1 million nordmenn har ikke tilbud om høykapasitetsbredbånd

80 prosent av norske husstander har tilgang til bredbånd med hastighet på minst 100 megabit per sekund i dag, viser en ny rapport.


<p><b>PÅ NETT:</b> 80 prosent av norske husstander har tilgang til bredbånd med hastighet på minst 100 megabit per sekund i dag. Her fra fiberkabel-graving i Volda for noen år siden.</p>

PÅ NETT: 80 prosent av norske husstander har tilgang til bredbånd med hastighet på minst 100 megabit per sekund i dag. Her fra fiberkabel-graving i Volda for noen år siden.

Regjeringen har som mål at 90 prosent av alle husstandene i Norge skal ha tilbud om høykapasitetsbredbånd, med minst 100 megabit per sekund innen år 2020, skriver Nationen.

475.000 husstander, som tilsvarer over én million personer, står i dag uten et tilbud om høykapasitetsbredbånd (100 megabits per sekund), fremgår det av rapporten fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Rapporten viser et tydelig digitalt klasseskille mellom by og land i Norge i 2017. Bredbånd basert på fiber bygges ut i raskt tempo i Norge, men de geografiske ulikhetene er store.

Mens 98 prosent av Oslos befolkning har tilgang på høykapasitetsbredbånd, er tilgangen nede i 40 prosent i spredtbygde områder.

Tilbudet vokser nå raskere i spredtbygde strøk enn i tettbygde, men etterslepet er stort. Dårligst er tilbudet i Oppland, Hedmark og Sogn og Fjordane, der omkring seks av ti har tilgang til høykapasitetsbredbånd.

I år fikk Nkom inn 142 søknader fra 17 fylker om nær 589 millioner kroner i støtte. Stortinget bevilget 138,7 millioner kroner til tilskuddsordningen i år, og bare 40 av prosjektene fikk støtte.

Årets fordeling gir om lag 13.700 husstander ny eller forbedret bredbåndsdekning.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå