Strømprisene

Acer: Europas energikrise er i hovedsak en gasskrise

Det europeiske energimarkedet har ikke skylden for Europas energikrise, er konklusjonen i en fersk Acer-rapport. EU-byrået fraråder medlemslandene å sette et pristak.

Europas energipriser har steget kraftig siden 2021. Her fra et kraftverk i Romania.
 • Ada Lea
Publisert: Publisert:

Europas energipriser har steget kraftig den siste tiden, og flere ønsker nå en reform av EUs nåværende kraftmarked, både her hjemme i Norge og ute i Europa.

Men ifølge en fersk rapport fra EU-byrået Acer, er det ikke det europeiske kraftmarkedet som har skylden for Europas energikrise.

«Den nåværende energikrisen er i hovedsak et gassprissjokk, som også påvirker energiprisene», står det i rapporten som ble utarbeidet i lys av den pågående energikrisen i Europa.

Tvert om så har handel på tvers av grensene i det europeiske energimarkedet bidratt til å redusere energiprisene med 34 milliarder euro hvert år det siste tiåret, ifølge Acer.

«Markedsreglene har til en viss grad bidratt til å dempe den nåværende krisen», heter det i den ferske rapporten.

Anbefaler å kompensere sårbare kunder

Acer består enkelt forklart av Europas NVE'er, og ble opprettet av EU for å sørge for at de forskjellige landenes reguleringsmyndigheter jobber godt sammen.

I rapporten har Acer undersøkt hvilken rolle det europeiske kraftmarkedet spiller i krisen.

Knut Kroepelien, leder av Energi Norge, peker på at rapporten er viktig for Norges egen evaluering av den pågående strømkrisen.

– Dette er en viktig rapport med et solid faglig utgangspunkt for å vurdere hva som fungerer og ikke fungerer i det europeiske kraftmarkedet, sier Kroepelien til E24.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

– Rapporten bekrefter at det ikke er energimarkedet, men en krig om gass, som har forårsaket energikrisen. Rapporten bekrefter at man ikke skal gripe inn i et velfungerende marked, sier han.

Men i rapporten kommer det også frem at EUs kraftmarked ikke er rigget for en slik krise som kontinentet nå står i, og henviser til den raske økonomiske oppgangen i 2021, etterfulgt av Russlands invasjon av Ukraina – som har drevet gassprisene til rekordhøye nivåer.

Acer kommer med flere forslag til hvordan kraftmarkedet kan forbedres, blant annet ved å bygge ut kapasiteten og fjerne regulatoriske hindringer, slik at det blir enklere for rene energiselskaper å få tillatelser til vind- og solprosjekter.

EU-byrået mener også at myndighetene må gjennomføre tiltak for å beskytte sårbare kunder mot store prissvingninger.

Kroepelien mener det underbygger at Norge og den norske regjeringen har vært klok i sin håndtering av krisen.

– Krisen fører til at det blir helt nødvendig å kompensere kundene, og spesielt de som har liten betalingsevne, slik vi har gjort i Norge, sier Kroepelien.

I tillegg anbefaler Acer å gjøre det enklere å legge til rette for at husholdninger og mindre bedrifter kan inngå langsiktige kraftavtaler.

Les på E24+

Dette må du vite om gassprisen

Uenighet om pristak

Acer fraråder derimot medlemslandene fra å sette et tak på prisene, da det vil «undergrave virkemåten til markedet, og gjøre handelssystemet mindre fleksibelt».

Å sette et pristak på gassen har flere tatt til orde for etterhvert som energiprisene i Europa har steget. En av dem er EU-ekspert og ambassadør for EUs klimapakt, Paal Frisvold.

Han stusser over Acers uttalelser om at et pristak vil undergrave markedet.

– Markedet er ikke målsetningen , sier han til E24.

– Dette er en unntakstilstand og da må man sette de tradisjonelle markedsprinsippene til side.

Frisvold ønsker at regjeringen skal sette et pristak på gassen. Han mener på lik linje med Acer at gassen er den viktigste faktoren og drivkraften i hele det europeiske prisbildet.

Paal Frisvold har i mange år arbeidet som EU-rådgiver for Bellona og Norsk Industri. Nå maner han til solidaritet med Europa.

– Når Russland stenger kranen til Bulgaria og Polen får det en sterk effekt på prisnivået. Da blir det enda viktigere å se på uortodoske løsninger, sier EU-eksperten.

Han peker mot Spania, som nylig har fått lov av EU-kommisjonen til å frakoble gassprisen og energiprisen, og som nå leter etter mekanismer for å få det til.

– Den spanske politikken med å frakoble prisene er et bevis på at det skjer endringer og at EU er åpen for å se på endringer. Dersom Spania lykkes med den politikken, så vil det være til inspirasjon til andre land, sier han.

Les også

Ønsker pristak på gass: – Vi må ikke være krigsprofitører

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Acer
 3. Europa
 4. Gass
 5. Energi Norge
 6. EU

Flere artikler

 1. Ønsker pristak på gass: – Vi må ikke være krigsprofitører

 2. Tror stans i russisk gass vil gi strømpris opp mot fem kroner kilowattimen

 3. Energigigant: Kan få 28,6 milliarder i ubetalte strømregninger

 4. Årets dyreste strøm i Sørøst-Norge fredag: Passerer to kroner kilowattimen

 5. Tror EU-planer kan gi dyr strøm lenge: – Dette kommer til å bli vondt