6 av 10 blåser i sikkerheten

Over halvparten av nordmenn surfer i trådløse nett uten å ta sikkerhetsforbehold, viser en fersk undersøkelse.

<p><b>USIKKERT PÅ USIKRET:</b> Enn fersk undersøkelse viser at nordmenn ikke tenker på sikkerhet når de surfer på usikrede, trådløse nettverk. Her ser vi en reisende som surfer på flyplassen i Miami.<br/></p>

USIKKERT PÅ USIKRET: Enn fersk undersøkelse viser at nordmenn ikke tenker på sikkerhet når de surfer på usikrede, trådløse nettverk. Her ser vi en reisende som surfer på flyplassen i Miami.

I undersøkelsen ble tusen nordmenn spurt om de tenker på sikkerheten når de bruker egne private enheter i trådløse soner.

Under 40 prosent har et bevisst forhold til problemstillingen.

12 prosent svarte at de tar det som en selvfølge at nettet er trygt å bruke, 9 prosent reflekterer ikke over det, 30 prosent svarte at de tenker på det men satser på at det går greit, mens 39 sier de tar forholdsregler.

Les også: Norske nettaviser har spredt datavirus

– Mange vet ikke hvilken risiko de utsetter seg for, sier Arne Uppheim, produktdirektør i det norske antivirus- og datasikkerhetselskapet Norman Safeground.

De har bestilt undersøkelsen, som er utført av Norstat.

Med andre ord er undersøkelsen bestilt av en kommersiell aktør, men laget av et uavhengig meningsmålingsbyrå.

Menn mer bevisste

<p><b>ADVARER:</b> Arne Uppheim hos Norman Safeground.<br/></p>

ADVARER: Arne Uppheim hos Norman Safeground.

Undersøkelsen viser videre at menn er mer sikkerhetsbevisste enn kvinner, med en fordeling på henholdsvis 47 og 31 prosent av de som svarte «Ja, og jeg tar forholdsregler».

Les også: Eksplosjon i antall dataangrep

Ifølge undersøkelsen tar hele 26 prosent av nordmenn med jobb-PC på ferie. Her er menn (30 prosent) et godt stykke foran kvinnene (21 prosent).

Dette sammenfaller med det E24 tidligere har skrevet om, at egne enheter i bruk på jobben, eller egne enhetere med tilgang til viktige jobbting, blir mer og mer vanlig.

Ifølge undersøkelsen, har over halvparten av oss i løpet av det siste året brukt trådløse soner som ikke krever passord:

Også her er det forskjell mellom kjønnene, med 46 prosent menn som surfer trådløst uten passord, og 29 prosent kvinner. 

- En ubevisst holdning

Det er imidlertid dobbelt så mange kvinner som ikke vet om de har brukt trådløse soner, som menn (17 mot 8 prosent).

Les også: Norske ledere slappe og uvitende

– Tallene viser en ubevisst holdning til trådløse soner og sikkerhetsrisikoen av å bruke usikre soner, sier Uppheim.

- Det skal så lite til før noen med litt kunnskap kan få tilgang på din maskin eller mobil, hvor mange også har jobb-informasjon via e-post og dokumenter. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå