fornybar energi og oppdrett.

 • Magnora Offshore Wind

  Magnora, et norsk selskap listet på Oslo Børs, har gått sammen med oljeservicegiganten TechnipFMC og ønsker å bygge ut flytende havvind, gjennom selskapet Magnora Offshore Wind.

  – Vi har 3.000 ansatte i Norge og alle er veldig motivert for å være med på energiomstillingen. Vi har lang erfaring med å planlegge, gjennomføre og levere store og komplekse prosjekter, sa Knut Bøe, direktør for prosjektgjennomføring i TechnipFMC til E24, da planen ble lansert i mars.

 • Flere på vei?

  I tillegg til selskapene som har gått ut og sagt at de vil søke, er det flere selskaper, blant annet TotalEnergies (tidl. total) som sier de følger tett med på utviklingen, og venter på veilederen fra regjeringen.

Les også

Rapport: Havvind kan gi mer enn 50.000 jobber i Norge – uten subsidier

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet